Marti 2 iulie 2013. Prima zi de vizita la Parlament, prima data intr-o sedinta de plen, cladirea Parlamentului European din Strasbourg.
Cam putina lume in sala, dar mai multi vizitatori si curiosi sa vada discutiile referitoare la raportul Tavares despre situatia drepturilor fundamentale: standarde si practici in Ungaria.
Venit sa dea explicatii si sa fie urecheat politic in fata marii adunari europene: Viktor Orban, prim ministrul arogant si mult prea autoritar (as putea spune cu excese de dictator) al Ungariei. Se anunta o discutie interesanta, din care “s-ar putea sa sara artificii”. Eu ma gandeam ca poate ar trebui sa cumpar niste popcorn.
Incepe sedinta. Ca sa nu plictisesc cu detalii, discutiile au fost cam asa:
Parlamentar 1: Sa stiti ca Viktor nu se joaca foarte frumos cu jucariile si ca ii cam bate pe unii copii mai mici
Parlamentar 2: Asa este, am informatii ca unele jucarii au fost cam abuzate. Unele au fost cam aruncate la colt
Viktor Orban: Sa stiti ca nu e chiar asa. Jucariile mele sunt bine mersi, la noi curge lapte si miere, ne jucam cu totii mai ceva ca fratii. Eu am luptat pentru jucariile astea si voi lupta in continuare sa avem propriul nostru loc de joaca. Jucariile mele sunt chiar sunt ok, iar copii de care spuneti voi ca au luat bataita … sa stiti ca au cam exagerat.
Parlamentar 3, ungur din opozitie: Eu stiu sigur ca ati stricat niste masinute, le-ati trantit de cateva ori de au ramas fara rotile din fata si stergatoare. Ca sa nu mai zic de mingea de fotbal, care e cam desumflata dupa ultimul meci de pe maidan. Ehe, cand erai mai tanar, stiai sa te joci frumos
Parlamentar 4, ungur din partidul de la putere: Nu e desumflata dom’le, asa ne place noua, mai moale. Sunteti niste invidiosi, lasati-ne sa dam cu piciorul in minge asa cum stim noi!
Parlamentar 5: Rusinica, rusinica, trebuia sa va jucati cu totii frumos. Nu mai e ca pe vremea comunistilor, sa stiti. Acum avem libertatea de a ne alege! Liberte, fraternite, jucarie!
Parlamentar 6: Haideti sa fim constructivi si sa ajungem la un punct comun. Solutia e undeva pe la mijlocul gramezii cu jucarii!
Si tot asa, cateva zeci de minute. La final de articol, cateva impresii.
Partea proasta: discutiile pot fi cam plictisitoare pentru cineva din afara, neinteresat direct de subiect sau personaje. Fiecare vorbitor are doza lui de fraze lungi si de umplutura, iar unii par si mai plictisitori atunci cand citesc banalitati de pe o foaie de hartie. Cam ca la noi in Parlament, dar pe un ton mult mai civilizat. Dintre cei care au vorbit fix pe subiect si cu puncte de vedere structurate, Renate Weber, europarlamentar roman, si de alte trei-patru persoane, care ar primi si ele link, daca mi-as fi amintit care era numele fiecaruia.
Partea buna: discutiile fiind structurate pe un singur subiect, in sala sunt prezente doar persoanele care sunt direct implicate sau interesate de dezbatere. E aproape sigur ca toate aspectele si modalitatile de abordare vor fi prezentate, dezbatute sau combatute, indiferent de cat de banale, tendentioase, relevante sau importante ar fi interventiile fiecarui parlamentar.
Vizita la Strasbourg a fost posibila la invitatia biroului de informare a Parlamentului European si a reprezentat prima din seria de vizite pe care reprezentantii new media le vor face la Strasbourg.