Home / Online / Intrebari si raspunsuri despre WowApp

Intrebari si raspunsuri despre WowApp

Curios sa aflu care e faza cu hipe-ul din jurul WowApp, aplicatia de mesagerie care promite sa imparta 70% din venituri cu utilizatorii sai, am venit la prezentarea din Romania cu cateva intrebari si curiozitati tehnice legate de platforma.

E un business social ?

Nu prea. E un business de IT, care vrea sa profite de valul de bani din instant messaging si sa muste din felia de tort. Mai exact, 30% din felie. Parerea mea e ca procentul de 70% (din banii pe care poti sa-i retii sau sa-i donezi catre ONG-uri) e doar smecheria pe care au gasit-o ca sa se diferentieze de mega concurenta WhatsApp, Telegram, Snapchat, Skype sau Facebook Messenger.  Fara income sharing, era doar o alta aplicatie de mesagerie si video calling, prezenta pe toate platformele: iOS, Android, PC sau MAC.

Cate ONG-uri sunt in platforma ? 

11 in Romania, peste 200 in lume. Printre cele deja prezente in lista de pe site se numara Teach for Romania, OvidiuRo, Hospice Casa Sperantei, Merci Charity, HHC Romania, Telefonul Copilului.

De ce s-a lansat in Romania si nu in SUA/Silicon Valley ?

Simplu, ownerul, Thomas Knobel, este fondator al compania telecom Nobel Telecom (retea VoiP) companie activa la nivel global pe “online prepaid phone cards market”, cu sediu aici si programatori romani cu experienta in domeniu. Si cu salarii mai mici decat in SUA.

Care a fost investitia initiala ?

Asta a fost o intrebare venita de la Hotnews/StartupCafe, care au facut un intreg articol in jurul sumei de 30 milioane de dolari, pe care nu stiu de unde au scos-o, pentru ca ownerul a dat un raspuns vag. Citez din memorie: “it took us 5 years, 70 programmers and a 8 digit number, in dollars’, ceea ce poate fi orice suma intre 10.000.000  si 99.999.999 dolari.

Cati useri are WowApp pana acum ?

Ei zic ca au ajuns la 100.000, in prima luna de la lansare. 25.000 sunt din Romania, 15.000 din Rusia, 12 din Brazilia si restul din alte state sau teritorii. Discutiile, apelurile de voce sau video dintre membrii WowApp sunt gratuite. 

De ce 70% din venituri se duc catre utilizator ? 

Raspunsul pe lung, primit la conferinta de presa: pentru ca atat au calculat oamenii de la WowApp ca ar fi profitabil pentru ei. E business de volum, cu target global, de zeci de milioane de utilizatori. 

Raspunsul pe scurt: c-asa vor ei. Eu as fi mers pe 50-50, dar nu e decizia mea.

Cat de repede poti sa te imbogatesti din WowApp?

Depinde de atat de multe variabile (nr de reclame, advertiseri, CPM, engagement, nr useri activi). Acum, la inceput, in primele 6-12 luni, sa te bazezi pe banii dinWowApp pare o utopie, mai ales ca veniturile din advertising se bazeaza, momentan, pe CPM-uri (?) si cost-per-call-uri internationale.

wow-call

Cat e halatul CPM-ul ?

Intrebarea mea a primit un raspuns foarte evaziv: intre 0 si 3 dolari/1000 reclame vizualizate. Asta inseamna ca, daca ti se afiseaza o mie de reclame in aplicatie, poti castiga maxim 2.1 dolari. 

Asa arata o fereastra de chat cu reclame (AdMob) in WowApp
Asa arata o fereastra de chat cu reclame (AdMob) in WowApp

Cand o sa apara primul milionar din WowApp?

La anu’ si la multi ani. Sa aberam putin pe tema banilor iesiti din telefon. Daca o sa se intample candva ca cineva sa ajunga la un milion de dolari din aplicatie, o sa fie tot Thomas Knobel sau cei care sunt deja in primele valuri de useri, care au indeajuns de multi (zeci de mii) friends activi, in retea, carora li se livreaza reclame. Intr-un calcul facut dupa urechea stanga, total nerealist, ca sa faci un milion de dolari (o suma decenta, nu maruntis) din reclamele WowApp platite la CPM, trebuie sa vezi minim 476.000.000 reclame, la un cost maxim de 3$, din care poti primi 70% (din care se scad taxe si impozite, deci adio inca vreo 36%). Asta in caz ca n-ai prieteni si vrei sa faci milionul de dolari, de unul singur.

Daca ai si cateva zeci de mii prieteni/useri care folosesc aplicatia stiind ca vor primi reclame (sau care renunta la cartelele de telefonie internationala pre-platite in favoarea WowApp), poate o sa faci milionul de dolari ceva mai rapid, pe la vreo suta de milioane de afisari si cateva mii de apeluri platite de altii. Hahaha.

Asa intrebare, asa raspuns.

