Home / Diverse / Cati nitrati sunt in aghiazma ?

Cati nitrati sunt in aghiazma ?

Buna ziua si bine ati venit la un nou episod din “stiinta bate credinta”. Astazi o sa va povestesc despre testul comparativ de puritate intre apa de la robinet si aghiazma, ambele din zona Camerei de Comert/Biblioteca Nationala.

Testerele de nitrati au fost fost primite de la Aqua Carpatica (alte testere se gasesc in magazinele mari ale Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Mega Image), in cadrul campaniei “Testul puritatii”, iar aghiazma a fost procurata de la biserica Dobroteasca de pe bd Matei Voda. 

Aceeasi biserica cu sistem de sonorizare care urla din cand in cand, in preajma unor sarbatori “importante”.

Azi era liniste la biserica, ceva renovari, la care 2-3 Doreli numarau o mistrie. Intru, dau “buna ziua”, intreb la intrare daca au aghiazma sau nu. Au. Doamna de la intrare ma intreaba pentru cine. Eu, pregatit de intrebare, zic ca am nevoie pentru bunica, ca ea mai ia cate o dusca de dimineata si seara, pt spalarea pacatelor. Baba se uita, zambeste si-mi da o sticla de apa. Culmea, sticla e de Aqua Carpatica, doar ca pe dop scrie “aghiazma mica”. Probabil “aghiazma mare” e la bidon de 5 litri. Sau la butoi.

20140520_083427

“Cat costa? ” zic eu ducand mana la portofel piept, pregatit sa ma inchin cu stanga.

“Nimic, e gratis”. Raman in pozitie, dar cu gura cascata, pregatit sa ma inchin pe bune. Cum adica, ceva e gratis in biserica?!?

“Da, daca e pt o enoriasa in varsta, e gratis”.

N-am avut inspiratia sa intreb care e tariful pentru non-enoriasi, non-babe si non-crestini, dar am continuat cu intrebarile.

E bine totusi ca am inventat personaje, daca nu minteam in biserica (!!!) si spuneam adevarul despre ce vreau sa fac cu aghiazma, ori ma dadeau afara cu galagie, ori ma puneau sa cumpar si 100 de lumanari.

Iata-ma acum cu o sticla de aghiazma mica, pastrata tocmai de la Izvorul Tamaduirii(care nu e un izvor, ci o sarbatoare, dupa cum mi s-a spus).

“Mai e un tip de aghiazma, sfintita altfel, pentru femei care abia au nascut, care trebuie sa bea timp de 40 de zile”. Asta da nisare.

“Practic, si aghiazma mica e tot apa de la chiuveta, dar e sfintita in zi de sarbatoare”,  pune punctul pe XYZ, doamna cu batic inflorat.

Si eu care credeam ca formula chimica pentru aghiazma e alta …

Ajung acasa, pun aghiazma intr-o cana, apa de la robinet intr-o cana, testerele langa si incep “testul puritatii apei”.

Ce sunt testerele si care e testul ? 

“O bandă de hârtie care are în vârf o substanță care reacționează în contact cu nitrații din apă. Acest test se scufundă în apă timp de 2 secunde, iar după un minut acesta se va colora (după caz). Cu ajutorul scalei de culori de pe ambalaj poți verifica aproximativ care este concentrația: cu cât se colorează mai mult, cu atât mai mulți nitrați sunt în apă.”

Dupa un minut si 2 secunde aproape fix, aliniez testerele pre-marcate langa indicatori si descopar asta:aghiazma

Conform culorilor de pe indicatori, aghiazma ar avea o concentratie mai mare de nitrati decat apa de la robinet. Sa-mi piara cheful de stat la coada si imbranceli de Boboteaza , nu alta!

Nu numai ca apa de la robinetul meu are o concentratie mai mare de 10 mg de nitrati/litru (medicii pediatri recomanda ca apa pe care o consuma bebelusii sa nu depaseasca 10 mg), dar aghiazma pare mai toxica impura decat apa de robinet. Bine ca nu beau aghiazma.

Cateva intrebari de final: 

  • Daca am mintit in biserica, o sa-mi pice serverul astazi? O sa scriu cu diacritice chirilice ?
  • Daca am mintit (o baba cu batic, nu un popa!), dar totusi mi-am recunoscut pacatul … dar pe blog, nu in genunchi, sub fusta unui popa, se pune ca pacat iertat? Macar pe jumatate?
  • Daca agiazma e tot apa, dar cu cativa stropi de busuioc si credinta, cati nitrati are busuiocul si cati nitrati are Sfantul Duh?
  • Ar trebui busuiocul declarat planta non grata?
  • Daca aghizma are mai multi nitrati decat apa de robinet, de ce e gratis pentru babe?  E cumva o conspiratie impotriva credincioaselor in varsta? E cumva o campanie de intinerire a platitorilor de lumanari enoriasilor? Treziti-va oameni buni!
  • Oare testerele merg si pe bere ?

Campania “Testul puritatii” e abia la inceput, s-ar putea sa fie una din cele mai utile campanii facute anul asta de catre un brand. Testele vor continua (200 pana acum, in toata tara), iar rezultatele lor  se pot inscrie in aplicația de Facebook  sau pe siteul dedicat campaniei.

Macar asa vom sti unde e apa mai curata/buna de baut.

Citeste si asta

Replici de intampinat popa cu Boboteaza

Inspirat de vizita recenta a unui barbos care vrea bani pe cativa stropi de apa …

14 comentarii

  1. Tu nu esti tocmai normal. Aghiazma, ma?!
    :)))))))))))))))))

  2. Eu zic că dacă te prindeau mințind, îți făceau imediat o exorcizare. Iar apoi te puneau s-o și plătești.

  3. Daca tot te pasioneaza subiectul asta poti citi cartile lui Masaru Emoto despre apa si despre felul in care aghiazma difera de la apa de la robinet sau orice alta apa.. Poti gasi si documentare pe Youtube, gen miracolul apei, si iti recomand sa faci singur testele de acolo. Eu le-am facut si iti garantez ca vei ramane mult mai surprins decat inrozirea unei foi de hartie:)

    • Salutare,
      Multumesc pt recomandari, dar aghiazma nu e printre pasiunile mele :P
      Asta e doar un articol pseudo amuzant despre o campanie utila si o situatie aproape haioasa :)

  4. Si testul l-ai facut pentru ce anume? Aghiazma e tot apa de la robinet, prin urmare, care este scopul? Probabil nu mai gaseai motive prin care sa ataci biserica, asa ca ai cautat un “cover story”.

  5. Eh, nu bea nimeni 2 litri de aghiazma de zi, nici cei mai habotnici dintre credinciosi. Nu e panica, man :D

Comentezi ?