Home / Online / Cum a “prezis” pe 15 august Seismic Center cutremurul de 5.8 grade din 28 octombrie ?

Cum a “prezis” pe 15 august Seismic Center cutremurul de 5.8 grade din 28 octombrie ?

Recunosc ca, initial, am picat in capcana, mai ales ca am verificat daca data postarii chiar a fost pe 15 octombrie, lucru usor verificabil prin optiunea de edit history + absenta unui icon care semnalizeaza ca statusul a fost publicat cu o data anterioara. In plus, existau si comentarii din aceeasi zi de august.

Dupa vreo o ora de nesomn, cateva discutii si luat la numaratoare comentariile si share-urile ordonate cronologic, am descoperit o distanta dubios de mare intre comentariile initiale si cele de dupa cutremurul de azi, ceea ce a dus la urmatoarea ipoteza, sugerata si de Raluca:

 

e foarte posibil ca cei de pe pagina “Seismic Center – Predictie si alerta cutremur” sa publice periodic mesaje de genul celui de mai jos, cu diverse date sau intervale, asteapta apoi cateva comentarii (de la conturi fake sau persoane credule), dau “unpublish sau hide from timeline”, apoi asteapta sa vada care din mesajele create anterior se adeveresc, dupa care le republica/reafiseaza  (in cazul asta a fost un share nou al statusului din 15 august, reactivat). 

 

E atat de usor. Dar cine s-ar fi gandit la treaba asta?

Update1: mi-am adus aminte de un cont de twitter devenit faimos pentru scorurile corecte, prins mai apoi ca publica toate rezultatele posibile inainte de meciuri, pentru ca dupa meci sa stearga  toate mesajele, mai putin cel cu scorul real.

Si uite asa se creeaza un frumos fake news cu peste 4000 de share-uri, se adauga niste panica in populatie si multe injuraturi la adresa autoritatilor care au fost luate iar prin surprindere, desi “se stia ca va fi cutremur inca din august!?!”.

Raman de lamurit urmatoarele situatii:

  • cui foloseste aceasta manevra de tip alba-neagra cu avertizari de cutremur publicate/nepublice/republicate doar daca se adeveresc ?
  • update de dimineata: mai sunt si alte variante in afara de 1. ipoteza cu unpublish/hide from timeline si 2. a ajuns tehnologia/metoda lor indeajuns de evoluata pentru aproximari cu 2 luni inainte, asa cum pretind administratorii si unii comentatori? United States Geological Survey din SUA zice altceva. 
  • cat de legala e jonglarea cu informatii atat de sensibile, din partea unei pagini neasumate oficial de nici o institutie sau grup de seismologi?
  • update de dimineata: care e legatura (daca exista) dintre pagina de facebook care se joaca cu astfel de informatii si botul de telegram al INFP, afisat pe site-ul institutiei? Update 2:40 PM: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului tocmai a catalogat ca fake news cu potential de manipulare informatiile de pe pagina Seismic Center.
  • cat de scumpa trebuie sa fie sina din dosarul care poate permite adaugarea de alerte de cutremur atat in RO-alert, cat si in aplicatia DSU (o am instalata, zero notificari, doar o stire publicata in aplicatie) ? Update: Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis că mesajele de avertizare sunt trimise populației în cazul în care există ”consecințe grave” ale seismului.
  • Cati oameni vor reciti articolul asta din Decat O Revista, despre cum (NU) ne vom descurca in cazul unui cutremur de 7 grade? Se aude pana in primaria plina de concerte si populisme?

Alt update, tot pe tema asta:

Update1: asta

Update2: am primit video-ul asta din 21 octombrie, despre activitatea seismica la final de luna

 

PS: articol publicat astazi 28 octombrie 2018, ora 4:57 si ne … “dezpublicat” niciodata.

38 comentarii

  1. Stefania Gheorghe

    Mulțumesc pentru articol! Și mie mi s-a părut ceva dubios și voiam să întreb pe grupul despre cutremure pe care sunt dacă știe cineva ceva despre ei.
    Nimeni nu poate prezice cutremure cu atâta exactitate, nicăieri în lume.

