Home / Filme / Povestea din spatele ecranului: Saving Mr. Banks

Povestea din spatele ecranului: Saving Mr. Banks

Ce se intampla cand se intalnesc doi oameni cu multa imaginatie si personalitati foarte puternice trebuie sa colaboreze pentru un film marca “Disney”, pe care fiecare si-l imagineaza in mod diferit ?

Ies scantei, certuri, multe compromisuri si multa tensiune.

Pe de o parte jovialul Walt Disney, excelent jucat de Tom Hanks (care ii e ruda indepartata de cateva grade), obisnuit sa faca lucrurile in stilul caracteristic, setat pe ideea de animatii cu personaje care mai mult canta decat se misca, obligat moral de promisiunea facuta fetelor lui, in urma cu 20 de ani, sa transpuna cartea autoarel P.L. Travers intr-un film marca “Disney”. De atunci tot incearca sa o convinga pe autoare sa-i cedeze drepturile, si abia acum, la pensie, a reusit! (sunet de trompeta). 

De cealalta parte, autoarea cartii “Mary Poppins”, o englezoaica trecuta si de a doua tinerete, incapatanata si intepata scortoasa (un fel de grumpy cat feminin care bea numai ceai), fortata de propria situatia financiara sa accepte ecranizarea cartii care a facut-o celebra, dar deloc dispusa sa cedeze drepturile de autor fara sa-si impuna propriile idei despre cum ar trebui sa arate filmul (fara animatii si cantecele). Si cu flashback-uri de cand era mica, creata si alerga dupa gainile din curtea parintilor.

La mijloc sunt prinsi cei doi directori muzicali, secretaro-asistenta si co-scenaristul, care trebuie sa jongleze si sa se descurce si cu fixurile babei tafnoase care le face zilele mai amare decat se asteptau, dar si cu mofturile si fixurile sefului cel mare, cu mustata si parc de distractii.

Toata situatia e ca un fel de pact de coabitare, doar cele doua parti par ca inteleg ca e in interesul lor sa colaboreze si sa faca mici sau mari compromisuri pentru a-si atinge fiecare obiectivul. Si nimeni nu prea doarme sau plagiaza in timpul serviciului.

E interesant sa vezi cate discutii in contradictoriu se intampla in spatele unui scenariu aflat in stare de draft, cati nervi iti poate aduce cineva incapatanat peste limita admisa de pitici pe creier, cat de mult conteaza detaliile pentru cineva care si-a pus tot sufletul intr-un personaj imaginar, dar inspirat din amintiri personale, cat de multe frustrari pot aduna cateva refuzuri repetate, sau cat de mare e diferenta dintre stilul american de salut si cel englezesc.

LaCinemaCity de maine, 10 ianuarie. Nu e 3D :P

Plictisometru: la minim

Citeste si asta

Guest-post: avanpremiera Iron Man 3, visul umed al oricarui geek

L-am trimis pe Dan la film, stiam ca e fan Iron Man iar eu nu …

Comentezi ?