Home / Gadgets / Eu n-as renunta la laptop pentru Samsung DeX Station

Eu n-as renunta la laptop pentru Samsung DeX Station

Am vazut aseara Samsung S8 si DeX Station-ul Samsung la lucru, la prezentarea oficiala din Romania. 

Despre S8 e plin internetul cu pareri despre camerele de 8 si 12 MP care pot sa-ti arate mai bine ridurile din selfie, plus renuntarea la butoane fizice si margini dure, asa ca n-o sa insist.

Important e ca a primit avizul de la pompieri pentru a fi deschis si ca poate fi precomandat de pe emag, daca ai 3500 lei de dat pe un telefon rezistent la praf si apa. 

Ce mi-a atras mie atentia a fost DeX Station-ul, un fel de dock in care poti pune S8-ul, cu care te poti conecta prin HDMI la un monitor si prin USB/bluetooth/wi-fi la mouse si tastatura, avand astfel un fel de PC mobil si modular, cu sistem de operare Android,  dar cu o interfata stil Windows. 

Nu era de ajuns ca traficul de mobile a depasit cel de desktop, acum Samsung incearca sa aduca si mai mult trafic venit din dispozitive mobile destul de puternice, S8 care sta la baza DeX Station avand un procesor de 10 nm. 

Chiar si asa, eu nu-s pregatit sa renunt la laptop.

Cateva motive: In primul rand, nu e o inovatie care sa ma dea pe spate, solutii sa trimiti informatii de pe telefon pe monitoare mari s-au tot folosit (HDMI, Miracast, Chromecast), iar eu n-am fost impresionat nici de Andronium, un proiect similar pe care l-am gasit pe Kickstarter acum cateva luni, care promitea acelasi lucru: sa folosesti telefonul in loc de unitate centrala. 

Dock-ul arata ca o oala neagra care iti blocheaza accesul la telefon, in timp ce ti-l incarca. E ca si cand ai avea un miniPC cu minim 2 cabluri, pe care nu-l poti folosi daca n-ai un monitor sau TV prin zona.

Setup-ul de lucru e greoi. Sa zicem ca sunt mai hipster si vreau sa folosesc DeX Station pentru browsing, filme sau ceva editare de fisiere si am chestia asta in buzunarul din spate al unor blugi prespalati. Ca sa pot lucra in mod optim, similar cu un laptop/PC, trebuie sa fiu deja intr-o incapere care are atat monitor, cat si tastatura si mouse wireless. Dupa care trebuie sa mai cablez si sincronizez toate device-urile, doar ca sa pot tasta in liniste, in timp ce telefonul meu de 35 de milioane lei vechi se incarca intr-un dock (nu mi-e clar ce se intampla daca te suna cineva si trebuie sa-l scoti din dock). Nu mai bine stau pe laptop ?

Nu mi-e clar cu cine se bate DeX pe nisa sau oportunitate de utilizare. Cu desktop-urile n-are de ce ( cele ramase in folosinta sunt ori invechite, ori folosite pentru operatiuni complexe), cu laptop-urile (chiar si Chromebooks) nu are sens din motive de mobilitate si usurinta de folosire, poate doar cu Chromecast, pentru accesul la un monitor. 

Intre un chromecast de 200 lei la care pot sa conectez orice telefon si un DeX de 150$ care merge doar cu S8, alegerea e simpla. 

Citeste si asta

Viitorul geamurilor termopan

Smart Window de la Samsung, prezentat la CES.  Cu touchscreen, widget-uri si perdele virtuale. WOW!

1 comentariu

  1. Iti dau un exemplu: sa zicem ca te duci undeva, intr-o camera de hotel. Conectezi telefonul la dockingul asta, conectezi televizorul LCD din camera la toate astea, mouseul ocupa foarte putin si aia e. Tastatura fizica nu ai, dar activezi una virtuala si tastezi cu mouseul.

    Nu zic ca e comod, zic ca asta ar fi singura intrebuintare, singurul public tinta.

    Faza e ca nu-s primii care au incercat asta, Motorola Atrix avea un docking de genul. Fiind vorba de moto, nu au putut fi trend-setteri.

Comentezi ?