  2. Totusi… stii ca hide from timeline, ascunde doar de pe pagina…in news feed ramane “publicata”…cineva tot ar fi observat magaria, nu? Plus ca matematic, se pot face multe calcule, plus ca asa cum zici…”la ce bun ghiciul asta?”

    • Dispare din newsfeedul a 3-4 profile, destul de inactive din cate am vazut. dubios e cand vezi lipsa de comentarii dintre primele comentarii din august si cele de aseara.

  3. Ca să înțelegeți ce e cu Ro-alert, vă las aici un mesaj de la un prieten care lucrează la ISU:
    Sa iti explic cum functioneaza Ro-alert si de ce este o mare prostie.
    Primesc fax ca pe vremea împușcătului sau mai nou email, informez pe cei sun conducerea apoi in funcție de rezolutie trec la transmiterea mesajului prin Ro-alert,
    – se ia una bucata token (tre sa fim securizati nu?) se introduce in pc,
    -deschidem Ro-alert,
    -ne logam,
    -generez o alerta nouă,
    -selectez manual o zona prin desenarea unei forme geometrice pe harta sau tot manual selectez celulele GSM sau tot manual selectez fiecare UAT (deci cere ceva timp),
    -setez timpul de expirare a alertei,
    -setez numaeul de repetitii a mesajului,
    -salvez alerta (nu inteleg de ce trebuie salvată)
    -apoi se trimite mesajul,
    Dupa toate aceste operațiuni sigur evenimentul a trecut.

    • ouch, ce stupid. cam cate minute dureaza toate operatiile astea, cu tot cu fax ?

      • Îți poți imagina că întreaga operațiune duce până la 10-15 minute dacă ești ultra rapid și primești și avizul pentru a difuza avertizarea prin sistemul national sau local.

  4. Mai e ceva dubios. De ce are o postare din august comentarii din iunie? Primele comentarii sunt din iunie…

    • N-am observat, am vazut doar cele din august. Ai printscreen? (acum sunt peste 1600 comentarii)

    • Gabriela Simona Ioniță

      2 lun inseamna 2 luni, nu 2 iunie..dar unde nu e cap, vai de picioare..postarea aia a fost facuta pe data de 15 august, in ziua respectiva am citit o personal si i am vorbit si sotului meu de ea..e usor sa mancati ***** pentru ca va e greu sa acceptati ca se pot prezice cat de cat astfel de fenomene, dar statul se **** pe voi si va prosteste pe fata..cand cineva va informeaza din timp, e un hot nenorocit si ordinar..vai de capul vostru!

      • momentan nu exista nici o dovada ca prezicerile se bazeaza pe altceva decat speculatii sau pareri personale. de aici si semnele de intrebare legate de absenta comentariilor,intr-o perioada atat de mare. In acelasi timp, articolul asta se bazeaza pe o ipoteza, in lipsa dovezilor concrete. Puteti crede ce va convine mai mult.

        PS: v-am cenzurat limbajul, urate cuvinte.

      • Gabriela Simona Ioniță

        Si in plus de asta, postarea a ramas mereu acolo, nu a ascuns o nimeni niciodata..la cateva zile intram sa verific ce mai publicau si dadea scroll mereu ca sa nu ratez ceva..aparea de fiecare data la locul ei, publicata pe 15 august..

      • Gabriela Simona Ioniță

        Daca ati citi cu grija si rabdare, ati vedea ca posesorii paginii afirma singuri ca e o parerea personala in urma muncii si analizelor proprii si personale..cum si cu ce le au facut, nu ma intereseaza..decat faptul ca au avut dreptate..repet ca publicarea a fost facuta pe data ds 15 aug, de atunci oamenii nu au mai spus nimic fiind o simpla prezicere/presupunere..va gandeti oare ce panica se crea daca insistau?cum ajungeau sa fie luati la rost fix de aia care vor ca voi sa ramaneti neinformati?pe masura ce un cititor sau altul dadea de postare, mai punea cate o intrebare, mai primea cate un raspuns, etc..deci era normal sa reapara in news feed..chiar zilele trecute cineva a intrebat daca ramane valabila informatia..100% nu aveau cum sa confirme, dar isi sustineau teoria in continuare..mi e ciuda ca va apucati sa mancati rahat, daca (***** e prea dur) doar pentru ca vi se pare voua ca sunteti mai destepti si chiar toata lumea cauta sa va prosteasca..teoria enuntata in acest articol e complet falsa si ordinara si chiar mi e ciuda de mor ca nu am facut printscreenuri la vremea respectiva.

