Am primit mesajul de mai jos de la o prietena a carei bunica a fost sunata si inselata de catre un grup de escroci, acum cateva zile, prin “metoda accidentul“, o inselaciune care inca mai face victime (700 de cazuri anul trecut) printre romanii creduli si persoanele in varsta.
Aveti mai jos povestea bunicii si cateva metode prin care puteti va puteti apara impotriva acestor escroci, care se joaca cu sentimente, minciuni si foarte multi bani.
Abuz de vulnerabilitate prin “metoda accidentul”.
Stiai ca printre noi traiesc liberi, neatinsi de litera legii, alti oameni care abuzeaza constant de vulnerabilitatea altora? Sunt oameni ce au ca profesie exploatarea celor vulnerabili pentru a obtine instant, castiguri financiare fabuloase. Deoarece cu totii avem slabiciuni, eu, tu, cei dragi noua, acest lucru ne face vulnerabili intr-un anumit context si tinte a acestor “profesionisti” ce urmaresc sa obtina tot ce avem mai valoros.
Oricat de nerelista ar parea povestea unui asemenea caz din exterior, este cat se poate de tragic si de real cand iti loveste familia. Bunica mea, Maria, in varsta de 68 ani, care locuieste singura intr-o garsoniera din cartierul Pantelimon, Bucuresti, a fost victima unui abuz de vulnerabilitate. Acest tip de abuz este cunoscut in dosarele politiei drept o inselatorie denumita “metoda accidentului” si voi povesti mai jos cum mi-a afectat familia.
In toiul noptii, pe 10 decembrie 2014, la ora 1.20 mai precis, bunica mea a fost sunata de catre o femeie care se dadea drept fiica ei, si care, inabusita de plans, ii spunea ca a suferit un accident si ca este internata la spitalul Floreasca, si fiindca nu putea vorbi din cauza starii in care se afla, i l-a dat la telefon pe asa zisul doctor care se ocupa de ea. Acesta a informat-o pe bunica despre situatia grava in care se afla fiica ei si ca ar fi necesara o interventie chirugicala urgenta si complicata la nivelul coaloanei vertebrale pentru a nu ii fi afectate functiile locomotorii, interventie care ar fi costat 40.000 de euro. Speriata, bunica mea deja devenise vulnerabila si tot ce putea ingana la telefon era ca nu exista vreo sansa sa faca rost de o suma asa de mare, moment in care presupusul doctor a venit cu diferite ”solutii salvatoare”: initial, jumatate din suma sa fie acoperita de CNAS, apoi orice fel de avans ar fi reprezentat o garantie pentru spital si o conditie pentru inceperea operatiei etc.
Buimacita de toate aceste detalii, bunica a apelat, in toiul noptii, la prietena si vecina ei, care, fara sa-i puna increderea la indoiala, i-a dat toti banii pe care ii avea in casa stransi, si anume 4500 de euro si 800 de ron.
In tot acest timp, individul o retinuse la telefon si ii solicita constant atentia bunicii, nedandu-i timp sa-si anunte familia. In scurt timp un alt barbat a sunat la usa ei, prezentandu-se ca fiind asistent in cadrul spitalului Floreasca, care a primit banii, semnand un proces verbal de predare primire, pentru ca apoi sa dispara fara urma.
Politia spune cat in astfel de cazuri, sansele de recuperare a banilor sunt minime, la fel ca si prinderea infractorilor.
Tocmai de aceea este foarte important sa fie avertizati cat mai multi oameni, sa inteleaga ca avocatii nu suna rudele pentru bani in toiul noptii, doctorii nu cer bani prin telefon pentru operatii si nici politistii nu apar la usa pe post de comisionari.
Spun toate acestea pentru ca schemele de inselaciune sunt foarte variate si adeseori infractorii au informatii precise despre victimele lor.
Asadar, oricine se gaseste la un moment dat intr-o astfel de situatie neobisnuita, inainte de a oferi informatii personale (cnp, adresa etc) sau bani, ar trebui ca oamenii sa valideze povestea respectiva direct cu o persoana apropiata, de incredere sau sa sune la 112.
In speranta ca impartasirea intamplarii nefericite prin care a trecut bunica mea va ajuta la prevenirea altor astfel de exploatari, rog distribuirea acestei relatari, astfel incat sa ajunga la cat mai multi oameni.
Cum te poti apara de escroci si cum poti dejuca “metoda accidentul”?
- Sa fii constient ca nimeni nu e lasat sa moara daca e urgenta medicala, pentru lipsa asigurarii sau a banilor, ca avocatii nu suna in toiul noptii sa ceara bani, si ca politistii nu fac pe comisionarii pentru acest tip de accident
- Sa suni imediat persoana “accidentata” sau pe cineva care se afla de obicei langa aceasta (sot, sotie, copii, alte rude), pentru a verifica daca povestea este adevarata. Optional, cred ca poti suna si la 112, pentru a avea o confirmare oficiala despre accident.
- Sa nu dai niciodata bani unor persoane necunoscute, care vin sa preia banii, noaptea, oricat de multe sigle, insigne si documente aparent oficiale ar prezenta.
- Daca ai tupeu si un prieten halterofil, boxer sau politist, sa ii chemi pe indivizi acasa, sa vina sa ridice banii si sa primeasca, in schimb, niste pumni si niste catuse.
- Sa dai articolul asta mai departe, sa ajunga la persoanele care ar putea fi vulnerabile la acest tip de inselaciune parsiva.
Alte tipuri de inselaciuni prin metoda accidentului (exista mai multe variatii) gasiti si pe blogul Simonei Tache, in comentarii.