Home / Plimbari / Impresii din Londra

Impresii din Londra

Trec direct la subiect, e un articol lung, care o sa raspunda cam la toate intrebarile pe care le-am primit (“cum a fost in Londra”) in ultima perioada. Toate articolele mele despre excursie si proiectul #London4 sunt aici

Suveniruri. Orice doresti cu si despre Londra, la aproape orice colt de strada. Mai ales in zonele cu obiective turistice. Ceva mai putina agitatie sau vanzatori ambulanti si ceva mai organizat decat la Roma (unde e cam haos). De la brosuri si pliante la magneti si tricouri, poti sa gasesti aproape orice. Preturile sunt cam aceleasi la fiecare magazin, dar e bine sa compari cateva preturi si oferte (Baker Street si Oxford Street) inainte sa dai banii pe ceva (cum am facut eu, si am gasit mai ieftin la cativa metri distanta).

Internet. Am fost socat sa vad cat de bine si cat de mult folosesc englezii internetul. Practic, poti sa cumperi orice, oricand online, atat timp cat ai bani pe card :)

Mancare, abonamente la sala, cantina, trasport public, muzee, spectacole, filme, concerte, farmacii … pentru orice ai nevoie exista un numar de telefon sau o adresa de mail sau site. Pe Wembley, toate reclamele aveau integrate in mesaj adresa site-ului, pagina de facebook sau un hashtag. La televizor, in talkshow-uri sau buletine de stiri, auzeam cuvantul twitter cam in fiecare minut. Reactii legate de evenimente politice, mondene sau culturale venite direct de pe twitter, postate intr-un colt de ecran sau citite live ? Yes, sir!

Noi am avut norocul sa gasim o super oferta de internet mobil la 15 lire, internet nelimitat, timp de 30 de zile. Am facut tethering de pe Samsung Galaxy Note si am avut toti 4 internet. Pe roaming ar fi fost vreo 6 euro/1 mega de date :)

Transport urban. Foarte bine organizat, foarte bine explicat, foarte mare. E usor sa circuli in Londra, daca stii sa citesti o harta si brosurile pe care le gasesti gratis la orice statie de autobuz, tren, metrou, vapor, overground. Pana si in zonele de inchiriat biciclete gasesti harti si indicatii. Trebuie doar sa fii foarte atent, sunt foarte multe statii, rute si magistrale. Metrorexul nostru e un fel de purice pe langa panza de paianjen din UnderGround-ul englez.

E foarte aiurea cand vrei sa traversezi, pentru ca, in afara faptului ca nu ne-am obisnuit cu circulatul pe partea stanga, au foarte putine treceri de pietoni semnalizate (cel putin prin centru). Poti sa treci strada fara probleme, daca te asiguri corect si din timp. Am inteles ca e soferii au foarte mare grija de/la pietoni. Nu stiu daca sunt foarte amabili sau amenda e foarte mare. Amenda pentru aruncatul unui muc de tigara pe strada este de 90lire. Daca te vede politistul :)

Exista si o taxa de congestie pentru accesul cu automobilul in centrul Londrei, de 9 lire/zi. O suma foarte mare, ceea ce explica lipsa aglomeratiei si frecventa autobuzelor, biciclistilor sau … a celor care merg pe jos :)

Am vazut chiar destul de multi oameni care faceau “jogging urban”: imbracati sport, cu castile la urechi, in pas alergator, de la birou sau casa spre parcurile din apropiere.

Oamenii din Londra. Se impart in doua mari categorii: englezii si ceilalti. Adica japonezi, foarte multi chinezi, thailandezi, indieni, turci si alti bruneti. Englezii get-beget sunt cei care umbla la costum si au joburi frumoase, middle-management type, iar ceilalti sunt majoritatea imigranti si cei care fac treburile de jos: muncitorii de la metrou, vanzatorii din chioscuri si buticuri, agenti de paza, oamenii de la curatenie, micii negustori de la colt, chelneri, femei de servici sau receptioneri. Englezii normali sunt enervant de calmi si se misca precum niste robotei cu traseu prestabilit, vorbesc calm si cu accent. Foarte mult accent Sean Connery-ish. Ceilalti sunt agitati, vorbesc rapid, in limba lor si parca sunt mereu pe baterii, dar la ultima liniuta.

