Home / Personal / 8 jocuri de grup pentru drumuri lungi cu autocarul

8 jocuri de grup pentru drumuri lungi cu autocarul

La cererea fanilor si intru ajutorarea celor care se plictisesc pe autocar sau tren si n-au chef sa doarma (sau baterie la telefon), mi-am adus aminte ca stiu de cateva joculete care se pot juca pe autocar, fara sa te muti (prea mult) din scaun si fara sa scotocesti prin rucsac dupa foi, pixuri sau pachetul de carti de joc.

Unele sunt atat de clasice incat sigur o sa va dati seama ca le-ati jucat, la un moment dat. 

Fazan – jocul in care trebuie fiecare trebuie sa spuna un cuvant care sa inceapa cu ultimele 2 litere din cuvantul spus de cel dinaintea lui. Daca e primul, spune alfabetul in gand si se opreste la semnalul urmatorului jucator. Daca cineva nu stie un cuvant care sa inceapa ultimele 2 litere ale cuvantului de dinainte (exemplu clasic cu restautant/antrenament/aberant/mars) primeste litera “F’. La urmatoarea greseala, avanseaza la “FA”, si asa mai departe, pana la “FAZAN”, cand este eliminat din joc.

Bolt – se joaca de obicei la chefuri, cand vrei sa imbeti oamenii (sau blonde, dupa preferinta) care nu se pricep prea bine sa numere. Dar merge si in excursii cu matematicieni.  Cum functioneaza: va asezati in cerc (sau stabiliti o ordine de parcurgere a scaunelor) si incepeti sa numarati: 1,2,3,4,5,6, pana se ajunge la 7 sau multiplu de 7 (7,14,21,28) sau la un numar care il contine pe 7 (17,27,37), atunci cand se striga “BOLT” si se schimba sensul. Cine greseste, ia un shot de tuica/vin/apa plata/aghiazma/shaorma/ceva vegetarian. Am jucat si varianta cu 5 si 7 pe post de BOLT, acolo e mult mai usor sa gresesti si sa bei.

Ce incape intr-o valiza/sticla/dulap/etc. Fiecare om din grup/sir trebuie sa spuna, pe rand, cate un cuvant/obiect care sa incape intr-o valiza, pana cand cineva greseste. La 3 sau 5 greseli iese afara. Daca vi se pare prea usor, puteti complica, folosind doar cuvinte care incep cu o anumita litera.

Ghiceste regula. Pentru ca jocul asta sa fie jucat asa cum trebuie, cineva (sa-i zicem X) trebuie sa paraseasca pentru cateva minute autocarul (se poate face asta in pauzele de pe traseu) sau sa stea cu castile pe cap, cu muzica data la maxim, pentru putin timp. In timp ce X e izolat, grupul trebuie sa stabileasca sau sa fie de acord cu o regula pe care sa o respecte toti. Exemple: fiecare raspunde in doar 3 cuvinte, fiecare raspunde ca si cand ar fi cel din spatele lui, fiecare raspunde total invers fata de raspunsul corect. Cand X revine in grup, el trebuie sa ghiceasca regula secreta, punand cate o intrebare, pe rand, fiecarui jucator. Daca ghiceste, reintra in grup si altcineva ii poate lua locul.

Da si nu. Varianta de mai sus, doar ca grupul decide ce personaj este X, iar X trebuie sa ghiceasca cine e, punand intrebari la care se poate raspunde doar cu Da sau NU.

3 lucruri. Jocul asta e foarte bun pentru teambuildinguri, mai ales la inceput, cand oamenii abia incep sa se cunoasca. Fiecare om din grup/sir trebuie sa spuna cate 3 fraze despre el, din care 2 sunt adevarate si una este falsa. Grupul trebuie sa ghiceasca ce afirmatie e falsa. E mai mult un joc de cunoastere, nu e ceva competitiv. S-ar putea sa afli mai multe despre oameni in modul asta, decat sa-i stalkeresti pe Facebook.

Nume in sir. Tot din categoria “joculete de teambuilding”, e mai mult un joc de memorie decat ceva foarte distractiv. Primul din sir (preferabil ar fi sa fie un cerc) isi spune numele, urmatorul spune primul nume + numele sau, al treilea spune primele 2 nume + numele sau, pana la final, cand ultimul om trebuie sa spuna toate numele celor dinaintea sa. Nasolica.

Poveste in lant. Cam pe acelasi sistem, doar ca in loc de nume, fiecare trebuie sa spuna cate un cuvant, in asa fel incat sa se formeze o poveste, al carui nume se stabileste la inceput. Ar fi bine ca cineva sa noteze toate cuvintele, ca sa vedeti ce poveste s-a format, la final.

Cam atat imi aduc eu aminte. Cine stie si alte jocuri de pierdut vremea in autocar/tren, e invitat sa le inscrie in comentarii.