Home / Plimbari / Redescopera Romania, ziua 3: Moldovita, Sucevita, Putna si chilia lui Danil Sihastru

Redescopera Romania, ziua 3: Moldovita, Sucevita, Putna si chilia lui Danil Sihastru

Astazi a fost zi cu manastiri si chestii ecumenice. Cred ca mi s-au urcat heruvinii la cap de cate poze sfinti, barbosi, inaripati si popi am vazut azi.

Pana la popi si calugarite, video cu dealuri din Bucovina 

Prima pe lista a fost manastirea fortificata Moldovita, un fel de Voronet mai frumos, ctitorita de fiul din flori al lui Fanica, Petru Rares. Acelasi albastru de voronet, intr-un nou ambalaj. Din pacate, chiar daca Moldovita mi-a placut mai mult decat Voronetul, manastirea poarta semnele catorva momente mai triste din istoria ei. Printre altele, un incendiu a lasat fara picturile originale bucati mari din exterior.

Atractia locului n-a fost insa biserica, nici cladirea unei foste caligrafii, nici picturile (care desi par indentice, spun povesti in imagini) ci ghidul nostru, maica Tatiana, care a reusit sa ne faca sa facem liniste aproape o ora, si sa ne transforme in ascultatori atenti si pasionati de istoria manastirii si a Moldovei lui Petru Rares.

Si ceva cu …

  • e bine sa te casatoresti de tanar(a)
  • suntem doi atunci cand invatam sa ne acceptam cele rele, nu cele bune
  • faptele bune dau valoarea, sensul si frumusetea vietii

Maica Tatiana e filozoafa. Pacat ca nu m-a lasat sa o filmez, spunea si lucruri interesante.

Sucevita. Alta biserica fortificata, care arata foarte bine, cu o ditamai curtea interioara. Din pacate muzeul era inchis. Singurul loc unde am gasit macheta bisericii (in magaziul lor) si fluiere de cumparat, la tarabele de langa manastire

Putna. Manastire fortificata cu popi si muzeu. Arata bine, iar muzeul are doar cateva exponate, dar indeajuns de interesante. Mi-au atras atentia sabia lui Stefan (care e cam cat el de mare, cam la 1.3m), replicile de coroane, monezile si niste rogojini care am uitat cum se cheama. Asta pe langa dozatoarele de aghiazma, toaca si popa high-tech cu ditamai aparatul de fotografiat.

Chilia lui Daniil Sihastru. Unul din sfetnicii lui Fanica,o combinatie de rasputin (prezicator) cu fred flinstone (casa din piatra)

Oua incondeiate. Fetele au invatat sa deseneze oua, eu ma uitam dupa cai maro pe pajiste

Liniste, verdeata si un cal

Si niste offroad intr-un raulet, cu Dusterele

Cateva poze pe pagina Petrom

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,DaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Citeste si asta

Singurul meu regret #dinRomania

E ca stabilisem cu Eugen sa-mi imprumute o arbaleta sa ne jucam de-a Robin Hood-ul …

Comentezi ?