Home / Plimbari / Ce ar trebuie sa stiu despre Istanbul ?

Ce ar trebuie sa stiu despre Istanbul ?

A treia incercare pe anul asta a fost cu noroc, asa ca am gasit in sfarsit combinatia aproape perfecta intre bani, timp si prieteni, pentru o vacanta de 3 zile la Istanbul. Cum pe interneti e o mare aglomeratie de top-uri si texte scrise mai mult pentru google decat pentru plimbareti, v-as ruga sa-mi spuneti locuri interesante si mai putin cunoscute (oarecum in afara top 5 locuri pe care le recomanda toata lumea) sau chestii pe care ar trebui sa le incerc in cele trei zile pe care o sa le petrec acolo. 

  • Cat de mult pot sa negociezi preturile in Marele Bazar?
  • Ce nu trebuie sa faci cat esti in Istanbul ?
  • Ce mancaruri ar trebui sa incerc ? E shaorma mai buna la ei ?
  • Ce palate sunt mai aproape/usor de vizitat ?
  • Ce ar fi de vazut in zona/cartierul Laleli ?
  • Cat de prost merge internetul ?
  • Ce fraze in limba turca ar cam trebui sa le stim, in caz ca dam peste nevorbitori de engleza? Se pricep turcii la mima?
  • Unde sunt cadanele si cele mai bune dansuri din buric ?
  • Trebuie sa ai mustata ca sa poti sa-ti cumperi un fez? 
  • Te alearga ienicerii daca faci poze la moschei?
  • Are Galatasaray meci in week-end-ul asta?

Cel mai util comentariu va primi un premiu surpriza, pentru care am rezervat deja loc in bagajul de cala.

 

Citeste si asta

Video-plimbare prin Strasbourg

Incercand sa fac ceva curatenie prin camera video, am gasit video-ul asta cu o plimbare …

8 comentarii

  1. Marele bazar e inchis duminica, asa ca planuieste vizita in orice alta zi.
    De incercat: suc proaspat stors de rodii, sandvisul cu peste pe gratar din port (http://www.jetsetzero.tv/wp-content/uploads/2009/10/DSCN0911-500×375.jpg)
    Nu te alearga nimeni daca faci poze la moschei, in marile moshei sunt zone rezervate pentru turisti (nu poti vizita toata moscheea), si trebuie sa te descalti, asa ca ai grija ca in ziua respectiva sa iti iei ciorapi fara gauri + un cleste de pus la nas :).
    Pe langa moschei, iti recomand sa intri la Basilica Cistern, e ceva diferit. Si la intrare, accepta invitatia de a-ti face o poza imbracat in straie turcesti (5 lire/poza), e excelenta ca suvenir/amintire.
    Nu pleca cu lista de to-do-uri, e mult mai fun sa descoperi acolo totul.
    Cam atat de la mine. Have fun!

  2. Hey,

    Eu zic ca se negociaza preturile daca vrei sa pleci acasa cu masina plina si sa aduci si la prieteni. In rest, discountul poate sa fie de 10 – 20%.

    Am scris aici mici “sfaturi de supravietuire” in Istanbul: http://www.viajoa.ro/altele/city-break/ghid-scurt-de-supravietuit-istanbul

    si aici sunt multe informatii cu recomandari, ce si unde am mancat la Istanbul: http://www.viajoa.ro/sites/default/files/food_and_the_city_istanbul.pdf

    Basilica Cisterna e un loc foarte fain; recomand stradutele din Beyoglu si Kadikoy si mie mi-a placut Muzeul Inocentei, muzeul facut dupa o carte a lui Orhan Pamuk.

