Home / Diverse / Te costa mai mult sa-ti schimbi sediul social decat sa-ti faci o firma noua

Te costa mai mult sa-ti schimbi sediul social decat sa-ti faci o firma noua

Inca o tampenie legislativa care nu are nici un rost: schimbarea de sediu social, daca n-ai acceptul vecinilor ca sa ai firma.

Am aflat recent ca, pentru a schimba sediul social te costa minim 11 milioane, pe fiecare an, pentru care nu primesti nimic: cam 450 lei (aprox 100 euro, cel mai mic pret) “chiria” la un sediu de avocat + 450-500 schimbarea adresei la registrul comertului. La asta se adauga comisioanele unei firme de avocatura/contabilitate, daca vrei sa stai la vreo 2 cozi in loc de 4-5.

Care e faza cu sediul social?
Asta e adresa din acte, la care te poate iti poate trimite statul acte prin posta. Adresa oficiala, chiar daca firma are activitate sau punct de lucru in alta parte.

De ce 11 milioane anual?

Degeaba. Ca sa ai sediu social trebuie sa ai un contract de chirie/comodat care sa contina si acceptul pt sediul social din partea proprietarului, a vecinilor si/sau a asociatiei de proprietari.

Daca ai vecini paranoia care nu-s de acord ca tu sa ai firma in acelasi bloc/bulevard/drum cu ei, singura alternativa este sa-ti faci offshore in Cipru  contractul de “gazduire”  la un cabinet de avocatura, pentru care platesti intre 100 si 250 euro pe an, ca sa ai un loc unde sa-ti trimita statul cateva hartii. Si spam de la toate firmulitele care cumpara baze de date cu firmele noi de la Registrul Comertului (despre cele 30 de telefoane in prima luna de la infiintare intr-un alt articol).

Revenind, noi am primit cam 2 instiintari de la avocat cum ca am primit hartii de la stat, anul trecut.

Problema nu e doar ca platesti pe cineva doar ca sa-ti spuna daca si cand iti vine o hartie intr-un loc in care nu ai acces direct, dar si faptul ca trebuie sa schimbi sediul social in fiecare an, daca esti “cazat” la avocati.

Iar asta costa. Mai exact, schimbatul unei simple adrese de corespondenta pentru firma costa minim 11 milioane, pentru ca trebuie schimbate toate actele (acte constitutive, certificate, hotarari AGA), in fiecare an.

Daca nu te muti cu sediul social si acesta expira, iti vine instiintare de la ANAF ca dizolva/suspenda firma. Ca sa inchizi singur firma te costa cam 7-900 lei. Una noua e cam 1000-1500, in functie de zona, numar actionari si daca apelezi la o firma.

Minim 11 milioane lei vechi, cheltuiti degeaba, fara nici un folos real adus firmei.

11 milioane care se duc aiurea catre avocati si Registrul Comertului, pentru ca cineva a decis ca, daca ai SRL si vecini care nu-s de acord cu treaba asta, trebuie sa platesti tribut la avocati si stat pentru ca sa statul sa-ti trimita prin posta niste hartii care pot fi trimise foarte bine si pe mail.

Un fel de viza de flotant, pentru firme. 

Noi chiar am incercat sa gasim pe cineva din Bucuresti, care sa ajute cu hartia pentru sediu social si n-am reusit. Ne-am lovit ba de refuzul asociatiei, ba de refuzul proprietarului, ba de refuzul unor oameni neinformati si speriati de interactiunea cu statul, care nu inteleg ca sediul social nu-i afecteaza cu nimic in afara de 2-3 plicuri stampilate in casuta postala.

11 milioane care se duc degeaba la cheltuieli, pentru ca cineva (putea sa fie si shaormerie in loc de cabinet de avocatura, nu e nici o diferenta) sa primeasca bani, in fiecare an, de la fraierii care au SRL si vecini tampiti.

Rezolv-o si pe asta, comisie de taiat hartii!

Ori scoti limita de 1 an/cabinet avocatura, ori scazi taxele, ori muti totul pe online si transformi sediul social intr-o adresa de mail legata de un adresa fizica fara hartoage atasate.

Citeste si asta

Pãrerea mea e ca sunt prea multe pareri

Asta-mi place mie la internet. Ca orice sau oricum s-ar face sau s-ar scrie despre …

Comentezi ?