Home / Evenimente / Padina Fest 2013: plus si minus

Padina Fest 2013: plus si minus

Cateva impresii dupa week-end-ul petrecut la Padina Fest, ultimele 2 zile de festival.

20130804_105311

Plus:

Accesul la festival: destul de usor, chiar daca drumul pana la Padina mai are si portiuni de drum de tara, plin de praf sau pietris.

Destule locuri de parcare, chiar daca toata lumea as fi vrut sa parcheze cat mai aproape de drum sau de scena.

Destul de multe activitati in afara concertelor:  tiroliană, rapel, cățărare la stâncă și panou, tras cu arcul, inchirieri biciclete, traseele turistice Padina – Vf. Omu (3 ore de urcus printre pietroaie si carari inguste, mancarea de la cabana Omu e scumpa si proasta spre acceptabila dupa atata drum), Padina – Babele+Sfinx (acolo se poate ajunge cu telecabina, dar linia spre Pestera se inchide devreme, pe la 5) sau spre lacul Bolboci.

Zona de hamace si terasa acoperita, unde puteai sa zaci la umbra, cu o bere, carte sau smartphone in mana.

Maratonul Bucegilor. 37 km de biciclit pe dealuri, diferenta de nivel de 1000 m, altitudine maxima 2176 m. Un traseu de vreo 4 ore, drum forestier, pietruit sau cu macadam. Eu nu am bicicleta alerga in competitii, dar altii mai viteji (plus vreo 200) si-au incercat rotile pe munte.20130804_105331

De concerte si trupe invitate nu am ce sa zic, am auzit doar de doua trupe, iar restul cantaciosilor suna la fel de neinteresant, o amestecatura de rock, jazz, rap si dubstep (si ce-o mai fi), care nu ma atrage deloc. Concertul Suie Paparude cred ca a fost atractia festivalului, nasol ca s-au lungit pana pe la ora 4 dimineata, cand in sfarsit am putut sa adorm si eu, chiar daca aveam cortul pus in celalalt colt de poiana, destul de departe.  Pandutzu e omul cu concertele.

20130804_094351

Site-ul. Bine pus la punct, organizat, cu raspunsuri la aproape toate intrebarile pe care le-ar putea avea cineva interesat sa conduca 3-4 ore din Bucuresti, ca sa ajunga la Padina. Harta asta ne-a salvat de multe intrebari si rataciri.

HartaPadina-1

Zona de Chill de la Ciuc si Aliat.  Cel mai mare si vizibil cort din toata poiana, locul unde  s-a desfasurat primul program de Harm Reduction de la noi din tara. Zona de relaxare si discutii intr-un cadru informal despre pericolele si metodele de prevenire a consumului abuziv de alcool. Dar despre asta intr-un articol separat. cortul de chill

Am inteles ca ar fi fost si un balon cu aer cald, cu care se puteau face mini calatorii prin zona, la inaltime. Eu nu l-am vazut cat am fost acolo, probabil l-au retras din cauza vantului. Oricum, mi-a placut ideea.

Si acum partile proaste:

Nu exista dusuri. Pentru un festival care tine 5 zile si se desfasoara in creierii muntilor, este incredibil de enervant faptul ca nu ai unde sa faci dus, daca nu ai prins cazare la hotelul din zona sau nu ai pile pe la cineva deja cazat. Daca vrei sa te speli si tu ca un om normal, ori te speli “la sticla”, picurand apa pe maini si picioare, ori te arunci in paraul de langa zona de camping. Sau in lacul Bolboci. Apa e foarte rece :)

WC-urile. Pline. Cu de toate. Puteau intr-un asa hal, de nu puteai sa intri.

Fara lumina pe strada principala. Sambata seara erau doar patru becuri aprinse, si alea doar langa zona de concerte. In rest, daca vrei sa te plimbi dintr-un capat al campingului in altul, trebuie sa ai ditamai lanterna la tine, ochelari cu night vision sau sa mergi doar cand vezi ca vine o masina din spate si are farurile aprinse. In rest, intuneric total pe drumul principal si multa ingramadeala. Raiul hotilor de buzunare.