Casele din Londra. Radem, glumim, dar oamenii aia care traiesc acolo cred ca au o mare problema in a recunoaste exact strada pe care stau, sau pe care vor sa ajunga, fara harta. Practic, cred ca cineva de la Serviciul de Urbanism londonez e atat de obsedat de ordine si disciplina, incat a permis arhitectilor sa faca niste case si vile doar in cateva stiluri. Si atat. Zici ca au 8-9 modele de case si atat. E ciudat pentru un turist (sa zicem ca e roman) sa mearga pe strazile din Londra si sa vada ca toate casele arata la fel. Si nu numai casele, dar si unele strazi sunt fix la fel ca strada de langa. Aceleasi culori, aceleasi balustrade, aceleasi garduri, aceleasi tipuri de usi. Cred ca e o obisnuinta la englezi ca atunci cand se intorc beti din pub-uri, sa greseasca usa casei lor si sa intre pe la vecini, din greseala, noaptea.

Femei. La capitolul asta Bucuresti-ul castiga oricand, putine fete frumoase si probabil, turiste. In rest, femeile britanice par foarte … citez din Mariciu “uratele, serioase si butucanoase”. O fi de la clima …

Mancare. Foarte multe fast-food-uri si restaurante. Oarecum logic, pentru ca englezii (culmea lui Jamie Oliver) nu prea stiu/vor/pot sa gateasca, conform spuselor lutonezei din Baia Mare, care ne-a fost ghid si instructor timp de o seara. Am incercat si faimoasele fish&chips si alte cateva mancaruri, tot nu se compara cu mancarea de la mama de acasa :D

Ce am vazut prin Londra: London Eye, Westminster Abbey, Big Ben (ma asteptam sa fie ceva mai mare, nu prea i-a dat regina de mancare cand era mic), House of Parliament, 

London Bridge, Tower Bridge si Tower of London (foarte bine pastrat si ingrijit, acolo-si tine regina “bijuteriile”)

Buckingham Palace (hint, daca vreti sa vedeti ceva, asezati-va pe langa gard), Hyde Park (pastrand proportiile, seamana cu Herastrau. Au parcare de masini sub parc), Picadilly Circus (o piata foarte aglomerata si colorata, la orice ora din zi),

Trafalgar Square (o piateta destul de micuta, pentru o batalie asa mare), King’s Cross (cea mai mare statie/hub de transport urban din Londra), Sherlock Holmes Museum (din pacare era inchis, asa ca am vazut doar antecamera), Stamford Bridge, (stadionul lui Chelsea, era in zona. O mini masinarie de facut bani, cu hotel, baruri si mega fan-shop), Wembley (cred ca o sa scriu un articol separat cu impresii despre infrastructura si organizare). Am fost si la cateva muzee, din care doua ne-au dat pe spate:  Natural History Museum (am ramas uimit de modul in care englezii au stiut sa imbine tehnologia cu  exponatele in marime naturala) si mai ales Science Museum (locul unde am fi fost in stare sa stam toata ziua, sa ne uitam la vitrinele pline de obiecte si inventii). Data viitoare cand ajung in Londra … aici ma duc prima data!

Ce n-am vazut in Londra: Emirates Stadium (pur si simplu nu am mai avut timp), Ripley’s Believe it or Not (coada mare, bilete scumpe), Madame Tussauds (toate biletele erau deja vandute, pentru toata saptamana), Regent’s Park, Camdem Town, British Museum (prea departe), St Paul’s Cathedral (nu sunt prea religios), London Aquarium (era inchis), Covent Garden (am fost prin apropiere, dar ne-am dat seama abia dupa ce iesit din zona) si London Zoo (prea departe). Probabil, am mai scapat cateva locuri frumoase, pe care o excursie de 4 zile nu le poate cuprinde.

Mai am vreo 3-4 articole despre Londra, dar asta a fost cel mai lung. Din meniul #london4: poze haioase cu si londonezi, chestii pe care englezii le fac pe dos, Wembley (organizare, reclame, suporteri – pe sportlocal), conferinta (organizare, concluzii, impresii si interviuri video – pe refresh.ro).

Ce bine ca de saptamana asta am mai mult timp pentru scris :)

Proiectul #London4 este susținut de GoTravelSamsung și Canyon. Iar de la peluză este încurajat corespunzător de SportLocal.ro. Le mulțumim pentru asta!

Citeste si asta

Romina si Vali mi-au trimis cateva imagini din Indonezia

Romina si Vali si-au luat o mica vacanta de un an, timp in care vor primi …

5 comentarii

  1. Geniala ideea cu internetul :) nu m-as fi gandit niciodata sa fac un hotspot :D. Chiar m-am gandit cum naiba aveati toti net mereu

  2. @Alex Mistery solved :)

  3. Noi nu am fost inspirati cu internetul…am luat plasa cu roaming-ul…la pretul amintit mai sus…..hmmm

Comentezi ?