Home / Diverse / De ce anume ai nevoie pentru un pasaport nou ?

De ce anume ai nevoie pentru un pasaport nou ?

acte pasaport

Daca tot mi-am depus actele pentru pasaport, ca sa ma pot plimba si in afara Europei (pregatiti bazarul din Instanbul, vin sa negociez), m-am gandit ca ar fi util sa scriu si despre etapele prin care trebuie sa treci pentru a detine un pasaport nou.

De ce ai nevoie:

  • 276 lei, care pot fi platiti la CEC sau la trezorerie. Cel mai apropiat sediu CEC de Directia Pasapoarte (cladirea de pe strada Nicolae Iorga) se afla la piata Amzei. Am uitat cum se cheama cele doua taxe, dar sigur stiu cei de la banca sau trezorerie. Dureaza 2 minute.
  • Buletin sau carte de identitate. Pentru scan si verificarea ca semeni cu ala din poza. Eu am viza de flotant pe Bucuresti, ca sa evit drumurile inutile pana in Fetesti, dar cred ca se pot depune actele si fara stampila aia pe spate. Cel putin asa scrie pe site (urat site, zici ca-i facut de portar, in tura de noapte): “in cazul în care, din motive obiective, solicitantul paşaportului simplu electronic nu se poate prezenta la serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple de la domiciliu sau reşedinţã, cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice pot fi depuse la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple. (art. 15 alin. 9 coroborat cu alin. 3 din Legea nr. 248/2005).”
  • Semnatura. Nu dai cu pixul pe o hartie, ca la banca, ci pe un suport magnetic.
  • Doua degete aratatoare. Pentru amprente, in cazul in care nimeresti in vreun atentat cu bomba si trebuie sa te recunoasca din bucati. Daca stai mult cu mana pe mouse, ca mine, amprentele s-ar putea sa fie putin sterse :P
  • Moaca ta serioasa, pentru poza de pasaport.
  • Pasaportul vechi, in cazul in care a expirat si ai fost plimbaret de mic

Spre surprinderea mea, nu a trebuit sa semnez nici o declaratie pe cont propriu ca nu sunt terorist sau ca n-am ganduri sinucigase.

Toata “munca” dureaza cam 5-10 minute, dupa care trebui sa revii in 2 saptamani pentru ridicarea pasaportului.

Cadâne si Seherezada, pazea ca vin!

2 comentarii

  1. Cu sau fara cravata e poza din pasaport? :)

Comentezi ?