Home / Diverse / Filmul “Reteaua” e al naibii de frustrant

Filmul “Reteaua” e al naibii de frustrant

Am fost saptamana trecuta la o vizionare a documentarului “REȚEAUA”, in regia lui Claudiu Mitcu, bazat pe o investigatie jurnalistica de Vlad Mixich

Si am plecat al naibii de frustrat, dezamagit si enervat de toate povestile si situatiile reale prezentate in film, un material video care trebuia sa apara, neaparat, pentru a atrage si mai mult atentia autoritatiilor si mass-mediei asupra “retelei citostaticelor” si a dramelor prin care trec membrii si beneficiarii ei, cetateni cu drept la viata, dar cu tratamente incomplete si acces limitat la medicamentele necesare, care ar fi trebuit sa  fie suportate de catre statul roman.

 

E frustrant pentru ca:

Te uiti la film si vezi din nou politicieni care nu fac nimic, in timp ce abereaza linistiti despre generalitati si se prefac interesati de soarta celor care i-au votat sau nu. Tariceanu e un monument de gargara inutila si demagogie politica. Eugen Nicolaescu, fost ministru al sanatatii, e in lumea lui, unde nu prea exista probleme care sa nu poata fi rezolvate cu promisiuni, amanari sau aruncat vina peste gardul spitalului.

Pentru ca medicamentele de care au nevoie pacientii de cancer, prezenti in mod benevol in documentar, nici macar nu sunt unele scumpe, ci doar greu de gasit in Romania. Nu pentru ca nu se mai fabrica, ci pentru ca marja de profit e atat de mica incat majoritatea importatorilor au decis sa renunte sa le mai aduca in lanturile de farmacii, desi cererea exista.

Pentru ca societatea nationala Unifarm, cea care ar trebui sa se asigure ca medicamentele de pe lista aprobata de minister sunt prezente pe piata, reactioneaza greoi, doar la presiuni politice, la randul lor declansate de presiuni media.

Pentru ca a fost nevoie ca cineva din afara sistemului medical si din afara tarii sa inventeze “reteaua”, o solutie disperata si semi-legala de transport de medicamente (medicamente-lipsa.ro), pentru a trimite in Romania, fara nici un cost aditional sau dorinta de profit, medicamentele care pot salva vietile unor oameni care au mare nevoie de unul dintre cele peste 20 produse farmaceutice vitale pentru bolnavii de cancer

Pentru ca reteaua e activa si acum, dupa 5 ani de activitate si numeroase promisiuni de rezolvare, timp in care “peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială.”

Trailerul e mai jos, ceva mai putin brutal decat filmul si realitatea.

Pentru cine vrea sa vada filmul si sa scrasneasca din dinti, de nervi, il poate vedea la Noaptea Alba a Filmului Romanesc, vineri, ora 22:30, la Muzeul Taranului Roman.

Cititi si „Rețeaua”, un documentar despre „traficanții” de viață.

Citeste si asta

Concurs pe blog : castiga un film online

Muvix.ro, site-ul unde poti vedea  online (streaming video) zeci de filme romanesti si straine in …

Comentezi ?