Home / Plimbari / Impresii despre Castelul Corvinilor

Impresii despre Castelul Corvinilor

Dupa cativa ani de amanari si planuri schimbate in ultimul moment, am reusit sa ajung, in sfarsit, la castelul Corvinilor din Hunedoara. Acum ca mi-a trecut entuziasmul si am gasit putin timp sa scriu pe blog, iata cateva impresii:

Ce mi-a placut:

  • castelul e in proces de renovare, unele camere sunt deja aranjate “ca pe vremuri” si sunt pregatite sa primeasca oaspeti.
  • atelierul de olarit de langa castel, cu cateva oale, farfurii si alte obiecte artizanale specifice locului.
  • taxele de intrare, foto, video si ghidaj sunt acceptabile, iar copiii si pensionarii pot sa intre cu doar 5/10 lei.
  • vederea spre sat si imprejurimi, de sus, de pe metereze

Ce as fi vrut sa gasesc acolo:

  • mai multe informatii despre fiecare camera, statuie sau exponat. O simpla placuta cu 3-4 randuri de text (multi-language) e mult prea putin pentru cate legende si povesti ascunde castelul
  • mai putine kitch-uri de plastic. Nu cred ca o sa inteleg vreodata de ce sunt atat de multe tarabe cu tot felul de nimicuri pe langa cladirile istorice. Zaruri cu pozitii sexuale, ursuleti de plus, tablite de lemn cu citate sau mingi de volei. As fi vrut sa gasesc mai multe obiecte medievale si mai putine lucruri “moderne”.
  • un program cu evenimente viitoare, sa stiu cand e mai interesant sa revin. Poate e vreun festival medieval, poate e vreo expozitie mai speciala, poate se organizeaza “zilele castelului”, in care se poate intra si in alte camere inca nedeschise pentru public.
  • VIRSLI! Niste carnati foaaaaaaaaaaaaarte gustosi, facuti din carne de oaie si capra, preparati dupa o reteta veche, cu o traditie de sute de ani in judetul Hunedoara, reteta cunoscuta doar de cateva familii din zona Brad si din Sălaş. Atat de buni incat au propiul lor festival, care isi propune sa promoveze obiectivele turistice din zona.

virsliPoate ca ar fi o idee buna sa fie organizat si un circuit turistic, care sa contina castelul din Hunedoara, parcul dentrologic din Simeria, cele doua Sarmisegetuse (Regia si Ulpia Traiana) si cetatea din Deva. Si poate, pentru credinciosi, vreo doua biserici, ca am inteles ca sunt ceva atractii de pelerinaj.

M-as mai fi asteptat sa existe un magazin al castelului care sa vanda, pe langa niste tricouri simple si albume cu cateva mini-fotografii … cd-uri cu fotografii/video-uri facute de profesionisti. Sau un tur 360 sau 3D al castelului (ceva de genul asta), livrat pe un monitor sau tableta. Sau pe un CD sau stick de cumparat, pentru acasa.

Si cel mai important: o macheta de castel. Am gasit doar o prostioara facuta din lut,  de catre “niste studenti de la arte sau ceva” (am citat din vanzatorul de la taraba), pe care am mai dat 25 de lei. Cea mai apropiata chestie de conceptul de macheta e o reproducere care se gaseste intr-o sala din castel, la scara mai mica, fara acoperis, veche de cateva zeci de ani, care nu e de vanzare. Am intrebat si asta :)

Si ca veni vorba de machete, ma gandesc foarte serios sa ma apuc sa-mi fac o replica in hartie sau carton a castelului de la Hunedoara. Ceva similar cu primul meu castel din hartie, dar mult mai complex.
Stie cineva cum sau unde  as putea sa fac rost de planurile detaliate ale castelului ? Sau macar o schita cu dimensiunile corpurilor componente ?

update: am gasit un Google SketchUp cu castelul, incerc sa vad cum pot sa-l transform in model offline.

Sa incerc sa-l fac din hartie, din carton sau imi recomandati alte materiale ?

[nggallery id=46]

Alte poze aici

Vizită în HD” 2013 este un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi HD Travel. Proiectul este susţinut de Primăria Oraşului SimeriaAgenţia de turism TOC InternaţionalBest Hotel HunedoaraCred ONGCastelulCorvinilorHD.ro,Webbusiness.ro. Partener media: săptămânalul REPLICA.

Citeste si asta

Razvan si castelul de lut de la Porumbacu

L-am vazut, mi-a placut, poate il si vizitez, la vara, cand va fi gata de …

3 comentarii

  1. poate ca, pana la finalizarea renovarii, vor reusi sa puna la punct toate aceste detalii, pentru a putea intra intr-un circuit turistic, fiind o zona in care ai ce vizita desi nu este destul promovata

  2. Era oricum pe lista mea, dar acum m-ai convins sa-l trec pe lista scurta. Ca sa intre intr-un circuit este nevoie si de infrastructura specifica si intrebarea ar fi daca exista.

Comentezi ?