      • doamna, pe postarea din 15 august e o pauza de 9 saptamani in care nimeni nu a mai comentat nimic. de aici si ipoteza ca mesajul a fost ascuns, apoi reactivat. mie asta mi s-a parut foarte dubios, mai ales pentru o pagina care trateaza un subiect atat de sensibil. de aici si ipotoza si semnele de intrebare. dvs afirmati ca teoria e falsa, eu inca am dubii despre aceasta situatie.

      • Gabriela Simona Ioniță

        Este o pauza si nimeni nu a mai spus nimic pentru ca marea majoritate ca si dvs si ca si mine suntem Toma Necredinciosul..ei nu au afirmat niciodata ca detin adevarul absolut, ci doar au facut o presupunere cu ce mama naibii or avea ei la dispozitie pe acolo..daca bateau apa in piua si nu era, nu mai aveau credibilitate..pe data de 26 au distribuit din nou postarea ca un fel de reminder de urmarit, tocmai pentru a se urmari daca au avut dreptate sau nu..dumneavoastra incercati sa spuneti ca au tot schimbat datele, eu va dau cuvantul meu ca datele au ramas aceleasi din data de 15 august si pana azi..va spun cu mana pe inimia, pe biblie, pe ce vreti dvs..ba chiar bag si mana in foc..nu sunt o persoana chiar atat de credula, dar i am urmarit insistent doar ca sa vad daca au dreptate sau nu..asadar am revazut datele din postare de n ori..nu a schimbat nimeni nimic, nici o data..mai au si alte postari cu cutremure mai mici..verificati le cu atentie..

      • Gbriela, daca verifici pe FB mai sunt inca 2 pagini cu aceeasi denumire , insa mai putin active. Una a fost mai activa in 2017.
        Acelasi stil: urmeaza un cutremur saptamana viitoare (stim cu totii ca sunt cutremure zilnice in Vrancea). Apoi revin cand e unul mai maricel gen: am avut dreptate in ziua x, ia uite, a fost unul 3,8. Verifica celelalte pagini sau postari mai vechi ale lor. Mi se pare amuzant ca au acelasi stil cu al unei blogerite clarvazatoarea, Maria Ghiorghiu care aproape saptamanal anunta cate un cutremur sau cate un accident. Daca e in Romania sau in alta tare nu mai conteaza a avut dreptate,nu ?

  5. In urma cu 3 zile au redistribuit postarea, asta explica de ce au reînceput comentariile la postarea respectiva după atât timp.
    Nu era o pagina cunoscuta, deci postările devin inactive după ce le-au apărut odată in news Feed-ul celor abonati.
    Au făcut postarea in August, au primit câteva comentarii, postarea a devenit invizibila in news Feed-uri, deci nu a mai văzut-o nimeni și nici nu a mai comentat nimeni… pana acum 3 zile, când au redistribuit postarea și lumea a început sa o vadă iar.
    In plus sunt mai multe postări, cu comentarii, in care ei vorbesc se data asta.

    Nu știu cum au reușit, dar sunt de părere ca explicația ta nu e neaparat cea mai buna.

    • Pentru un anunt de cutremur atat de mare, pauza de aproximativ 9 saptamani e prea mare doar ca sa o pui pe baza inactivitatii. In rest, e posibil sa ma si insel, de asta am zis din start ca e o ipoteza.

      • Uita-te pe pagina lor, au postări vechi cu câte 4-5 comentarii. Deci e simplu sa devină inactivă o postare de genul, in plus, au redistribuirea aia care îți răspunde clar la nelămurire . plus ca mie mi-a apărut in news Feed postarea la nici 5 minute după ce a avut loc cutremurul. Nu ii urmăream, cineva i-a distribuit și i-am văzut.. . nu cred ca sunt duși cu capul și stau cu noaptea in cap in fiecare seara ca sa afișeze in timp real postări (ascunse și făcute cu luni înainte) in caz ca se produc cutremure..

