Observ ca in ultima vreme s-a umplut internetul de povesti reale sau inventate, despre oameni care si-au parasit joburile, au pus stop carierei, si-au vandut aproape tot, au inchiriat sau vandut casa/apartamentul si s-au apucat de calatorit prin lume, mai ales prin zona aia de Asie in care poti trai lejer cu 3-400 dolari (si un cont de instagram) pe luna, fara sa faci excese si masaje zilnice.
Google numara doar 50.8 milioane de rezultate dupa cautarea “quit job to travel“.
Unii si-au gasit linistea pe malul unei plaje cu nisip fin, de unde scriu pe blog, organizeaza excursii sau sedinte foto pentru conationali (Bradut Florescu/Tedoo), altii si-au cumparat un yacht si le promit turistilor aventuripeocean, altii s-au transformat in digital nomads sau lucreaza remote, de oriunde au curent si acces la internet, altii se multumesc sa traiasca linistiti, fara show-uri motivationale, faima online si instagrame de invidiat, altii fac inconjurul lumii, intr-un anhaihui si 25 de tari, altii profita de programele de exchange-uri culturale pentru a avea un an sabatico-educational (precum Romina si Vali, care si-au facut blog thailandez, ca urmare a imensului succces al guest-post-ului de pe acest blog de succes intergalacomunal).
Ahh, ce bine suna “un an sabatic petrecut in paradis” .
Ei bine, exista si partea nevazuta a povestilor de genul asta, cu alti oameni, care n-au avut averi, foarte multi bani pusi deoparte sau noroc de prieteni, trafic pe blog, skill-uri tehnice si/sau pile, asa ca acestia combina placerea de a calatori cu nevoia de a strange bani pentru cheltuielile de travel, asa ca isi tot cauta joburi sezoniere, se angajeaza ca profesori de engleza, zilieri sau fotografi (daca au noroc).
De ceva vreme observ ca ies la iveala tot mai des si partile astea mai putin placute ale acestui tip de viata, neatasat de locuri si cariera, dar limitat de context, resurse si bani.
Asa au aparut articole de genul asta “The Couple Who Quit Their Ad Jobs to Travel the World Ended Up Poor and Scrubbing Toilets The uglier side of a year-long creative journey ” despre un cuplu care povesteste despre compromisurile si greutatile pe care au fost nevoiti sa le indure pentru a-si permite sa calatoreasca in locurile alea pe care toata lumea si le-ar pune in wishlist,
Citat favorit: “The budget is really tight, and we are definitely forced to use creativity (and small pep talks) to solve most of our problems (and the mild crying fits),” Cartell writes. “Don’t let the bank of gorgeous photography fool you. Nuh uh. So far, I think we’ve tallied 135 toilets scrubbed, 250 kilos of cow dung spread, 2 tons of rocks shoveled, 60 meters of pathway laid, 57 beds made, and I cannot even remember how many wine glasses we’ve polished.
Ecuatie cu morala: 1 WC curatat acum = 1 cocktail pe plaja, mai tarziu
subiectul asta de pe reddit, pe baza articolului numit “I Quit My 9 to 5 Job to Travel (And It Didn’t Solve All of My Problems)”
Citat favorit: There’s definitely a disconnect between the reality of travel and the image we’re often sold by bloggers, the media and travel agents. A lot of these people are making money in some way from keeping that perfect image in place. Nobody is going to read travel blogs or book holidays if they think travelling is tough and at times pretty shitty!
The major downside to this is that many people have incorrect expectations of travel. Then when they do it they’re dissatisfied or get depressed in some way.
Mai aveam un articol pe acelasi subiect, salvat pe undeva, dar nu-l mai gasesc, asa ca scriu din amintiri despre o tipa care prezenta pe blog despre “reteta” ei de calatorit prin lume, dupa ce si-a dat demisia: 3-4 luni munceste pe oriunde gaseste job, de la chelnerita, ghid turistic pentru strainii vorbitori de engleza, profesoara de limbi straine, menajera, whatever, iar in restul de 8-9 luni ramase calatoreste prin zona pe care si-a ales-o, mai ales in perioada de primavara-vara. Nu din motive de fashion, ci pentru ca putea dormi la cort sau prin couchsurfing gratuit, pentru a cheltui cat mai putin pe cazare si conditii stelare si cat mai mult pe excursii prin jungla, croaziere cu barca sau mancaruri exotice si experiente inedite, din zone mai greu accesibile.
Pentru ea, aceste compromisuri erau echitabile si era multumita cu alegerile facute in fiecare an. Pentru altii, poate parea un chin si ca sunt prea multe limitari de statut, standarde si facilitati.
Cititi si sfaturile/discutiile de pe quora, un loc fantastic de bun pentru gasit raspunsuri si puncte de vedere pe subiecte ceva mai serioase sau articolul asta despre 6 Most Ignored Myths About Quitting Your Job to Travel the World & Be Location Independent.
Poptamasul zilei si poza de articol vine de la Seth Godin, cel mai bun marketer pe nisa de axiome