Weekend-ul trecut am fost in Sofia, la invitatia celor de la WordCamp Bulgaria, impreuna cu Cristi Birta China (Chinezu), si Andrei Boghiu & Andrei Diaconu, de la BEC Media. Dupa 2 zile si ceva de stat prin vecini, am ramas cu cateva impresii despre bulgari si capitala lor.
Sofia – un oras gri, blocuri comuniste, bulevarde largi, centrul lor e interesant, aduce a Brasov combinat cu Sibiu. Multe biserici. Marele avantaj asupra Bucurestiului este ca au muntele foarte aproape. Cum zicea si Cristi, in Sofia e misto ca poti sa faci 15 minute de acasa pana la ski.
Trafic si masini. Aglomeratie fix ca la noi, masini ca la noi dupa Revolutie. Multe Lade/Lazi si alte chestii-vechi-pe-4-roti, si putine masini de fite.
Drumuri. Foarte bune, in special cele printre munti. 10+ pentru tuneluri. Multa verdeata :)
Limba Bulgara – zici ca vorbesc chineza, nu intelegi nimic. Am stat la cateva prezentari, ma uitam la poze, mai tresaream la cate un cuvant din engleza…
Singurele chestii care pot fi citite in limba lor sunt cifrele.
Bautura. Eu nu le am cu taria, dar confirm ce zic Andrei, Cristi si celalalt (hac) Andrei despre rakia bulgareasca
Mancare. Buna, ieftina si mai vreau. Rosiile si castravetii (deh) lor fac toate levele. In rest, am gustat niste mancare traditional bulgareasca de la Mc, si niste sandvishuri (foarte bune) traditional francizate de la Subway.
Bani. Moneda lor nationala e Leva, dar nu zic NU daca le dai Euro. Fac insa figuri daca te prezinti cu lei, de parca nu-s tot bani si aia. Si inca ceva, au un talent in a te umple de maruntis, ceva de speriat.
1 RON e cam 2 leva, asa ca de fiecare data cand cumparam ceva, inmulteam cu 2, mai puneam un pic si traduceam in bani romanesti
Femei – Daca e un capitol la care ii intrecem pe bulgari, la fete frumoase le dam clasa. Cat ne-am primbat prin Regia lor si prin centru, slaba productia de fotomodele la hectar. Am vazut si fete frumoase, dar astea apar noaptea, dupa ora 12, prin cluburi, ca vampirii :)
Muzica. A lor e inca la nivelul anilor 90 de la noi, cam toate seamana ori a romante tip Festivalul de la Mamaia, ori a manele de pe vremea L.A. In schimb, la radio, multa muzica de afara si foarte multe melodii romanesti (cele in engleza). Iar lautarii lor stiu bine cu arcusul, pe romaneste.
Nisipurile de aur. O tipa din organizarea Wordcamp imi spunea ca ei, bulgarii, nu se mai duc la Nisipuri din cauza romanilor :)
Citez “They throw up, make nose, get drunk, and they are way too many”. Tipic romanesc, dupa ce ne-am batut joc de litoralul nostru, ne ocupam si de capra marea vecinilor. ProTV-ul zice ca in cativa ani o sa ramanem fara litoral. Trist.
Preturi. Ceva mai mici decat in romania, in special la haine/incaltaminte si benzina.
Am uitat ceva ?
La mancare puteai sa zici mai mult, mai ales ca nu ai ce cauta in Mac intr-o tara cu atatea bunataturi.
Iar limba mie deja nu mi se mai pare grea, pot comanda aproape orice in bulgareste.
Pentru litoral iti recomand fie zona nordica (Durankulak-Tyulenovov-Cap Kaliakria), fie zona sudica (Byala-Obzor – Nessebar – Sozopol).
Da, as fi putut sa zic mai multe despre mancare, doar ca nu stiu cum le zice la cartofii umpluti cu carne sau celelalte chestii :))
Cu limba ne-am descurcat, majoritatea inteleg si vorbesc (cam prost,ce-i drept) engleza, asa ca nu am avut mari probleme prin Sofia. Mc-ul a fost alegerea de moment, eram in centru, ne era prea foame sa experimentam chestii noi :D
Multam de recomandari, la vara revin la ele :)
Scrii si despre ce s-a prezentat/ai invatat la WordCamp?
Dap, dar maine, sa-l leg frumos de lansarea oficiala a wordcamp 2010 :)
Ha ha, multumesc pentru profil nostru. Palinka este cel mai bine decat rakia bulgariasca :)
//Bogo
Bine gandit ;) Chiar sunt curios.
@Bogo welcome. bring some rakia to bucharest next time, we’ll compare those two :))
@bulent tine aproape
Foarte frumos prezentat Auras.
Multumesc, multumesc :)