Home / Diverse / Camera din puscarie a Monicai Iacob Ridzi versus o camera de 2 din Regie

Camera din puscarie a Monicai Iacob Ridzi versus o camera de 2 din Regie

Am citit in Hotnews ca puscariabila se plange prin presa ca n-are luxul de acasa si ca, vai, descoperirea anului 2015, conditiile din puscarie nu sunt la standardele europene la care viseaza un fost ministru corupt.

In calitate de fost caminist in Regie, timp de vreo 4 ani, timp in care m-am tot plimbat prin camere de 2 si 4 persoane, am vrut sa vad daca acele conditii din Gherla sunt sau nu mult mai bune decat multe din camerele din P-urile de 2 persoane ale complexului studentesc de pe malul Dumb-ovitei.

De curiozitate. 

M-am uitat pe pozele cu camera din Gherla si am incercat cateva comparatii intre camerele din Regie, in care invata studentii din provincie, care nu-si permit sa stea in chirie, cu camera de puscarias din Gherla, in care stau infractorii care nu-si mai permit sa stea in puful cu care s-au obisnuit.

Sa vedem care e scorul la confort intre camera de puscarie si camera de camin.

Poze “oficiale” cu camerele de camin din Regie. In realitate nu arata chiar asa.

Geamuri cu gratii: 1-1. In puscarie fac parte din dotarea standard, in regie se gasesc doar la primele etaje.

Geamuri fara termopane: 2-1. Avantaj regie. Pentru ca in unele camine s-au facut acum cativa ani renovari masive, mai ales la caminele din primul rand, de la strada.

Paturi: 2-2, in camere de camin de 2 persoane paturile suprapuse sunt aproape abligatorii, deci Ridzi sa zica mersi ca nu trebuia sa se chinuie sa se urce de fiecare data, pana in patul de sus (care vine la pachet cu durerile de cap, daca te trezesti ametit si uiti de existenta tavanului).

Televizor in camera: 3-2, avantaj puscarie. “Pe vremea mea”, ca sa ai televizor cu cablu, trebuia sa te descurci singur, pe banii tai, cu birocratia si contractul de inchiriere pe 1 an, de la facultate. La puscarie vad ca vine inclus in pachetul standard.

Baie in camera: 5-2, se puncteaza dublu. In caminele de 2 camere din regie exista doar o zona cu chiuveta, pentru spalat vase, aranjat freza si rujat, pentru alte nevoi, trebuia sa iesi din camera, sa respiri adanc si sa te duci la baia din capatul holului, in speranta ca vei nimeni o toaleta curata, inca nedistrusa sau vandalizata. Daca nimereai si un WC cu usa care se putea inchide, puteai fi foarte fericit. Sa mai zic ca dusurile sunt la comun ? La Gherla vad ca sunt conditii bune, au dusul la 2 pasi.

Temperatura medie in camera: 22 C, cu termometru verificat zilnic, conform comunicatului Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Lux. 6-2 pentru puscarie. In camine, deseori, cand nu mergeau caloriferele sau erau prea reci, fiecare trebuia sa se incalzeasca cum poate: cu resoul, cu pilote, cu bluze si ciorapi de lana, cu o colega…

Materiale curatenie: 7-2 pentru puscarie. In caminele din regie, baile de la capatul holului se curatau o data pe saptamana (luni sau marti), iar duminica seara era jale pe pereti sau pe jos, pentru ca unora le era cam greu sa nimereasca toaleta, in timp ce vomitau tuica adusa de acasa sau shoturile din club.

Faianta puscarie versus parchet camin: cred ca putem sa mai punem un punct in plus la puscarii. 8-2 pentru puscarie.

Dimensiune camera: 9-2 pentru puscarie, camere egale de cate 3 metri, diferenta vine din camera cu baia.

Sobolani, gandaci si alte lighioane: aici cred ca e egalitate.

Scor final: 10-3. Momentan.

N-au intrat la comparatie limitarile impuse de lege: accesul la telefon si internet, plimbarile in aer liber, sesiunea de restante si shaormaria non-stop.

Pana la urma, sa zica mersi ca a nimerit intr-un loc linistit, curat, departe de agitatia urbana, departe de paparazzi si cancanuri.

Se putea si mai rau. Puteau sa o trimita in arest intr-o camera din P17,  sa vada acolo cum arata adevarata dezordine, mizeria din baile de la capatul holului, aglomeratia cu tot felul de dubiosi, nespalati, aproape drogati, manelisti cu boxe mai scumpe ca taxa de studii, galagia neintrerupta de la cluburile din zona si bairamurile de final de saptamana.

Comentezi ?