Home / Filme / VICE Movie. Despre obsesia puterii si cum sa schimbi istoria, din umbra

VICE Movie. Despre obsesia puterii si cum sa schimbi istoria, din umbra

VICE e genul ala de film de la care pleci cu mai multe intrebari si neclaritati decat cu informatii. Cu jumatati de adevar prezentat intr-un mod similar cu o biografie, dar cu indeajuns de multe zone gri care tin de fictiune si imaginatia scenaristilor.

VICE movie e povestea unui mic birocrat care ajunge, dintr-un taranus betiv, cel mai puternic om din lume, sforarul din spatele lui George W Bush, vice presedinte al Americii si omul care ia toate deciziile importante din domenii esentiale functionarii unei mega puteri (industrie, armata, politica externa): Dick Chenney (& nevasta, dar asta e deja spoiler).

Un fel de dragnea gras si mai batran, cu o dancila masculina usor manipulabila si plina de orgolii/frustrari personale, cocotatati in pozitii mult prea complexe pentru nivelul de inteligenta din dotare. Suna cunoscut ?

Cu un Christian Bale impresionant, cu scene si conspiratii nedovedite integral, cu posibile secrete de stat despre care doar se sopteste pe la colturi, cu juristi si avocati mereu gata sa interpreteze legile in favoarea unor grupuri de influenta, cu prosti utili in functii de decizie politica, cu birocrati mereu interesati de pozitii tot mai inalte in organigrama din Washington, cu santaje si lupte de culise pentru decizii care avantajeaza mai mult sponsorii financiari decat alegatorii.

Un fel de House of Cards ceva mai real, in care cea mai mare putere economica, militara si politica e la mana unui cerc restrans de profitori, care decid legi si amendamente cu beneficiari ascunsi, pornesc razboaie cu mii de victime, sub motivatii populiste, dar scopuri capitaliste.

Dick Chenney, George W Bush si corporatiile din zona petrol vs Sadam Hussein, Al Qaeda lui Bin Laden si al-Zawahiri.

Vazut in avanpremiera la CinemaCity, cu finalul marcat de alerta rosie Biziday despre Laura Codruta Kovesi si Inspectia Judragniciara. Simpla coincidenta sau masterplan executat la secunda?

Citeste si asta

Film cu servetele: “Inainte sa te cunosc/Me before you”

Am fost avertizat ca la filmul asta se lasa cu lacrimogene si corason espinado, asa …

Comentezi ?