Curios sa vad daca pot sa aflu cam cat a costat mizeria de colantare a tramvaiului 1 (aproximativ 2500 euro/luna, fara TVA) , am intrat pe site-ul RATB si am dat peste o informatie mult mai interesanta: tarifele de inchiriere pentru orice tramvai, autobuz sau troleu din parcul auto al regiei, in limita autovehiculelor disponibile.
Conform grilei de preturi de pe site RATB, daca as vrea sa inchiriez un tramvai doar pentru mine si maxim 27 de prieteni, pentru un party de 4 ore si un traseu mai mic de 100 km, m-ar costa doar 760 lei (190 lei/ora). Practic, ne-ar costa pe fiecare, in total 27.1 lei, doar transportul. Cam cat taxiul de la aeroport pana in Centrul Vechi, intr-o zi fara prea mult trafic.
Daca as vrea sa inchiriez un autobuz, tot pentru 4 ore, ne-ar costa in total 700 lei (175lei/ora). Troleibuzul e cel mai ieftin, la 140lei/ora. Fara controlor.
Pe site nu scrie nimic de conditiile de inchiriere, daca am voie sa vin cu bautura de acasa sau nu, daca pot sa vin si cu ceva muzica, daca putem sa ne jucam de-a controloru’, dar e o mentiune amuzanta in modelul de cerere despre “cazul în care execuţia transportului nu se poate efectua din vina mea, RATB nu se face responsabil de despăgubiri”.
In caz ca vreti sa stiti cat costa sa lipiti mesaje pe care n-o sa le citeasca nimeni in trafic, au gasit grila de publicitate pe 2015. Au si oferte la pachet, pentru campanii lungi si dese (cheia marilor succese) de colantari pe autovechicule, centre de bilete, stickere in autobuze, bannere sau stegulete pe stalpi si bilete de calatorie.
50 euro ca sa-ti falfaie numele pe un steag, prin aerul campaniilor electorale, 40 euro ca sa-ti lipesti moaca pe stalpii din Bucuresti. Ieftinache. Cat 2 galeti de plastic si 1 l de ulei, dar reach de milioane.
In caz ca va intrebati cat a incasat RATB din publicitate, in 2014, suma este de 1.105.632 euro, in scadere cu 8,35% fata de 2013 (raportul de activitate, pagina 55). Datoriile sunt de 272 de milioane de lei (64 milioane euro).
Poate ar trebui sa faca un pachet de publicitate si pentru aparatele de aer conditionat, ca sa-si permita sa le tina deschise in zilele caniculare. Sau pe hainele vatmanilor. “Ziua H&M, nea Gogu va conduce astazi intr-o tinuta lejera de vara, pentru barbati, la doar 80 lei.” Sau prin intermediul controlorilor. “Achita astazi amenda si primesti un voucher de 20% la XYZ.ro” sau “Ai fost prins cu bilet sau abonament valabil? Ai deja acces la sauna Primesti un hot-dog de la IKEA”.
Eu zic ca ar merge :p
Sunt curios daca e legala treaba cu acoperirea geamurilor cu afise publicitare, am inteles ca sunt si autobuze “etansate” la fel, cu geamuri astupate de afise. Nu de alta, dar intotdeauna mi-am dorit sa ma plimb cu autobuzul prin oras si sa ma uit la spatele unor afise, care-mi blocheaza vederea spre exterior.
La final, o poza cu un autobuz 100% electric, cu baterii reincarcabile si geamuri astupate de publicitate, cumparat de RATB, despre care legenda spune ca ar circula pe linia 381 …