Home / Evenimente / Hackathonul Innovation Labs: 56 de idei, 28 de aplicatii, 24 de ore de programare

Hackathonul Innovation Labs: 56 de idei, 28 de aplicatii, 24 de ore de programare

In week-end am mers pana la Biblioteca Politehnicii, sa-mi aduc aminte cat de mult uram sa urc dealul de la Automatica si Calculatoare, dar si sa vad ce idei de aplicatii mobile, de retail sau Internet of Things au cei inscrisi in program, majoritatea studenti sau proaspat absolventi. 

In urma votului publicului si al membrilor juriului, 40 de echipe au intrat in etapa de 24 ore de hackathon, iar cele mai bune 21 de echipe/ au fost selectate pentru a intra in programul de pre-accelerare&mentorat organizat de TechLounge. In Cluj, au intrat in program 7 din cele 13 echipe care au participat la hackathon.

Inainte de lista cu aplicatii finaliste (care au avut si un scurt minut de pitching la inceputul programului), am remarcat urmatoarele:

  • multi dintre cei alesi (sau obligati) sa-si prezinte aplicatiile erau ori foarte emotivi, ori foarte speriati de vorbitul in public, chiar daca unii si-au invatat poezia pe de rost. Niste traininguri de presentation skills ar fi utile macar celor ajunse in programul de accelare, mai ales ca, in luna mai, cele 21 de aplicatii vor ajunge din nou in fata juriului, pentru feedback de produs sau MVP, in speranta unei investitii sau colaborari cu cativa dintre sponsori sau parteneri ai Innovation Labs. Pe de alta parte, au fost cativa atat de entuziasti incat pareau ca au inventat teleportarea.
  • majoritatea prezentarilor au inceput in stil american, cu o intrebare despre problema pe care vor sa o rezolve, precizand succint modul in care va functiona.
  • Razvan Rughinis, teroarea cursurilor de retele locale de calculatoare din anul 2 (cred), e la fel de agitat ca pe vremea cand dadeam restanta la RL/RC. Si-a pastrat accentul iliescian de engleza :p
  • Great minds think alike, asa ca am gasit idei “dubluri” sau deja uzate, la echipe diferite (aplicatii pentru biciclete/biciclisti, aplicatii pentru restaurante, imobiliare sau pentru muzee). Nu putea lipsi alternativa la facebook, care n-a ajuns nici macar in primele 40 de idei aprobate.

Iata aplicatiile care au intrat in etapa de 3 luni de munca intensiva, cu comentariile mele, in italic:

Categoria Disruptive Retail:

Buyerbrain – software care poate studia mecanismele subconștiente care declanșează comportamentul consumatorilor în magazine. O descriere neclara, pare genul de aplicatie pe care trebuie sa o vezi la lucru, sa sa-ti poti da seama cum functioneaza. 

FindTH@ – o aplicație în care poți cumpăra ce ți-a atras atenția pe stradă, fie că este vorba despre haine, accesorii, cărți sau produse alimentare. Prezentarea n-a fost foarte utila, poate implementarea o sa fie mai clara. 

ShopIt – un serviciu care poate îmbunătăți simțitor experiența în timpul cumpărăturilor. Daca imi aduc bine aminte, e un fel de wishlist cu geolocatie a produselor de la raft. 

Vitabox.me – platforma de e-commerce care urmărește și analizează activitatea trackerelor de fitness, pentru a oferi recomandări personalizate de suplimente nutritive pentru împătimiții de sport. Morosanu likes this. 

SOSGift – aplicația Android care te poate ajuta să găsești cadoul îndelung căutat pentru cineva drag. Inca o aplicatie care iti promite ca-ti gaseste cadoul pe care nici tu nu stii ca-l cauti. 

Veiled– aplicația care folosește realitatea augmentată pentru a schimba felul în care interacționăm online.

Categoria Internet of Things:

easyDoor– se auto-poziționează ca fiind cel mai flexibil sistem de securitate pentru protecția ușii de acasă. Daca-mi aduc bine aminte, e o aplicatie care iti spune daca ai inchis sau nu usa de acasa. Daca e deschisa, o inchide. Bonus, iti spune si de cate ori pe zi se deschide usa. Ce te faci daca esti atat de uituc sau zapacit incat uiti sa verifici aplicatia, hm ? 

Eskimo– genunchiera smart care îi ajută pe schiori să își ajusteze poziția și mișcările, diminuând riscul accidentelor. Una din ideile foarte interesante, ramane de vazut cum o vor implementa. Zona de e-health creste mult in vest, la noi abia acum incep sa se miste lucrurile. Baietii au luat in calcul si partea de monetizare, inca de la inceput, un plus pentru echipa. 

