Pe langa site-uri de stiri, poze haioase cu pisici si filmulete amuzante, din cand in cand se mai intampla sa apara si cate un site care sa aiba o utilitate functionala. In ultima vreme am tot dat peste cateva site-uri se inscriu in categoria “sa facem ceva util pentru oameni si societate”, asa ca mi-am permis sa fac o lista.
Primul pe lista: luminosity, nr 1 in “Brain Games & Brain Training“, cu vreo 40 de milioane de useri si o echipa de neurologi si savanti care studiaza efectele exercitiilor de atentie si memorie asupra performantelor creierului. Mi-am facut cont acum vreo 2-3 luni, mi-am facut deja un program personalizat cu exercitii in zona pe care vreau sa o imbunatatesc. Din lipsa de timp, intru rar pe site, noroc mai vine cate un mail cu remindere sau invitatii sa trec pe varianta PRO, cu plata si mai multe exercitii pentru neuronii mei zapaciti.
Pentru ca mi-am propus ca anul asta sa invat inca o limba straina, mi-am facut cont pe duolingo si livemocha, doua site-uri care promit ca te pot invata sa vorbesti cateva zeci de limbi straine, cu ajutorul lectiilor interactive, a testelor online si mai ales, cu ajutorul comunitatii de “studenti virtuali”.
Duolingo are o componenta interesanta de interactivitate in cadrul comunitatii, primesc din cand in cand mailuri cum ca X sau Y m-a “intrecut” la progresul facut pentru parcurgerea testelor si cursurilor de invatare a unei limbi straine. In cazul meu, e vorba de limba germana, la care m-am oprit dupa prima lectie, dar promit sa reiau cursurile in week-end. Pana atunci, o sa folosesc in continuare ghidul propriu de “Cum sa te prefaci ca stii germana“.
we-are-here.ro – una din clonele romaneasti de kickstarter, e o platforma de crowdfunding care isi propune sa stranga cat mai multe donatii pentru evenimente si festivaluri cu specific cultural (animest, sonoro, ideo ideis, next, street delivery). Eu am donat acum cateva luni pentru Ideo Ideis, care a reusit sa stranga pana acum 2270 euro, de la 194 donatori. La mai mare!
Alcohelp.ro e un program al asociatiei ALIAT care este adresat persoanelor cu un consum excesiv de alcool. Programul este gratuit, confidenţial, simplu de folosit si utilizat deja de cateva mii de utilizatori, care au beneficiat de consiliere online si offline din partea specialistilor implicati in program. Exista destul de multe povesti de succes ale unor persoane care au reusit sa scape de adictia pentru alcool, cu ajutorul site-ului, a specialistilor ALIAT si a comunitatii de pe forum.
Sustinut de Heineken Romania, site-ul este de fapt o platforma contine ce contine un forum foarte activ (aproape 30.000 de mesaje si peste 2000 de utilizatori), un program de consiliere online in care sunt implicati psihologi si specialisti in domeniu medical, un test de evaluare al consumului de alcool si o harta a serviciilor publice sau private existente in domeniul tratamentului abuzului si dependentei de alcool.
Eu am facut testul, am primit 6 puncte, sunt incadrat la “Consum nepericulos pentru sănătate”.
Poate si pentru ca stiu cand sa ma opresc din desfacut capace si cand e momentul sa ma duc sa interactionez cu perna. Si pentru ca stiu deosebirea dintre betie crunta si baut/socializare cu prietenii ;)
Fa-ti si tu testul de evaluare a consumului de alcool. Macar de curiozitate :)
Chiar voiam sa invat germana si nu stiam exact cum sa fac, dar o sa incerc site-ul de care ziceai.
Now you know :P