Care e faza cu spam-ul? 

Tricky question. Tehnic, nu e spam. Practic, exista doar o limita de 100 de invitatii pe care un user de WowApp le poate trimite zilnic din aplicatie (asta a fost una din intrebarile mele), dar link-ul personalizat, de pe care se poate inscrie oricine il acceseaza din facebook, gmail, twitter, yahooo, instagram nu are limitare de usage/zi. Iar asta poate duce la abuzuri, spamuri cu invitatii sau enervat oamenii normali, care pot asocia numele aplicatiei cu ceva negativ.

Cum partea cu banii e prezentata intr-un mod manelist tendentios iar Romania e plina de tantalai care asculta Ruby, citesc doar burtierele cu breaking news si vor sa se imbogateasca din procentul de 70% din ce-o-fi, calea catre abuzuri e deschisa si va continua, pana cand astia ori se vor plictisi sa tot invite si/sau vor fi dezamagiti de banii pe care o sa-i castige in primele luni (rusine, WowApp, am dat invite la sute de prieteni si am doar cativa dolari! Pe forex era mai bine!!!)

Caaaat ? O piata de 135 de miliarde de dolari ? E mai mare ca Bucur Obor, sigur o sa curga cu bani!

Care e faza cu MLM-ul ?

E schema clasica de marketing folosita si de companii de tipul Amway sau Herbalife, doar ca nu te obliga nimeni sa cumperi ceva, doar ti se promite ca poti primit procent din veniturile pe care le primesc cei pe care ii inviti in aplicatie, pana la 8 niveluri de refferals.

Schema promovata arata cam asa, promite venituri usoare, care pot intra, in mod pasiv, in contul tau, de fiecare data cand cei din reteaua ta vad reclame.

Realitatea pare usor diferita, cel putin in cazul MLM-urilor de tip Amway/Herbalife, care au niveluri ceva mai concret structurate, dar si sistem de bonusuri pe vanzari recurente.

Care sunt optiunile de targetare si filtrare useri ?

Momentan, se poate targeta doar dupa varsta, sex sau locatie. Probabil o sa introduca si targetari legate de context sau cuvinte folosite des, prezente pe AdMob si Twitter ads, 2 ad network-uri integrate in WowApp.

Din cate am inteles, aplicatia are si varianta free, fara ad-uri. Dar cine o foloseste pe aia, ramane sarac!

Ce e dubios la WowApp ?

In afara de sistemul de invitatii de care abuzeaza unii useri si promisiunile marete de imbogatire, totul pare sa fie prea frumos sa fie adevarat. E o aplicatie solida dpdv tehnic, sustinuta de un CEO cu indeajuns de mult(i/a) viziune, cojones, bani si incapatanare sa se bage intr-o lupta inegala cu companii si produse de miliarde de dolari (WhatsApp, Skype, FB Messenger, care au deja ad-uri in aplicatii sau au planuri de monetizare similare, dar nu si sa imparta veniturile din reclame), dispus sa renunte la  70% din veniturile pe care le-ar putea incasa din publicitatea clasica, in favoarea unor ONG-uri sau a userilor cu multa activitate si rabdare.

Daca o sa fie un succes sau nu, vom vedea in 2-3 ani, daca atinge o masa critica de utilizatori si clienti interesati, daca va avea incasari si altfel decat la mia de afisari, per click sau call international.

Articolul asta e un advertorial ?

Nope. N-am fost implicat in campania de lansare, nu am primit nici bani, nici wowcoins. Am avut o invitatie la conferinta depresa, am venit pentru ca aveam intrebari legate de modul in care functioneaza si eram curios sa vad care e hipe-ul asta din jurul aplicatiei mobile. Abia azi mi-am facut cont, am zero lei si 24 de prieteni deja bogati prezenti in aplicatie.

Fa-ti cont de aici pe WowApp si poate devenim milionari facem bani de-o bere, in cativa ani, daca nu se inchide aplicatia, daca se inscrie toata tara prin link-urile noastre si daca o sa traim pana la pensie.

Citeste si asta

“Let’s Do It, Romania!” are nevoie de ajutor pentru aplicatia care curata Romania de deseuri

Cei de la “Let’s Do It, Romania!” au o initiativa curajoasa, vor sa stranga bani prin crowdfunding …

6 comentarii

  1. Am lucrat pentru compania respectiva si ceea ce se intampla cu WowApp pe vremea cand inca nu era lansata aplicatia, mi-a lasat putin dezgustat. O persoana a fost data afara pentru ca si-a permis sa foloseasca Skype in loc de wow ca sa nu mai vorbesc de faptul ca toti angajatii sunt obligati sa o promoveze cat de mult pot pe social media.

    Doamne ajuta se le reuseasca si sa se imbogateasca lumea! Eu personal prefer sa gasesc alte metode.

  2. eu din articolul tau un singur lucru n-am inteles: cine e Ruby?

Comentezi ?