Home / Aplicatii / Cluburile de fotbal din Liga1 si aplicatiile mobile

Cluburile de fotbal din Liga1 si aplicatiile mobile

Acum vreo 2 ani aveam in gand sa fac o mini analiza dpdv marketing sportiv a echipelor din Liga1, in special pe zona de mobile apps si interactiune cu fanii. Atunci am abandonat articolul in draft, plin de dezamagire. 2 ani mai tarziu, mi-ar fi placut ca articolul asta sa fie un mini-research si nu o lista cu observatii si sarcasm, dar … n-am avut ce sa analizez.

Interes aproape zero pe UX si design grafic, interactivitate cu fanii la minim, utilitate inexistenta.

Iata lista rusinii dezinteresului. 

FCSB ~ 10.000 downloads

2 aplicatii, din care una oficiala,  una a fanilor.

Aplicatia oficiala: 10 ecrane statice, UX simplist, zero interactivitate, zici ca e facuta de un student la … agronomie, ca proiect pentru o restanta.  

Aplicatia fanilor: atat de multa atentie e acordata acesteia, incat inca mai are in ecranul principal o poza cu Banel Nicolita, care a parasit echipa in 2011. Probabil in acelasi timp cu developerul aplicatiei.  

 

CFR Cluj ~ 1000 downloads

Una din putinele aplicatii actualizate si intretinute dpdv continut. Cam atat se poate se poate spune de bine. In rest, numai probleme sau sectiune neglijate:

  • Zona de premium acces nu ofera nici o informatie despre ce anume contine. La fel si meniul de press acces.
  • Shop-ul e de fapt un iframe al unei pagini din varianta mobile a site-ului, care anunta cu visiniu pe alb ca … programul e luni-vineri 14-19, magazinul se deschide in ziua meciului cu 2 ore inaintea startului partidei (?!) si ca singurul produs prezent pe site, un tricou simplu, costa 99 lei. Pentru comenzi, exista o adresa de mail a furnizorului oficial, vreausacumpartricouonlinedarvoiabiaatirenuntatlafax stadion@joma.ro
  • Din nou, zero interactivitate, login-ul cu facebook nu se puncteaza
  • Meniul principal nu exista, in schimb e inlocuit cu unul in stanga, tip carnat scrolabil

 

Universitatea Craiova ~ 5000 downloads

 

Probabil aplicatia care arata cel mai dpdv grafic, dintr-o scurta lista de repetenti.

Noutati doar din punct de vedere informatii, e singura aplicatie care contine statistici despre fiecare jucator, sectiune separata/evidentiata despre legendele clubului.

De altfel, singura aplicatie care are zona de notificari functionale.

Macar fan shop-ul e functional, cu mai multe produse (nu doar sportive, chiar si rechizite!), chit ca face redirect la versiunea mobile a site-ului. In mod total neasteptat, se ofera optiunea de cumparare bilete, dar prin redirect pe site-ul eventim, ca sa nu se mai complice. O idee buna, Social Hub-ul e de fapt doar un ecran simplu cu un widget de facebook.

 

Sepsi OSK Sf. Gheorghe ~ 10.000 downloads

Cand credeam ca nu se poate o aplicatie mai simplista decat cea de la FCSB, aflu ca developerul repetent ros-albastru are un var in Sfantu Gheorghe. Nimic demn de mentionat, probabil s-a folosit acelasi template/generator de pagini statice vandute ca .apk si numite pompos “aplicatie mobile”

 

Gaz Metan Medias ~ 100 downloads

Aceeasi problema ca la Sepsi, cu si mai putine ecrane statice, colorate in albastru. Acelasi template sau generator de apk-uri folosit de verisorul din Covasna

 

Dunarea Calarasi ~ 100 downloads

Idem ca la Gaz Metan, dar pe maro

 

FC Botosani ~ 100 downloads

Idem celelalte cazuri de aplicatii facute la kg, dar pe negru. Momentul ala cand descoperi ca verisorii repetenti sunt de fapt o firma, Vaciniti Media Unlimited, care au vandut acelasi template inutil la jumatate de Liga1.

 

FC Dinamo Bucuresti ~100 downloads

O aplicatie care arata decent si cam atat. Nici aici nu s-au pregatit nici macar de grupele UEFA, daramite Champions League. Avand in vedere ca aplicatia se numeste “Doar Dinamo”, banuiesc ca e una fan-based, ceea ce ar explica faptul ca pare doar un agregator de stiri + inca 4 pagini statice pline de sectiune cu admob.

 

CSM Politehnica Iasi ~ 500 downloads

Sau ce poate face un fan care stie sa puna o lista de stiri in PhoneGap. Si atat. Pare mai degraba o metoda deloc subtila de a insera reclame catre site-ul dezvoltatorului, o firma din Iasi.

 

FC Voluntari ~ 100 downloads

Vaciniti Media Unlimited loveste din nou, acum pe mov si sigla pixelata. Oare cat o fi platit nea Pandele pentru 8 ecrane ?

 

FC Viitorul ~ 500 downloads

I-am lasat la urma, pentru ca stiam ca Viitorul lui Hagi are (sau avea) echipa dedicata pentru comunicarea online, inclusiv o aplicatie mobile dedicata, mult peste ce gasisem acum 2 ani. A disparut si aplicatia de care stiam, acum au doar o alta clona marca Vaciniti Media Unlimited. Dezamagirea zilei.

 

Cateva cifre

 

Din 14 echipe in Liga 1, doar 3 nu au aplicatie mobile: Astra Giurgiu, AFC Hermannstadt, CS Concordia Chiajna

Din 11 aplicatii, 7 au acelasi provider/template de aplicatie iOS/Android, dar cu culori diferite. Utilitate spre zero, optimizare pentru app store la minim (jenant sa ai aceleasi screenshot-uri la toate cele 7 aplicatii). 

Din cele 4 ramase, 2 sunt de fapt aplicatii ale fanilor.

Din cele care au aplicatie mobile, doar cele din portofoliul Vacinit Media sunt prezente si pe iOS.

In afara de FC Universitatea Craiova care externalizeaza partea de e-shop si bilete, toate celelalte echipe ofera doar informatii banale despre echipa, scoruri si clasamente, fara nimic care sa incurajeze interactiunea cu fanii.

M-as fi uitat si pe site-uri, sa vad cate sunt optimizate pentru mobile (60-70% din trafic de acolo vine), dar mi-au ajuns cifrele de mai sus.

 

Trist.

 

Citeste si asta

Concurs: 2 bilete la FCSB – Craiova!

In urma unei combinatii rezultate din amabilitatea LPF si prioritatile mele de hacking civic pentru week-end-ul …

Comentezi ?