Home / Diverse / Ce poti sa faci cu un ChromeCast ?

Ce poti sa faci cu un ChromeCast ?

chromecastDestul de multe.
Chromecast e un gadget cam prea inteligent pentru cat de mic este, pe mine m-a surprins in mod placut, dupa saptamana in care l-am testat acasa (multumesc Stefan pentru imprumut).

Ce stie sa faca ?

Sa trimita catre ecranul unui televizor smart sau obisnuit orice ruleaza pe ecranul unui telefon sau laptop. Eu l-am incercat si  testat de pe ambele, mi se pare un gadget jucaus, bun de folosit daca vrei sa impresionezi prieteni sau daca vrei sa-l folosesti pe post de second screen.

Cum functioneaza?

Se conecteaza la TV prin HDMI si la o sursa de curent. Eu am preferat sa-l conectez la portul USB al televizorului meu nonsmart, ca sa nu mai atarne inca un cablu dinspre tv catre prelungitor.

Dupa ce l-am alimentat, am descarcat aplicatia de Android si cea de Chrome, unde l-am depistat ca device activ si i-am spus parola de la wireless. Important e ca telefonul/laptopul si chromecastul sa fie pe aceeasi retea wireless iar input source la TV sa fie pe HDMI.

Dupa setarea asta, sky is the limit. Sau aproape la limita, ca nu toate aplicatiile sunt compatibile cu Chomecast. Din fericire, sunt foarte multe aplicatii pe care le poti trimite catre TV, ca sa invete sa afiseze si altceva decat programele din grila de cablu sau jocurile de Xbox.

Ce poti sa faci cu smartphone/laptop + Chromecast?

Sa trimiti catre TV orice video de pe Youtube, DailyMotion sau Vimeo, printr-un simplu click pe un buton din dreapta sus. De pe laptop pe Chromecast merge cam greu, sacadat, dar de pe smartphone merge perfect. Interesant e ca poti sa pui si playlist-uri sa ruleze pe TV, in timp ce inchizi fereastra de youtube si faci altceva pe telefon. E un fel de multitasking, in background, atat timp cat nu inchizi conexiunea cu chromecast, care stie sa retina playlistul in memorie.

Sa trimiti catre TV orice film de pe Netflix (merge cam greu), Pandora, Deezer, Netflix, Hulu, Google Play, Google Music, de pe laptop/DVD reader (cu aplicatia Remote desktop) sau orice video filmat cu telefonul, din galleria video.  Din pacate pentru cei din Ardeal, nu cred ca are support pentru Trilulilu. Nu ca ar conta foarte mult :P

Sa trimiti catre TV documente din cloud, stocate sau modificate in Polarrris Office, Google Docs, sa faci un fel de slideshow pe TV, cu pozele din telefon sau de pe Picassa/Flickr, transformand TV-ul in album digital. Poti chiar sa trimiti articole din Feedly catre tv, desi nu stiu de ce ai face asta.

Poti sa creezi un fel de dashboard cu cateva chestii utile, cum ar fi un widget de ceas, unul de vreme, unul care sa afiseze articole de blog sau site (se preiau prin rss), widget de calendar.

Poti sa joci tot felul de jocuri pe telefon, pe care sa le proiectezi pe TV. Nu e mare lucru, singura utilitate o vad in cazul unor jocuri multiplayer sau cu mai multi jucatori, in cazul in care 2-3 oameni joaca iar ceilalti sunt nevoiti sa se uite la ei si sa comenteze. Ar merge la jocuri de catan, FIFA, Angry Birds sau jocuri de cultura generala (o persoana butoneaza, ceilalti raspund la intrebarile afisate pe TV).

Live streaming pe Twitch (un site recent cumparat de Amazon cu 1.1 miliarde dolari, unde se aduna pustii ca sa-si inregistreze video-urile cu tot ce joaca, in timp ce joaca). Eu mi-am pus pe TV cateva meciuri de FIFA, Football Manager14 si cateva jocuri de strategie, dar sunt mult mai multe gameplay-uri inregistrate de Dota, League of Legends, Minecraft, Worcraft, Diablo III, World of Tanks, Clash of Titans, FarCry si alte cateva sute de jocuri. Nu prea vad unde e distractia sa te uiti la altii cum joaca, dar milioanele de vizitatori zilnici sunt de alta parere.

Pana acum, sunt sute de jocuri si aplicatii compatibile cu Chromecast, grupate in Google Play si Cast Store, o aplicatie care le centralizeaza pe cele mai bune.  Bine, sunt si o gramada de rebuturi inutile sau in chineza, eu le-am incercat doar pe cateva

Alte aplicatii utile

Remote desktop e foarte util daca vrei sa transformi TV-ul in proiector, se poate transforma foarte usor intr-un second screen decent

Cu Chrome Desktop app poti sa duci proiectia ecranului chiar mai departe, aplicatia te poate lasa sa accesezi si alte computer, daca ai permisiune. Altfel spus, poti sa vezi desktopul unui prieten din alt oras si sa-l asisti de la distanta, mai ales daca e atehnic. Aici cred ca ar trebui sa mentionez ca poti sa faci asta oricum, si fara sa ai un chromecast.

In concluzie, daca ai nevoie de un second screen ceva mai intelligent, pe care sa-l folosesti ca album digital de poze sau player de filme si video de pe Youtube, Chromecast stie sa faca asta.

Pe emag e 250 lei, pe site-urile de anunturi e pe la 150-190 lei, dar daca  aveti pe acasa vreun Chromecast care nu v-a convins, aveti cam 2 zile sa ma convingeti sa-l cumpar de la voi.

 

4 comentarii

  1. Eu nu am unul în plus acasă, aşa că am zis să te anunţ

  2. Poti sa il folosesti sa navighezi Prin el pe net si telefonul sa-l folosesti doar ca pe o telecomanda?
    Sau el e intotdeauna un second screen pe care stream-uiesti numai si numai ce ruleaza pe comp sau telefon?
    Adica, ce independenta are fata de telefon si comp?

Comentezi ?