Home / Online / Impresii despre Parlamentul European – media si online

Impresii despre Parlamentul European – media si online

cladirea parlamentuluiCladirea Parlamentului din Strasbourg e un mini oras ocupat de cateva mii de oameni (766 sunt doar euro-deputatii) care lucreaza aici in timpul sesiunilor plenare, sute de camere cu echipament tehnic sau cu rol administrativ, cateva zeci de sali de sedinte sau conferinte, cateva mini-baruri (fun fact: in timpul sesiunii se consuma aproximativ 3,5 tone de portocale), o cantina enorma, o sala foarte mare in care se tin sedintele plenului (panorama 360 ) si alte multe incaperi cu rol administrativ.plen parlament european

E un adevarat labirint de culoare, poduri si holuri care se intind prin vreo 3-4 cladiri si cateva etaje. E destul de usor sa te ratacesti :)
biciclete
Are propriul sistem de transport in comun, complementar celui din oras, parcari subterane pentru masini si multe rasteluri sau locuri special amenajate pentru biciclete. Destul de multi functionari vin aici cu autobuzul sau cu bicicleta, indiferent ca sunt la costum sau imbracati business-casual.

E o imagine pe care as vrea sa vad si in Romania, mai ales ca Parlamentul nostru e situat central, deci n-ar fi o distanta foarte mare de parcurs pe doua roti, in fiecare zi.

Dupa trei zile pline petrecute aici intr-o vizita de informare despre activitatea Parlamentului European, printre schimbari de program si prezente in sali de conferinte, la dezbateri, prezentari si intalniri cu diverse persoane din comisiile specializate din Parlament, abia acum pot sa fac un rezumat despre subiectele care mi-au atras mie atentia cel mai mult: partea de comunicare online si facilitatile Parlamentului European in zona de servicii media audio-video, servicii care sunt puse in mod gratuit la dispozitia jurnalistilor sau bloggerilor, pentru ca acestia sa poata acoperi mai bine subiectele care se discuta in Parlament.

Am pus deoparte un draft cu multe poze si impresii despre oras si atractiile turistice, sper sa-l termin in week-end.

Revenind la zona de audio-video, am observat ca exista o zona principala, undeva langa sala mare in care se desfasoara sedintele de plen, cu cateva studio-uri TV si radio, echipate complet, unde se pot organiza diverse dezbateri, interviuri, relatari sau emisiuni tematice. Studiourile se pot rezerva prin mail, folosirea este gratuita pentru televiziuni, radio-uri, chiar si pentru bloggeri. Mai greu sa faci o emisiune doar pentru audienta unui blog, dar ideea e ca se poate face si asa ceva. Poate ca ar fi fost interesant sa improvizez ceva pentru un fel de “Bloggers TV”, dar nu stiam dinainte ca se poate si nu a fost timp pentru o incercare.

Ce e si mai interesant e ca poti  sa “inchiriezi” gratuit un cameraman sau cameraman profesionist, in caz ca nu vrei sa te filmezi singur cu telefonul sau sa faci poze cu aparatul din dotare.  Tot cu programare din timp, pe mail.

Exista o echipa de specialisti si oameni de suport tehnic, care pot raspunde la tot felul de cerinte, de la furnizarea (la cerere) de continut video despre un anumit subiect sau parlamentar, care pot ajuta la editarea video-urilor filmate cu camerele din studiouri, cu accesul prin FTP sau link direct catre materiale audio/video sau cu camerele de filmare.

Sedintele si dezbaterile parlamentare sunt inregistrate si postate pe site-ul PE in cateva ore de la emisie iar orice secventa audio/video sau transmisiune live-stream (in mai multe limbi straine), poate fi preluata/copiata in mod gratuit, cu conditia de a specifica sursa. Aceeasi gratuitate se aplica si in cazul pozelor din media library, ceea ce face din site-ul PE unul din cele mai mari resurse de imagini gratuite (din zona politica) din lume. Important e sa stii ce si cum sa cauti. Daca nu, se poate rezolva cu un mail catre echipa de suport.

Exista si un fel de media room, cu o multime de calculatoare conectate la internet, unde poti lucra linistit, la oricare PC liber sau de pe laptopul propriu, in cazul in care ai nevoie sa trimiti rapid informatii sau sa editezi foto/video. De afara, arata ca o mega sala de internet, doar ca nimeni nu se joaca Counter Strike in retea.

media room

Am avut si cateva discutii cu unii membri din directia de comunicare a PE, astfel am aflat ca sunt cam 40 de oameni care lucreaza doar pe zona de comunicare online, care cuprinde atat zona de site-uri mari de stiri sau ziare, retele sociale (exista conturi sau pagini oficiale de facebook, twitter, flickr, pinterest, foursquare, youtube si linkedin) si forumuri de discutii, cat si materiale informative de uz intern sau extern, care se pot gasi pe un fel de intranet sau pe site-ul Parlamentului, partea de email marketing/newslettere, monitorizare mass-media si online, actualizare mini-site-uri si documente electronice, baza de continut audio-video sau evenimente speciale (cu sau fara live stream).