Feeparking – platforma elegantă care oferă soluții independente pentru achitarea taxelor de parcare. O aplicatie usor de povestit, greu de implementat, mai ales in Bucuresti, unde fiecare parcheaza pe unde poate sau da spaga la parcagii. Aplicatia arputea fi destinata parcarilor corporate sau de mall. 

ParkMe – mecanismul smart de ghidare a șoferilor către locuri de parcare libere din apropiere. Similar cu Feeparking, acum si cu GPS!

Nu te supara – sistemul ce rezolvă printr-o simplă atingere de buton problema notificării de către client a ospătarului într-un restaurant sau bar. “Chelner, nu te supara, am intrat in aplicatia asta ca sa-ti atrag atentia ca te misti foarte incet. Atat de incet incat n-am reusit sa dau de tine prin restaurant, asa ca, de foame si disperare, m-am logat si-n aplicatia asta, pe care oricum o sa o verifici la pastele cailor”. Cata politete pentru o amarata de comanda de mancare. 

Polt Box– chitară programabiă și un procesor de voce acționat prin pedală, cu acces la un magazin online de efecte și presetări. Pentru pasionati si viitori cantaciosi X Factor. 

Waldo– sistemul inteligent care conectează bicicliștii cu mijlocul lor preferat de transport în orice moment, oriunde. Stiu  vreo 3-4 alte aplicatii+mini gadget care fac acelasi lucru, notificarea biciclistului pe telefon atunci cand vine hotul si deranjeaza senzorul de miscare. 

CODAfootprint– soluția de securitate ce asigură colectarea și interpretarea în timp a datelor din serverele unei organizații, identificând și împiedicând potențiale atacuri de mare anvergură. Un fel de benchmark app pentru problemele de securitate. Promitator. 

Travis– soluția virtualizată de generare a traficului într-o rețea. Un fel de DDOS ? 

ViPnet– rețeaua privată, securizată, definită complet prin software, realizată pentru companii și utilizatori direcți. Inca un VPN, dar romanesc. Yey. 

Categoria Mobile:

Coinfetti– convertor automat din bitcoin (monedă virtuală) în monedă fizică, pe cardul de debit al utilizatorului. Chiar ma intrebam unde pot sa schimb miliardul ala de bitcoini de pe tableta. 

Epilepsy Combat– aplicația pentru detectarea în timp real a crizelor de epilepsie, pe baza ritmului cardiac. O sa las specialistii in medicina sa spuna cat de aplicabila sau utila poate fi acest tip de aplicatie, eu nu ma pricep.  

Graduate– un nou tip de rețea de socializare, gândit pentru studenții care au parte de schimb de experiență în țările europene.  Din prezentarea initiala intelesesem ca ar fi vorba de un site/app de indrumare in cariera pentru cei care au luat BAC-ul, parea o idee mai buna decat Facebook pentru studentii doritori de Erasmus. 

Menoo– aplicația care vrea să reinventeze conceptul de meniu de restaurant. Aham. Inca o aplicatie la masa sase, platesc cu bitcoin. 

Newseum – aplicația care oferă o altfel de experiență de explorare a muzeelor românești. Un fel de portal mobil cu toate muzeele din romania + informatii despre exponate. Exista atatea site-uri si aplicatia de Android “Muzee si colectii din Romania”, care centralizeaza vreo 943 de muzee si 5200 de fotografii din toata tara, dar poate ca … si mai multa cultura pe telefon nu strica niciodata. 

Echipele din Cluj

DictaMed – serviciul Cloud de convertire voce-text ce le permite specialiștilor să înregistreze proceduri medicale. Cred ca e mai bun de folosit pentru stenogramele DNA.

PhoneAlias – serviciul ce permite centralizarea apelurilor primite pe mai multe numere de telefon prin redirecționarea, conform unor seturi pre-definite de reguli, către un singur telefon mobil. Toate apelurile sa apeleze la ei. 

SOFT ATAC – serviciul ce își popune integrarea experienței de shopping online în orice magazin. Da. 

SwimPal – un tracker al performanțelor înregistrate de înnotători (număr de bazine, viteză si consum de calorii). Un fel de RunKeeper pentru inotatori. 

Buy and Help– propune utilizarea marketing-ului afiliat în strângerea de fonduri pentru cazuri sociale. Cred ca exista ceva similar, Galanton, Galantion (un procent din cumparaturi se duc catre cauze umanitare)…

Fingerdrum Legend – aplicația care te învață să cânți la tobe printr-un joc distractiv și antrenant. O concurenta interesanta pentru vecinii cu bormasina. 

City365 – aplicația de recomandări care oferă reduceri bazate pe localizarea clientului în funcție de magazinele și localurile din apropiere. Un fel de Mobuy si cealalta aplicatie de discounturi pe baza de geolocatie. 

Ne auzim prin mai, sunt curios cate dintre astea 21 proiecte continua munca in echipa si cate vor primi finantare.

Comentezi ?