Home / Evenimente / Un nou hackathon pentru cauze sociale si ONG-uri: Hacking for Humanity

Un nou hackathon pentru cauze sociale si ONG-uri: Hacking for Humanity

Nou hackathon la orizont, cu un format un pic mai special decat cele obisnuite, incepe saptamana viitoare, sub organizarea fetelor din comunitatea Girls In Tech si Girls Who Code Romania

Detalii importante, aflate din comunicatul de presa si Facebook:

  • Locatia este TechHub Bucuresti,  hackathonul are 2 parti: pe 9 mai se face un fel de pitching din partea ONG-urilor care au nevoie de ajutor pe zona de web/mobile/front-end/back-end development, design, UX, product management, marketing sau growth, iar pe 13 și 14 Mai, se intampla hackathonul propriu-zis. 
  • Cele 2 zile de eveniment nu sunt full 48 de ore, ci se face pauza (cine vrea si poate) intre orele 9 si 19, pentru refill, somn si viata personala :)
  • Organizațiile neguvernamentale participante la Hacking for Humanity hackathon au propus 11 proiecte, enumerate mai jos. Printre ONG-urile interesante, active si care mi-au atras mie atentie sunt OPTAR (cei care lupta pentru un Bucuresti mai bun pentru biciclisti), CENTRAS (cei care au preluat mare parte din treburile logistico-legale ale Geeks for Democracy, in special pe proiectele cu aplicatia mobile pentru observatorii la vot + Fondul pentru Democratie, unde va invit sa va implicati, macar financiar) si Active Watch, care sta cu ochii pe mizeriile care se intampla prin mahalaua primariei. 
  • Inscrierile se fac pana pe data de 7 mai, inclusiv, iar echipele formate trebui sa aiba cel putin o fata in componenta, indiferent daca se formeaza ad-hoc, la locatie, sau echipa e deja structurata. 
  • Eu m-am hotarat sa imi aloc inca un week-end pentru munca pro bono, ca a inceput sa-mi placa sa-mi testez limitele de rezistenta si gasire de solutii rapide, adaptate la munca intr-o echipa noua, pentru un MVP cu impact in societate. Nu de alta, dar castigarea primului loc pe echipe la Hackathonul NASA Space Apps de saptamana trecuta chiar nu a fost doar o intamplare fericita :) 

Lista cu ONG-urile si proiectele participante: 

CPE – Center Partnership for Equality promovează egalitatea de șanse pentru femei și bărbați în România. Au dezvoltat proiectul de economie socială MamaPan prin care crează locuri de muncă pentru mame singure sau care au mai mult de 2 copii în întreținere și au situații dificile de viață.

CMPP – Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice îmbunătățesc mecanismele de adoptare a politicilor publice prin analiză și dezbatere și prin sprijinirea părților implicate în luarea unor decizii bine informate. Au dezvoltat proiectul Issue Monitoring, o platformă online pentru monitorizarea politicilor publice din diverse domenii.

Fundația Special Olympics din România contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Organizează programe de pregătire şi evenimente competiționale pe tot parcursul anului și la nivel național. Activitatea lor principală constă în organizarea de competiții de sport împărțite pe tipul de sport, vârsta și genul atleților cu nevoi speciale.

OPTAR – Organizația Pentru Promovarea Transportului Alternativ în România susţin şi promovează utilizarea mijloacelor de transport cu sisteme electrice de propulsie, a celor care folosesc energii regenerabile şi a celor ce folosesc energia umană. Acordă o atenție deosebită spațiilor accesibilizate și pistelor ciclabile din București.

Asociația Necuvinte promovează drepturile fundamentale ale omului. Aduc justiție și schimbare socială, speranță și alternative în situații de criză persoanelor victime ale violenței în familie. În acest proces, unul dintre primii pași este de a pune persoana agresată în legătură cu instituțiile și organizațiile specializate pe oferirea de sprijin și asistență.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice destinată tuturor bucureștenilor. Misiunea acestora este de a facilita accesul gratuit şi nediscriminatoriu la drepturile culturale fundamentale. Servește ca centru comunitar care susține activ informarea, cercetarea, educația şi recreerea locuitorilor din București şi județul Ilfov.

CENTRAS – Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale contribuie la dezvoltarea democraţiei în România prin întărirea sectorului neguvernamental. În acest sens, acţionează ca un centru de resurse şi partener strategic pentru ONG-uri, administraţia publică centrală şi locală, instituţii internaţionale, mass-media şi companii private.

Active Watch promovează drepturile omului și comunicarea liberă în interes public. În acest sens dezvoltă metodologii de cercetare, de intervenţie şi instrumente de lucru pe cele patru domenii de acţiune: libertate de exprimare, buna guvernare, antidiscriminare şi educaţie media. Acordă o atenție specială procesului de comunicare dintre Primăria București și cetățeni.

ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România constituie o interfaţă de centralizare şi diseminare a informaţiilor de interes pentru bibliotecarii profesionişti. Prin inițiativa Fundaţiei Bill & Melinda Gates – Programul Global Libraries – centrele create au fost dotate complet cu tehnologie pentru a oferi populației, în special din zonele rurale și sărace, acces gratuit la calculatoare și Internet.

AROI – Asociația ROI dezvoltă proiecte educaționale, sociale, culturale, care contribuie la transformarea societății. Au dezvoltat proiectul Zburd-Educație prin coaching prin care crează comunități de școli cu inițiativă care se inspiră reciproc și prin care încurajează asumarea responsabilității și colaborarea profesori-elevi-părinți-comunitate.

Asociația E-Civis susține educația civică și promovează valorile democratice folosind noile tehnologii. Acordă o atenție specială promovării educației civice prin jocuri și metode atractive, amuzante și recreative.

 

Citeste si asta

Idei de aplicatii traznite pentru un viitor hackathon

In urma unor discutii cu cativa dintre participantii de la Hackathonul de 24 de ore, …

Comentezi ?