Cateva idei de dupa meciul penibil de aseara, la finalul unei grupe in care ne-am calificat, chinuit si aproape nemeritat, la un turneu final, dupa 8 ani de seceta sportiva, in care am contorizat ca performanta doar calificarile directe in Champions League, unde n-am facut nici acolo mare branza.
- Adio nea Puiu Iconescu, un antrenor blocat in timp si rezultatele de pe vremea lui Hagi (adevaratul antrenor al Generatiei de Aur), un selectioner care vede doar jucatorii care apar in tabloide, calare pe camile, un general incapabil de indicatii tactice adecvate secolului acesta, un batran care se uita mai des la cruciulitele norocoase decat la jucatorii de pe teren.
Ce aș vrea eu să fac? Să plec în concediu! Nu este o eliminare rușinoasă. Plecăm de la acest Euro cu un punct, am marcat două goluri, sunt echipe care au pierdut la două sau chiar la trei goluri diferență. Dacă analizăm bine, a fost o performanță că am ajuns aici. – Anghel Iordănescu, dupa infrangerea cu Albania.
2. Cu ocazia asta, poate renuntam si noi la aerul asta de superioritate fata de echipele altora mai harnici, pe care le analizam prin prisma meciurilor din ultimii 60 de ani. O alta dovada ca unii de acolo traiesc in trecut, nu in realitatea meciurilor din secolul asta.
Citeste si “Triumful mediocrității: „băieții noștri” și părinții lor“, o radiografie acida a echipei nationale de fotbal in lehamite.
3. E tot mai aproape noua generatie de fotbalisti, exportati de mici prin alte tari, cu fotbal serios. Important acum e ca noul selectioner sa aiba ochi si curaj sa se uite in gradina altora pentru Vlad Dragomir – Arsenal,Micovschi – de la Genoa, Craiu – de la Villarreal, in trecut la echipa de juniori a Real Madrid, Razvan Popa – Inter Milano. Lor li se pot adauga pustii crescuti de Viitorul lui Hagi, Cojocaru si Nita de la Steaua, Rotariu de la Dinamo, dar si viitoarele talente gasite prin noile centre regionale de tineret dezvoltate de FRF in cateva orase importante din tara.
4. S-ar putea sa avem metrou catre aeroport. Sau macar un tren. In 2020. Asta doar daca reusim sa ne mobilizam, sa accesam fondurile europene si sa fim gata pentru EURO 2020, unde suntem co-organizatori, cel putin pe hartie. Actualul ministru al transporturilor e cam pesimist, varianta de back-up e o liniei de cale ferata langa lipita de aeroport, dar macar vestea buna e ca am fi direct calificati la EURO 2020 my bad, nici macar cand organizam n-o sa fim calificati direct…
Daca UEFA o sa ne considere indeajuns de capabili sa administram asa ceva. Noroc cu astia, ca ne obliga, noi mai puteam sifona niste bani pana la prima statie.
5. In septembrie incep meciurile de calificare la mondialul din 2018. Poate cu un antrenor tanar sau strain si cu reboot la blazatii obositi de prin Bulgaria, China sau Emiratele Arabe, o sa vedem macar o nationala care se chinuie pentru un meci frumos, nu un rezultat de egalitate prin non-combat si plimbare pe teren.
6. Abia acum incepe fotbalul adevarat la Europene, dupa ce se triaza junk-urile din grupe, unele calificate si de pe locul 3. Eu as merge pe o finala Franta-Germania.
7. Si o veste proasta, pe final: comentatorii de la PRO TV nu vor pleca si ei acasa, dupa infrangerea cu Albania, ne vor chinui in continuare cu palavrageli, metafore de Dambovita si referinte la Steaua, pana pe 10 iulie.
Calvarul continua dragi prieteni, in direct la PRO TV, toata romania vede romania si ii asculta pe astia. Avem comentatorii pe care putem sa ii asortam, simbolic, cu performantele nationalei din ultimii ani, de dupa Hagi si Cristian Topescu.
Te contrazic intr-o singura privinta: NU vom fi calificati automat. In 2020 vor fi mai multe tari gazda, insa nu se va califica niciuna din oficiu. Nu stiu exact cum vor alege stadioanele si cine cum va juca, dar stiu ca se vor juca preliminarii.
my bad, am uitat sa se schimba modul de organizare. am corectat acum