Sunt cam putini oameni pentru volumul de munca pe care il au, dar incearca sa tina pasul cu tehnologia si avalansa de informatii venite din toate partile.

In total, in departamentul de media sunt aproximativ 300 persoane, iar majoritatea informatiilor sunt redactate in 23 de limbi oficiale. De la 1 iulie sunt 24 de limbi oficiale, motivul fiind intrarea Croatiei in UE.

Am fost prezent si la o intalnire de cateva minute in care s-au discutat despre proiectul de lege pentru protectia datelor personale pe internet. E un subiect destul de sensibil si intens dezbatut, iar discutiile din comisiile de specialitate s-au tot prelungit, din cauza a celor 5000 de amendamente (e un numar foarte mare fata de medie).

Din cate am inteles, comisiile se vor intruni pentru o sesiune de vot undeva in septembrie-octombrie (data nu este inca fixata, tocmai din cauza numarului mare de amendamente si dezbateri), iar un prim proiect de legislatie poate fi gata pe la inceputul anului viitor. Un infografic despre subiect se gaseste pe site-ul PE.

Sunt cateva discutii despre o posibila standardizare a formatului in care poti sa faci exportul datelor tale personale stocate pe diverse site-uri mari sau retele de socializare, format care sa fie recunoscut si acceptat de toti jucatorii importanti din online. Dupa implementarea acestui format, s-ar putea face un export al datele personale din Facebook si le vom putea importa fara probleme pe Google+, MySpace sau alte site-uri similare.

Despre alte informatii legate de vizita la Strasbourg si parlamentul european puteti citi si pe blogurile lui Marius Matache, Piticu, Ruxandra Predescu, Alex Ciuca si Andreea Pietrosel, unde vor aparea articole in curand.

Alte articole pe tema asta gasiti la Pietricel si Hoinaru.

Vizita la Strasbourg a fost posibila la invitatia biroului de informare a Parlamentului European si a reprezentat prima din seria de vizite pe care reprezentantii new media le vor face la Strasbourg.

 

PS: articolul are vreo 3 pagini, peste 1000 de cuvinte si e cam de 3-4 ori mai mare ca un articol obisnuit. Sper ca “stie el cine” e multumit. Si ca sughita.

Citeste si asta

Inca o lege anti-fumat: adio tigarilor cu arome

Devine tot mai greu sa fii fumator. Si asta e un lucru bun, atat pentru …

7 comentarii

  1. Ati participat/veti participa si la o sedinta plenara? Eu am vizitat anul trecut de Ziua Europei Parlamentul European de la Bruxelles si am avut ocazia sa prindem chiar o discutie despre reducerea pretului convorbirilor in roaming, mi s-a parut foarte interesant, cu toate ca numarul parlamentarilor prezenti in ziua respectiva a fost destul de mic. Daca vrei sa citesti despre experienta mea, am povestit aici: http://elenaciric.ro/2012/bun-venit-parlamentul-european.html
    Exista si la Strasbourg program de vizitare, muzeu, tot tacamul? In Bruxelles au acel “Parlamentarium” si un joc de roluri pentru elevi. Cred ca ar fi interesant sa scrii si despre ce trebuie un individ sa faca pentru a putea vizita Parlamentul din Strasbourg (rezervare, cu cat timp inainte?) si care-s joburile disponibile in prezent. :)

  2. Îmi place articolul, e plin de informații utile pentru noi. Dar cu ce îl încălzește pe cetățeanul de rând că la PE au cameramani gratuiți? Sau că e conexiunea la net foarte bună.

    Aș prefera să ne povestiți ce se întâmplă acolo și cum ne afectează nouă, românilor, viața.

    Dar hai să fiu directă: invitația și ideea din spatele poveștii acesteia cum sună? “Haideți să vedeți cum abordăm new media” sau “Haideți să vedem ce facem noi aici și vă afectează vouă direct consumul de mici și roșii țărănești” (două exemple trase de păr, of cors)

    • Eu am vorbit si am intrebat de lucruri care ma intereseaza pe mine, care sunt in zona mea de interes si care ma pot afecta pe mine, ca roman de rand si cu acces la net. Nu ma pricep la consumul de rosii taranesti :)
      Invitatia a sunat mai degraba a “hai sa vedeti cum se intampla lucrurile in parlament”, ceea ce am si facut. Ca sa emit pareri despre cum poate fi afectata viata in vreo directie anume, ar fi trebuit sa stau mai mult pe acolo, sa particip la dezbateri pe subiect si sa citesc teancuri de hartii.

Comentezi ?