Home / Personal / Scoala de eroi de langa tine

Scoala de eroi de langa tine

poster_vlpAcum vreo 3 saptamani am fost voluntar pe o ambulanta a serviciului de salvare Bucuresti. Cateva ore, intr-o sambata fara prea multe intamplari grave, cu cateva cazuri usoare, care au presupus doar asistenta si transport pana la spital, pentru investigatii mai detaliate. Si un caz de sevraj care mi-a marcat ziua, despre care am un draft, aflat la a treia versiune, pentru ca inca nu sunt multumit de modul in care arata.  

Revenind la titlu, scopul acestui articol e acela de a atrage atentia asupra unei initiative a serviciului de salvare Bucuresti: Exista un EROU in fiecare dintre VOI, un sistem de alarmare a unor voluntari pregatiti si instruiti in tehnicile de prim ajutor, care pot ajunge primii la locul unor accidente. Si care sa stie ce si cum sa faca, in cazul unui accident care se intampla in locurile publice. Oameni care sa asigure suport vital si sa stabilizeze victimele, pana la sosirea unui echipaj specializat, dotat cu aparatura medicala necesara.

In contextul accidentului aviatic de saptamana aceasta (sau chiar si a unui banal accident auto, pe strazile Bucurestiului), o asemenea pregatire si instruire poate face diferenta dintre o persoana stabilizata, resuscitata si/sau ajutata sa reziste cat mai bine, pana la sosirea ambulantei sau a echipajului SMURD, si o persoana care ajunge rapid in stare grava, pentru ca cei din jurul lui nu au stiut ce sa faca, sau, mai rau, au inrautatit starea pacientului, prin manevre gresite sau actiuni inutile.

Coordonatorul programului “Exista un erou in fiecare dintre voi” este Ana Negulescu. Pentru a afla mai multe detalii despre acest program, va rog sa trimiteti un mail la ana.negulescu@assb.ro sau sunati la 0731348468.
Pasul urmator inseamna participarea la cursuri de Suport vital de Baza si Defibrilare Externa Automata.

keep calm and save lives

Toti voluntarii participanti au obligatia de a declara domicilii in functie de care sunt selectati pentru interventii pe baza distantei pana la locul accidentului. Mai precis, sunt alesi cei aflati la o distanta maxima de 1000 de metri de accident. Selectia voluntarilor este realizata automat, cu ajutorul unei aplicatii specifice. Ei vor fi alertati prin e-mail sau SMS. Interventia voluntarilor nu intrerupe desfasurarea obisnuita a activitatii SABIF, care trimite un echipaj de urgenta conform protocoalelor in vigoare.

Targetul celor de la Serviciul de Ambulanta esta ca  in trei ani sa atraga 10.000 de voluntari in acest proiect. 

Pana acum au atras cateva sute de voluntari, cel mai tânăr voluntar abia şi-a făcut buletin, iar cel mai vârstnic e octogenar. Cateva din povestile lor sunt aici, cu detalii mai multe despre experiente si organizare.

Alex Tunaru s-a inscris deja, eu m-am decis astazi ca vreau sa ma inscriu.

Nu de alta, mie imi plac (aproape toti) vecinii mei, stau intr-o zona linistita si n-as vrea s-o schimb prea curand.
Si inca ceva: nu vreau sa disparem toti, ca dinozaurii :P

cpr

Inca una, bonus, pentru onlineri, ca sa va inscrieti in programul de voluntariat

cpr mouse

Comentezi ?