  3. Cand am fost noi in Istanbul am constatat urmatoarele:
    mancarea e foarte buna – aia de pe strada (kebab-ul cu carne de vita in special).
    Cat despre sandvisurile cu peste din port … trebuie sa ai grija de unde ei. De ex, in prima seara cand am ajuns noi am luat un sandvis cu peste dintr-o piata unde vindeau peste si a fost demential de bun si in alta zi am luat un sandvis cu peste de la barcile din port (o sa fie cu siguranta pline de turisti care n-au idee ca pe partea cealalta a podului sunt sandvisuri mai bune) si ala a fost cah (pestelui nu i se scosesera oasele – ca de obicei ii scot coloana ca sa nu aiba oase- si salata era saracacioasa). Apoi m-a salvat ciops cu un sandvis de peste pod in care mi-au pus inclusiv un sos picant, cu ceapa si patrunjel si chestii misto.
    In bazar e misto daca iti place aglomeratia, faptul ca lumea o sa se bage in seama cu tine – toti gusterii aia – si ca practic nu o sa lase foarte mult din pret. Eu mi-am luat niste esarfe cu 8 lire – pretul initial – si la doua tarabe mai incolo erau 16 lire. I-am zis sa mi le dea mai ieftin ca dincolo sunt 8 lire si mi-a zis sa ma duc la ala cu 8 lire sa le iau – ceea ce am si facut. Also, sa nu te arunci din prima sa cumperi ceva. Tine minte cam pe unde e – in caz ca nu gasesti mai ieftin – da o tura si apoi cumpara.
    Sa mananci Floss Halva. cutia arata asa: http://harmonymarkets.com/images/images/001629_lg.jpg Daca nu iti place, iti dau io banii pe ea. Also, daca imi cumperi si mie o cutie iti dau banii pe ea :)). Este to die for.
    Ah, sa mai mananci Kunefe. E un desert de-al lor care e iarasi, foarte bun si o sa iti recomand si un loc unde sa mergi pentru un ceai, ceva de mancare si o narghilea la preturi bune. https://foursquare.com/v/dervi%C5%9F-cafe-2/4bbde8d5593fef3b5efc0356 se numeste Dervis Cafe si au wi-fi gratuit. E chiar langa o statie de tramvai dar nu stiu sa iti zic acum care.
    De vizitat iti recomand Mosheea Albastra – este superba si cand o sa ii vezi pe oameni ca vin la rugaciune o sa iti placa. Topkapi e dragut si si Hagia Sofia merita. La Miniaturk o sa poti sa faci multe poze si e interesant. Vezi ca pe acolo nu au restaurante deci mananca bine sau ia-ti ceva pachetel cu tine. :D si, cel mai mult mi-a placut Dolmabahçe Palace.
    Asta e pe scurt ce imi vine acum in minte. Daca imi mai aduc aminte ceva, iti zic. :D

  4. Mancarea in Istanbul e grozava cam peste tot, dar daca vrei un restaurant cu un meniu bogat si cu iz asiatic iti recomand Ciya Sofrasi – se afla in partea asiatica a Istanbulului . Sunt de fapt trei restaurante aflate pe aceeasi strada : : Ciya Kebap, Ciya Kebap 2, si Ciya Sofrasi .

    Ca palat ce merita vizitat recomand Palatul Dolmabahce ce se afla pe malul Bosforului in partea europeana, este unul din cele mai frumoase castele din Europa (mi-a placut mai mult decat alte palate europene arhicunoscute: Versailles, Palatul Dogilor, Palatul Charlottenburg, etc.).

    Poti face poze la moschei fara probleme

  5. Pe puncte:

    1. Cat vrei tu de mult, turcii sunt baieti buni si smecheri, lasa la pret. Marele Bazar este o mare… tourist trap. Cumperi de acolo doar daca esti aerian. Marfuri bune, adica gablontzuri, rahat, papuci si condimente gasesti si in partea mai putin turistica a orasului.

    2. Sa nu bei pe strada:)) Sa nu umbli in slapi si maiou din plasa. In rest, Salaam-Alaikum.

    3. Gusturile la mancare nu se discuta, mai abitir ca la altceva. Am mancat shaorma lor, era o vita cu gust de oaie. In jurul bazarului sunt mancatorii doar pt turisti. Daca mergi 100 de metri mai la vale de Grand Bazaar, dai in cartiere normale, cu autoserviri minunate. Bucate gustoase, ieftine, proaspete. Si nu, nu e mai buna la ei. Shaorma.

    4. Toate sunt aproape, ca le leaga un singur tramvai. Iti recomand sa cauti un turc pe couchsurfing si sa te inviti sa-i vizitezi palatul si sa-i duci un cico la cina. Esti mai castigat asa. Basilica Cistern e deosebita. La altele faci randuri si nu stiu daca merita… Plus, sunt unii ca mine care fac poze la turistii care zac la rand la muzee:))

    5. Este plin de magazine de hainute, gentute si papucei, mai ceva ca dupa revolutie la noi. Mergi la cafeneaua Lalezar Cai Bahcesi, este una dintre cele mai frumoase ever. Traditionala, simpla, din 1001 nopti.

    6. Depinde. Pe strazi nu gasesti, este parolat peste tot. In crasme si la hoteluri, cat sa dai un check-in.

    7. Nu va faceti probleme. Daca nu stiu engleza, inteleg singur romana. Si nu glumesc! Faceti un experiment si-mi veti multumi.

    8. Aici zic pas. Nu ca nu mi-ar fi placut, dar dupa 30 de km de mers pe jos ziua, numai de cadane nu mai aveam chef noaptea:))

    9. Da, obligatoriu.

    10. Pe doamne, da.

    11. Intreaba-l pe nea’ gugal.

    MUST SEE – si acum lasand gluma la o parte – mergeti neaparat pe Prince’s Island, penultima oprire. Nu veti regreta. Si inainte de aeroport, la 5 km, opriti-va la Bakirkoy si la plaja Florya.

    Vacanta frumoasa:)

Comentezi ?