Fara lumina in camping. Inteleg ca nu s-a cerut nici o taxa pentru asezatul cortului la Padina, dar macar un bec la 50 de metri puteau sa puna acolo. Daca vii noaptea de la concert, esti un pic ametit si vrei sa te intorci la cortul tau, trebuie sa ai un noroc foarte mare sau mega simt de orientare, ca sa-ti nimeresti locul unde e cortul tau si sa nu calci in cine-stie-ce mai arunca oamenii pe langa cort. Iarasi, raiul hotilor de prin corturi.

Nu era lumina la mese. Daca e deja seara si vrei sa mananci ceva dupa ora 8, va trebui sa ghicesti care loc e liber si care nu e, pentru ca singurul cort cu mese si scaune pe care se poate lua masa nu are nici macar un bec aprins undeva pe sus. Daca ai nimerit o masa libera si reusesti sa te asezi pe o bucata de bancheta, poti foarte bine sa tii ochii inchisi, pentru ca oricum nu vei vedea prea bine ce ai in farfurie. Senzatii tari, pe pipaite.

Preturi. Cam mari. Jetonul a fost 6 lei, ma asteptam ca berea sa fie mai ieftina, mai ales ca Ciuc e sponsor. 6 lei un Radler, 6 lei un Ciuc, 6 lei Cola, tot un jeton paharul de apa. N-am retinut pretul la chestiile alcoolice, nu m-a interesat, nu consum. Preturile pentru activitatile outdoor sunt mai jos.

20130804_105002

Prea putina bere. Si foarte mare coada de asteptare la singurul loc/cort de unde se putea cumpara bautura. Radlerul s-a terminat rapid, deja la 9 seara nu mai era nici macar o singura doza. Moment de tristete pentru mine, pentru ca m-au lasat fara bautura preferata. Ciucul Premium a rezistat eroic la draft, pana dimineata.

Fara magazine.  Inteleg ca e un eveniment organizat intr-o vale, dar nu inteleg de ce nu exista macar un loc de unde puteai sa cumperi lucruri de interes si necesitate personala. Singurul magazin din zona era un butic aflat la vreo 2 km, magazin alimentar bisericesc, care avea jumatate din rafturi cu cruci si icoane, iar cealalta jumatate cu sticle de apa, cornulete si covrigi. Si atat.

5 zile de festival la munte si nici un loc de unde poti sa faci rost de lucruri de uz personal. Gen hartie igienica (frunzele din zona erau cam mici), ceva de rontait, pasta de dinti, etc.

Sau apa. Serios, in afara de cortul de food, care vindea apa la pahar de 400 ml, nu aveai de unde sa cumperi apa la sticla. Am intrebat un bodyguard ce faci daca vrei sa te speli pe maini si de unde se poate cumpara apa la 1 sau 2 litri, mi-a raspuns sec, ca pot sa ma spal pe maini in rau, ca e mai eco asa. Sau sa ma duc la cabana salvamont, sa dau o spaga acolo, poate ma lasa acolo. Pana la urma, am negociat cu barmanul de la cort, am dat 15 lei pe o apa plata la 2 litri (din care toarna ei in paharele de 400 ml). WTF?

De curent nu mai zic nimic, nu exista sursa de electricitate in camping. E doar un panou mic, cu 20-30 prize, pe undeva pe la intrarea in zona de concerte, mereu plin de telefoane bagate la incarcat. Am zis mersi ca aveam retea in zona (vodafone), baterie de rezerva si un incarcator de mobil. Wireless-ul nici nu intra in discutie.

Cam atat. In functie de cat de mult conteaza pentru fiecare partile bune si partile proaste, puteti sa va faceti o parere despre cum a fost la Padina Fest. Eu m-as mai duce la anu’ doar daca as avea cazare, provizii si curent (si dus!!!).

Uite, niste poze cu telefonul.

 

Citeste si asta

Se intampla sambata asta

Primul mare eveniment, la nivel national: mult-asteptata actiune de impadurire organizata de catre prietenii de …

4 comentarii

  1. O frontala ar fi rezolvat toate “problemele” legate de iluminare. Teoretic nu mergi la munte fara lanterna :)

Comentezi ?