Home / Online / Profilul personal de Facebook este spaţiu public

Profilul personal de Facebook este spaţiu public

Facebook-Lawsuit
sursa poza: http://socialnewsdaily.com/10928/facebook-threats-could-be-a-felony-under-florida-law/

Asta a hotarat recent Inalta Curte de Casatie si Justitie, care “a decis că profilul personal creat pe pagina de socializare, indiferent dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane, constituie spaţiu public, şi nu privat”.

Nu mi-e clar daca si cum pot fi folosite statusurile de Facebook ca dovezi intr-un proces adevarat, cum se face deosebirea (dpdv legal) intre un cont real de persoana si unul de tipul “Pisicuta Tha”, nici cum se procedeaza penal in cazul unor pagini care indeamna la xenofobie sau rasism, dar v-as recomanda sa fiti mult mai atenti la ce postati pe Facebook, chiar daca va tineti profilul privat, doar pentru cativa prieteni. 

Precedentul a fost creat, abia astept sa inceapa procesele pe motivul “x-ulescu a dat like la comentariul aluia care m-a facut vaca proasta” sau “Gigel mi-a furat poza si a postat-o la el pe profil, fara sa dea sursa”. In Florida, SUA, amenintarile pe Facebook ar putea fi tratate ca si infractiuni.  De acum incolo, ce scrii pe Facebook ar putea fi folosit impotriva ta …

Bonus, un mesaj preluat de pe contul de Facebook al lui Bogdan Budes, legat de noile schimbari ale termenilor si conditiilor Facebook, cine are drepturi asupra textelor, pozelor si video-urilor postate de voi pe Facebook-ul lui Zuckerberg, acolo nu sunteti musafiri, ci locatari temporari, care nu platesc chirie, dar trebuie sa scoata bani ca sa strige ceva pe hol. Sau pe geam. Sau ca sa-si invite prietenii in apartament. Sau ca sa le dea de mancare.

Dragă prietene din listă,

De cînd au apărut explicațiile referitoare la prostia cu “copyright”-ul, s-au înmulțit și postările copy/paste care au multiplicat aiureala prin care utilizatorii îl avertizează pe Facebook să-i ceară acordul scris pentru bla-bla. Reiau explicația fără niciun link fiindcă se poate distribui ușor spre luminarea geniilor care se tem că li se va fura nestemata postată pe contul de facebook.

Cînd ți-ai făcut cont de fb, AI CEDAT (cesionat, mai precis) ne-exclusiv (adică mai poți “posta” același lucru și pe pereții din casa scării blocului în care locuiești) DREPTUL DE UTILIZARE A TOT CE POSTEZI PE CONTUL TĂU CARE E PROPRIETATEA FB! Adică permiți FB să găzduiască (să afișeze în această aplicație creată de Zuck&Co) genialele tale producții (poze cu căcăcioși pe oliță, pisicile, cîinii, poșetele sau unghiile de la picioare etc.) sau modestele contribuții (fotografii de autor, analize, comentarii, crochiuri de situație etc.).

Dacă ai fi un pic mai informat/ă, ai ști că există o CONVENȚIE DE LA BERNA (România e țară semnatară) care CONSFIINȚEȘTE DREPTUL DE AUTOR (“proprietatea intelectuală”) după niște criterii atît de precise încît nici mă-sa lui Zuck&Co. nu-l poate clinti din loc. Dar, cînd ți-ai făcut cont de FB, ai semnat că cedezi GRATUIT (“royalty-free”) către FB o “licență de utilizare” a contentului (poza cu curulețul de bebeu, de pildă), că nu ai, adică, nicio pretenție de la Facebook să te plătească dacă a) afișează în fața privirilor altora marile tale creații (aduce la cunoștința publicului, se cheamă asta în lege) sau b) vinde publicitate în vecinătatea creațiilor cu pricina (obține foloase patrimoniale, bani, adică). Practic, în alte condiții, contentul se plătește conform legii dreptului de autor, dar autorul poate renunța în scris – ai făcut-o cînd ți-ai deschis cont pe FB!! – la drepturile patrimoniale – bănești -, nu însă și la cele morale – astea sunt veșnice – și anume că, de exemplu, chiar tu ești autorul operei “băluțe de bebeu”.

Cînd publici o carte, cedezi/cesionezi drepturile pentru ca opera ta genială să apară pe hîrtia plătită de altul, nu? Și primești un drept de autor calculat/negociat/etc. La fel și aici, MAI PUȚIN DREPTUL DE AUTOR pe care l-ai cesionat fără bani și ne-exclusiv către FB în chiar clipa cînd ți-ai făcut cont. Ar fi și aiurea să pretinzi bani, atîta timp cît ți se pune moca la dispoziție o platformă prin care pampersuțul plin de căcuță ajunge să fie vizionat și de utilizatori de la capătul lumii. FB se protejează de cretinii procesomani care ar putea da FB în judecată pe motiv că afișează fără permisiune un selfie de pițipoancă și/sau vinde publicitate în vecinătatea mărgăritarelor tale! Atît. Aa, și nu poți cere bani nici de la cei care “șeruiesc” ce ai postat tu!

Stai potolit/ă că nu-ți fură nimeni nimic din ce n-ai cedat deja. Nu mai distribui prostia aia de “copyright notice” că te faci de rîs!

Citeste si asta

A inceput “razboiul” live streaming dintre Facebook, Youtube si Twitter

Dupa ce Facebook a introdus optiunea de live direct de pe telefon, care permite oricarui …

Comentezi ?