Home / Filme / Hot-dog-ul prieteniei anglo-americane

Hot-dog-ul prieteniei anglo-americane

Hyde-Park-on-Hudson-Poster

Desi titlul in romana este “vizita regelui la Hyde Park on Hudson”, filmul ar fi putut fi denumit si “Hot-dog-ul care a schimbat soarta celui de-al doilea război mondial“, dupa cum bine scrie Vlad Dulea intr-un articol care arata adevarul istoric si contextul politic din perioada anilor ’30-40. Zici ca e un articol dintr-un manual cool de istorie. 

Intr-o perioada in care americanii isi bateau joc de englezi mai ceva ca noi de bulgari si unguri la un loc, Anglia se afla in fata pericolului de a infrunta Germania nazista care pusese deja stapanire pe aproape jumatate de Europa, iar America se confrunta cu o criza grava a locurilor de munca, din care putea iesi doar cu ajutorul industriei si exportului de armanent.

Toate astea se intamplau in apropierea unui razboi mondial iminent, din care SUA si Regatul Unit aveau de castigat reciproc, daca reuseau sa convinga si opinia publica de necesitatea unei aliante strategice.

Si … cum devii mai rapid prieten cu cineva cu care te imbeti, lupti in razboi sau mergi la curve (aici nu sunt prea sigur ca e adevarat), Franklin D. Roosevelt a invitat cuplul regal la o scurta vizita la “casa lui de la tara”, pentru a se cunoaste mai bine.

Sa se imprieteneasca, sa ciocneasca un pahar de sampanie, sa inoate impreuna in piscina, sa spuna bancuri misogine (ca baietii), sa fumeze pachete intregi de tigari si mai ales, sa manance impreuna cate un hotdog, mancarea traditionala americana.

Cam cum am primi noi un suveran cu paine, sare, mamaliga si sarmale.

O miscare inspirata de PR, care a vrut sa arate publicului american ca regele Angliei e baiat de gasca si ca se poate conta pe el. Frate, frate, dar hotdogul e pe alianta militara.

Un film care m-a cam dezamagit, pentru ca  s-a concentrat mai mult pe fanteziile sexuale ale presedintelui Roosevelt, (cred ca nu e usor sa ai nevasta si 3 amante, in acelasi timp) si mai putin pe detaliile si contextul perioadei de atunci, de dinaintea izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial. Au fost, dupa cum zice si Nebuloasa, prea multe lucruri pe care nu vreau sa le stiu.

Astfel, in loc sa vad istorie, intrigi si scenarii politice, am aflat urmatoarele:

  • Daca esti presedintele Americii, e ok sa ti-o tragi cu verisoara de gradul al saselea. Si cu Secretara. Si cu o alta femeie maritata. Pretul este doar o casuta in padure!
  • Orice balbait poate ajunge rege, doar daca se trage dintr-o familie regala. E vorba de acelasi personaj prezentat in “King’s Speech“, doar ca aici pare mai motolol si sub papucul nevestei (urata femeie, reginele ar trebui sa fie mai frumoase)
  • Desi era presedintele Americii si avea bani de chirie, Franklin D. Roosevelt locuia inca cu mama sa la resedinta lor de vara de la Hyde Park on Hudson si era in continuare un baiat cam neascultator. Pentru ca nicaieri nu e ca la mama acasa, nu ?
  • Regele Angliei era pasionat de video-blogging

Bill Murray e un actor fantastic. Nu degeaba a primit o nominalizare la Globurile de Aur.

In incheiere, o fraza auzita din sala, pe scari, spre iesire: “e bine totusi ca suntem in trend. Englezii au un balbait, americanii un curvar, noi avem un betivan”

Mulțumesc Oxygen PR si Cinema City pentru invitatie.

Citeste si asta

8 despre “Cei opt odioşi / The Hateful Eight”

Cu 3 ore si 7 de minute, “Cei opt odioşi / The Hateful Eight”, western-ul scris si …