        In plus au multe postări interesante chiar cu câteva preziceri înainte cu câteva ore pentru cutremure de intensitate mică.

  6. Doar ca la postarea cu predicitia din 15 august s-a mai dat share pe aceeasi pagina cu doua zile inainte de cutremur. S-au primit comentarii si acum 2 zile, cand a fost readusa in atentie. Postarea a fost publica mereu. Doar ca abia acum a devenit virala. Hai ca nu e nimic neobisnuit, in afara ca au ghicit-o.

  7. Nu e pagina de fake news, va asigur! Par a fi aceiasi specialisti care existau si pe fostul forum al lui Ion Istrate. Sunt niste experti din domeniu, cu vaste cunostiinte. Cum reusesc? Verifica ceva site-uri de prin Rusia dar probabil ca acum fac si alte tipuri de estimari. Aveau un site de cutremure inainte, nu mai retin, era graficul ala transmis.

    Mesajul asta al lor s-a adeverit, deci ori in timp au devenit mai exacti ori dau mai multe predictii. Si numai se iau dupa rusi, site-urile rusesti de cutremure au dreptate in marea lor majoritate a timpului. Dar daca fac si estimari mai nou, putem fi foarte exacti.

    Cutremurul se poate estima, doar ca Romania e in urma. Uitati-va la Japonia!

  8. Întrebari.. Când ați intrat prima data pe pagina seismic center? Le ați urmărit activitatea și postările din ultimele zile? … Eu am intrat miercuri și am văzut postarea cu 100%sanse. Am fost sceptica, desigur. Dar azi noapte eram socata nu de cutremur, ci de faptul ca știam de el. Puteti alege sau nu sa ma credeti, dar asa a fost. Incercati sa mai vorbiți cu oameni care frecventează pagina, încercați o documentare temeinica, eventual și cu reprezentanții paginii, pt echidistanta. E posibil sa aflați lucruri interesante. Pana atunci, articolele de genul acestuia nu vizează sa obțină decât ceea ce ai acuza pe alții ca încearcă sa obțină, și anume, publicitate. O seara plăcută!

  9. Este doar o ipoteză. Din păcate, neadevărată! Postarea aceea a fost tot timpul acolo. Ba, mai mult, au anunțat, undeva, la finalul lunii august că intră în concediu o perioadă. Oricum, oricine lucrează cu „social media” știe că în 2-3 zile o postare „se afundă” în news feed-uri ori scade interesul pentru ea. Doar o repostare prin share post o readuce înapoi în interesul publicului larg. Să lasăm postarea din august și să le vedem pe cele din octombrie, în perioada 10-15 octombrie, dacă tot spun unii că nu se poate prezice nimic (tot e ceva ca și predicție, nu?). Dacă urmăriți cu atenție, ceea ce spun ei este bazat științific pe niște factori cum ar fi câmpurile geomagnetice ale Pământului, folosesc informații cum ar fi, de exemplu, cele oferite de geodin.ro. Urmăriți mai cu atenție și veți observa toate acestea. Eu îi urmăresc de ceva vreme, fiind pasionat (dpdv științific, lucrez intr-un domeniu adiacent) și au avut dreptate cu tot ceea ce au spus, bazat pe niste abateri ale unor anumiți parametri. Nu au afirmat că știu exact momentul producerii, nimeni nu poate face asta dar, au indicat cu precizie niște intervale probabile cu șanse mari de producere a unui seism. De ce nu luați legatura cu ei ca să aflați și punctul lor de vedere și cum au ajuns la concluziile astea?

    • Oricine lucreaza in social media stie ca e cam greu sa ai atata pauza de comentarii de la conturi dubioase, intr-un timp atat de lung, mai ales pe un subiect cu potential viral. Apropo, vezi ca geodin.ro nu functioneaza. Sau functioneaza, dar trebuie cineva sa dea ceasul de la hosting inapoi.
      Altfel, e radio silence de dimineata pe pagina.

