Home / Filme / De vazut: The imitation game/Jocul codurilor

De vazut: The imitation game/Jocul codurilor

Bazat pe o poveste dubioasa si adevarata, “The imitation game/Jocul codurilor” este un super film biografic despre viata si activitatea matematicianului si criptanalistului britanic Alan Turing, considerat parintele informaticii si inteligentei artificale, care, impreuna cu o echipa de oameni aproape la fel de geniali ca el si logodnica sa, incearca sa sparga codul masinariei germane numite “Enigma“, folosita de armata germana in komunikationshauzershimdturile din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Se spune ca aceasta descifrare a codurilor encriptate prin “Enigma” a ajutat aliatii sa scurteze razboiul mondial cu peste 2 ani de lupta, mesajele interceptate si decodate de catre echipa lui Turing fiind esentiale in a anticipa sau reduce efectele atacurilor si planurile armatei naziste.

Din pacate, soarta, prejudecatile si vremurile s-au razbunat pe calitatile intelectuale ale personajului interpretat de Benedict Cumberbatch, asa ca l-au pricopsit cu o inclinatie catre homosexualitate, care i-a adus un proces, o castrare chimica si recunoasterea meritelor avute in razboi abia dupa 50 de ani, cand implicarea lui n-a mai fost un secret de stat, iar nemtii au inventat ceva si mai sofisticat decat Enigma: limba germana vorbita stalcit de catre emigranti sau cei care o invata de pe duolingo.

Si cam atat despre film. In continuare, cateva idei partial adevarate, pe baza filmului vazut in avanpremiera la CinemaCity si a articolului de pe wikipedia:

  • enigma800Cand era mic, lui Alan Turing ii placea sa calculeze cat face “unu plus unu”.
  • In perioada in care a lucrat pentru armata, Alan Turing alerga ocazional zeci de kilometri, fara sa se laude pe Facebook cu rezultatele lui de maratonist in tricou nebranduit.
  • Daca nu era gay, el ar fi fost singurul care ar fi putut sa descifreze limbajul folosit de femei atunci cand sunt suparate din orice fel de nimicuri. Si scrisul doctorilor.
  • Conform unor cercetatori britanici, designul “blue screen of death” a fost inspirat de placheta comemorativa de la casa lui Turing.
  • Premiul Turing, considerat un “nobel al informaticii”, nu a fost castigat niciodata de catre un roman. Nici macar de unul din Valcea.
  • Una bucata “Enigma” inca mai e expusa la Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii, filială a Muzeului Militar National “Regele Ferdinand I”. Revin cu poze si video.
  • Tastatura de sus functioneaza pe post de display (trebuie sa vezi filmul ca sa intelegi).

Trailer HD

Citeste si asta

Filmul “Bridget Jones insarcinata” e mai amuzant decat ma asteptam

M-am dus la film aproape obligat de colega de apartament, convins fiind ca o sa …

Comentezi ?