Home / Filme / Filme de vazut: King’s Speech

Filme de vazut: King’s Speech

Cand am facut lista cu premiile OscAuras, King’s Speech mi-a atras atentia inca din trailer. Atunci n-am gasit timp sa-l vad, insa am reusit weekend-ul trecut. 12 nominalizari la Oscar, inclusiv la pentru cel mai bun film, cea mai buna regie si cel mai bun actor in rolul principal. Peste Inception sau Social Network, si cu aprobarea casei regale.

Filmul este o lectie de istorie care prezinta povestea, defectele si temerile omului care a devenit regele George al VI-lea. Un om care a facut trecerea de la cineva care traieste cu frica de a vorbi in public, la viitorul rege timid, dar cu prestanta remarcabila, care a reusit sa treaca peste balbaieli si indoieli si sa devina conducatorul (alaturi de Winston Churchil) de care avea nevoie Anglia in cel de-al doilea razboi mondial.

Desi subiectul este unu serios, sunt si parti haioase. Pentru ca e haios sa vezi un englezoi pur-sange incercand sa vorbeasca cu niste bile in gura, sau topaind printr-o camera, recitand poezii sau proza.

Colin Firth (regele balbait) si Geoffrey Rush (logopedul devenit prieten al regelui) sunt personajele principale care joaca impecabil intr-un film care mi-a placut mult, desi initial aveam impresia ca o sa fie o prostioara britanica in care-si lauda suveranii, implicit pe tatal actualei regine.

Dar nu-a fost asa. King’s Speech merita vazut, e altfel, e mult peste majoritatea documentarelor si a catorva filme de duzina prezente pe lista de Oscar de anul asta,  te pune pe ganduri si te tine conectat pana la sfarsit.

Iar la sfarsit, dupa speech-ul final, parca iti vine si tie sa aplauzi :)

Citeste si asta

Mortal Engines. Ca si cand Mad Max ar fi facut un copil cu LOTR in masinaria din Wild Wild West

Mai mult nu prea pot sa zic despre acest carusel de clisee cinematografice, o shaorma …

6 comentarii

 1. Este intr-adevar, foarte bun. Se vede calitatea scenariului, a regiei si a interpretarii. Este echilibrat, profund si amuzant. Pana la dialogul asta,
  ‘They’re idiots’ (spune Rush, referindu-se la ceilalti doctori care au incercat sa il vindece de balbaiala)
  ‘They’ve all been knighted’ (replica regelui)
  ‘Makes it official then’
  uitasem cat de mult ador umorul englezesc fin si clasic.
  Unul dintre filmele care vor ramane in istoria cinematografiei, mult dupa ce Inception va fi uitat.
  E linistitor sa vezi ca unii mai fac si filme de calitate, care reusesc sa fie si comerciale.

Comentezi ?