Home / Intrebari / Sfaturi despre mancarea de Craciun, de la Carmen Bruma

Sfaturi despre mancarea de Craciun, de la Carmen Bruma

carmen brumaAzi am vazut azi pe facebook un share de la Carmen Bruma, care a dat niste “reguli despre sarbatori fara kilograme in plus si frustrari’, pentru cine vrea sa le citeasca si tina cont de ele.

Sfaturile par ok, mai ales pentru cineva care arata sau vrea sa arate in halul in care apare Carmen Bruma in poza, dar nu par foarte corelate cu realitatea obiceiurilor culinare ale romanului de rand, abonat la oala de sarmale, triferment si ambulanta de dupa. 

Eu vreau doar sa stiu:

  • Cine naiba mananca sarmale cu quinoa (am cautat pe wikipedia ca sa aflu ce e) si paine ? Si  de ce ? Merge pusa quinoa si in piftie ?
  • Daca inmoi ardeiul iute in ceaiul verde, poti inlocui trifermentul ?
  • Ce parere au vasluienii de regulile 2 si 3. Si ce marime au paharele lor …
  • La ce “masuri” se refera la punctul 6 ? Cu ce te ajuta masuratoarea daca esti pe stomacul gol ? Adevarul e pe stomacul plin, acolo iti testezi limitele, dincolo de centimetru!

Iata “regulile” lui Carmen:

1. Sarmalele se mananca pana in ora 15 si nu contin orez, cartof, quinoa ci doar carne ,morcov, pastarnac, ou, foaie de varza. Se asociaza cu muraturi nu cu paine. Daca va plac sarmalele grase, gatite cu slanina , atunci cand le incalziti, faceti-o intr-un vas separat in care puneti 2-3 cani de apa,astfel incat toata grasimea care iese din ele sa ramana in cratita. Nu uitati de ardeiul iute care are proprietatea de a creste arderile 2-3 ore dupa masa,prin urmare consumati-l fara retinere. Daca sarmalele pe care le-ati consumat au fost foarte grase puteti sa beti dupa masa o cana cu ceai verde fierbinte, neindulcit. Contine antioxidanti, care impiedica formarea radicalilor liberi, si are un usor efect diuretic si laxativ.
2 . Alcoolul in exces, pe langa alte neplaceri, poate aduce 2-3 kg in plus chiar daca nu mananci nimic. 2 pahare de vin pe zi de cateva ori in aceasta perioada nu sunt periculoase.
3. Bauturile alcoolice aperitive irita mucoasa gastrica si creeaza o pofta de mancare anormala care permite consumul unor cantitati enorme de alimente. Asa ca le trecem la capitolul ” excluderi”.
4. Miscarea zilnica este singura solutie care functioneaza daca vrei sa mananci orice si sa nu te ingrasi. Eu fac 30-40 minute de alergare usoara in aer liber sau antrenamente scurte si intense ( de tipul celor din programul meu 3 S -Sanatoasa Supla Satula)
5. Mersul la cumparaturi nu trebuie trecut la capitolul miscare ci la capitolul pericol daca ma gandesc la ispitele frumos ambalate de pe rafturi. Tocmai de aceea ar trebui sa plecati la supermarket cu burta plina, altfel veti fi tentati sa puneti in cos o multime de lucruri interzise.
6. Un alt aliat in aceasta perioada este centimetrul. Masurati-va o data la 3-4 zile pe stomacul gol si „luati masuri” daca e cazul.
7. Nu consum fructe pe langa dulciurile traditionale ci IN LOC DE acestea. Daca mananc cozonac sau prajituri, si mananc , renunt la fructe. Singura exceptie e ananasul crud care intensifica arderile si ajuta digestia. Dulciurile se consuma in prima parte a zilei pana in ora 15-16.
8. Masa de seara contine carne slaba ( porc , peste, vita, pui) si salata ( muraturi), niciodata desert.
9. Cu 2 saptamani inainte de Craciun reduc un pic ratia calorica astfel incat eventualul surplus sa vina pe un deficit de kilograme iar la final,” urmele” sarbatorilor sa nu fie vizibile. 

Citeste si asta

Brad natural de Craciun cu 80 lei

In caz ca marimea … bradului de craciun nu conteaza foarte mult si vreti neaparat unul …

Comentezi ?