      • Pagina http://www.geodin.ro functioneaza, am testat chiar acum (trebuie pus www.). Nu cred că hostingul lor răspunde selectiv cererilor. În altă ordine de idei, pagina de pe Facebook a celor de la seismic are 70000+ de like-uri și ceva sute/mii de comentarii. Cred că este cam greu să încerci să întreții atâtea conturi fake. Pentru ce? „Radio silence” ? La ce te referi?

  10. Legat de lipsa de reach a postului lor (cel original, creat pe 15 august): Postarea a strans in total ~1172 de comentarii (pana acu’ cateva ore), dintre care 19 postate pe 15 august, 1 pe 16 august, 1 pe 18 august, 6 pe 26 octombrie si restul de 1145 pe 28 octombrie. Este destul de clar ca postarea, deoarece avea vechime, si-a pierdut din reach destul de tare deja dupa primele 2 zile (mai ales ca nu a avut niciun mesaj pe 17), si totodata nu cred ca ar fi dat publish si unpublish de mai multe ori in aceste cateva zile, iar reachul reincepand de pe data de 26 e probabil datorat faptului ca au dat ei share la postare atunci. Am amanat analiza, intrucat tin sa cred ca e mai probabil sa fi nimerit predictia de data aceasta decat sa fi realizat schema cu publish/unpublish. Scurta analiza (un notebook de vizualizat, datele extrase sub forma de .csv ce pot fi downloadate): https://www.kaggle.com/saileeen/seismic-center-rom-earthquake-prediction-post/home

    • 1. in link nu e nimic despre teoria cu publish.unpublish sau hide from timeline
      2. aici se vede pauza de 2 luni intre comentarii, principala chestiune care mi-a atras atentia: http://prntscr.com/lbzcig Primul comentariu din august e unul de la ora 04:27:58+0000, de dupa cutremur.

  11. Se pare ca băieții au prevazut ca vor fi denigrați și au trimis mail-uri mai multor publicații din alte tari, precizând ca sunt siguri de cutremur și sunt siguri ca vor fi atacați de media din Romania :))

    Găsești dovezile pe pagina lor de Facebook.

    Acum ori e o mega înșelăciune internațională, ori oamenii aia chiar știu ceva… totuși, cred ca pana nu se dovedește contrariul, trebuie apreciata munca lor și nu mai trebuie discreditați!

  12. Supozitiile tale mi se par destul de puerile, no offence.

    Dar daca iti expui punctul de vedere public sunt sigur ca te astepti si la comentarii care nu iti impartasesc parerea.

    Si acum sa dezvolt:

    1. Schimbarea datei e intr-adevar fumata, nu tine.
    2. Au o gramada de postari cu 3-4 comentarii si 2-3 share-uri.
    3. Un cutremur de 5, e banal in Vrancea, nu inteleg “potentialul” viralitatii intr-o postare de eventuala predictie cu doua luni inainte. E genul de postare pe care as ignora-o si aparent majoritatea sunt ca mine.
    4. Ce poti sa comentezi o saptamana mai tarziu? Despre ce? “Salut, ce mai face cutremurul de peste doua luni? E bine, sanatos? Just checking in si eu pe aici”. E o postare cu ZERO sanse de viralitate, e o simpla atentionare.
    5. Tot straw-man-ul ala cum ca posteaza, ascund, modifica, isi comenteaza singuri, apoi posteaza multiple preziceri…yaaawn, Antena 3 e aici?
    6. Unele cutremure se pot ESTIMA, ceea ce tu si multi nu realizati e ca anumite pattern-uri sunt predictibile si se poate estima un interval cu ajutorul Machine Learning.
    7. Daca predictia ar fi fost cu zi exacta, ora, minut atunci ar fi ceva senzational, ceea ce nu s-a intamplat si e fix motivul pentru care Badea si altii au blocaje in gandire. Pur si simplu s-a estimat un INTERVAL POSIBIL, atat.

    Treci peste socul momentului si fa diferenta intre ESTIMAREA UNUI INTERVAL PROBABIL ai PREZICERE.

Comentezi ?