Home / Intrebari / Sosetele crosetate de la Rosia Montana. Diferenta dintre mesajul regizat si realitate

Sosetele crosetate de la Rosia Montana. Diferenta dintre mesajul regizat si realitate

sanda lungu sosete rosia montanaDe cateva luni tot apar la TV tot felul de reclame emotionante cu oameni sarmani, care se chinuie sa traiasca “din te miri ce” si care abia asteapta sa inceapa lucrarile la exploatarea miniera, ca sa poate sa castige si ei niste bani pentru o paine.
Fundal gri, poveste trista, venituri lunare foarte mici, inca putin si ies lacrimi din telecomanda.

Printre cazurile prezentate: Sanda Lungu, o mama sarmana care croseteaza sosete pentru a-si putea tine cei doi copii la scoala.

“Oamenii din Rosia Montana nu-si doresc decat sa munceasca”.

Si apoi apare video-ul de mai jos si articolul asta de pe VICE

si incepi sa te intrebi:

 • Cate din toate povestile despre Rosia Montana (uite-o pe Sanda Lungu intr-un articol din Q Managazine si intr-unul in EVZ) sunt adevarate si cate sunt regizate ?
 • Cat de mare e diferenta dintre Sanda Lungu care plange in reclama si Sanda Lungu care injura la miting/adunare ?
 • Cat e drama si cat e manipulare?
 • Cat e media buying si cat e jurnalism ?
 • Cat costa sa cumperi un om si cat costa sa cumperi un sat intreg? Dar un partid ? Dar doua ?

Reportajul video complet, de 8 minute si ceva, din care au fost extrase secventele cu Sanda Lungu si sosetele, mai jos.

Citeste si asta

O mica ironie cu Ponta si legea autostopului

In timp ce proiectul de lege care vrea sa interzica autostopul si sa amendeze soferii …

9 comentarii

 1. “Cat costa sa cumperi un om si cat costa sa cumperi un sat intreg? Dar un partid ? Sau doua?”
  În acest context, să cumperi câțiva bloggeri, fie ei și „influenceri”, chiar e un mizilic :)

  • Posibil si discutabil.
   Ce stiu sigur si as vrea sa fie clar e ca asta nu e un articol platit sau advertorial pro sau contra Rosia Montana.
   Pe mine m-a atras diferenta dintre Sanda Lungu de la TV si limbajul Sandei Lungu de la miting sau ce-o fi fost ala

   • Știu, mă refeream la cei care au sustinut deschis si sistematic, încă de la început, proiectul RMGC.

 2. Cosmina Vladescu

  Ehei, femeia, Sanda Lungu, are dreptate. Ea, momentan, nu e angajata rmgc, poate de aceea si sustine atata proiectul. Dar cei care o filmau si tot vin pe la Rosia Montana, ce interes au? Cine le plateste deplasarile? Ah, de fapt, vad ca nici seful ecologistilor nu e in stare sa se miste pana in centrul comunei sa discute. Probabil nu are argumente solide si in curtea casei lui se simte mai confortabil, dar atunci de ce acceptase Alburnus Maior invitatia la discutii si cand trebuiau sa asiste, au renuntat? Stii de ce? pentru ca astazi sa vuiasca aceleasi ziare ca, vai, AM nu a putut sa-si exprime opinia. Dar nici macar nu au venit sa discute si fusesera invitati! Nu-i batea nimeni, doar se filma totul! E mai usor sa trimiti comunicate peste comunicate de cat de mult ai fost lezat, decat sa stai fata in fata cu acei oameni si sa le zici de ce te opui, bineinteles vii si cu alternative. Daca ai!

  • Felicitari, tocmai ai aberat pe langa subiect

  • Cand au acceptat cei de la Alburnus Maior sa vina sa discute in sediul propus (si concesionat) de RMGC? Ar trebui sa fie foarte simplu raspunsul, din moment ce sunteti atat de vehementa. Deci?

 3. GibrillSounds

  Ce interes au cei care se opun proiectului??! Hmmmm…pai sa ne gandim simplu: poate simpla ingrijorare ca o sa mancam cianuri si o sa bem apa din panze freatice infestate cu chimicale? Nuuuu…nu poate fi doar atat…oare? Sa mai fie oare si oameni care se gandesc dezinteresati la viitorul unei zone precum Romania care este calcata in picioare de vestici doar pentru ca au banii necesari pentru a ne cumpara ca pe prosti? Sa fie printre ei vestici, oameni cu capul pe umeri, rusinati de ceea ce fac “colegii lor de tara”?
  Alternativa la Rosia Montana? Exploatare romaneasca, capital integral romanesc care sa extraga aur romanesc. Nu evrei care vin cu investitie minima, pentru a face extractie ce nu tine cont de consecintele ecologice ale impactului in zona.
  Personal n-am pus niciodata botul la cacaturile indrugate de aia de croseteaza sosete. Cine crede o iota din campania media a oricarei corporatii este un tampit. Orice campanie de informare finantata din fonduri private este facuta pentru a obtine profit, mai ales atunci cand aceasta corporatie doreste sa schimbe ideea colectiva formata deja si anume in acest caz, dezastru ecologic de la un cap la altul. Evident ca facatoarea de sosete si-a luat banul la greu, evident ca este o toapa care s-a stricat la bani si care nu gandeste mai departe decat propria existenta efemera si banala, de femeie simpla, sloboda la gura si lipsita de educatie.
  Proiectul Rosia Montana Gold Corporation este cea mai mare nenorocire ecologice ce se poate intampla in Romania, impreuna cu extractia de gaze de sist. In goana noastra dupa bani, am uitat de fapt ca adevaratele resurse sunt valoarea si nu hartia sau plasticul. Solutiile ar trebui sa fie guvernamentale si nu private-straine, pentru ca teoretic, orice e privat cauta sa faca plus valoare prin investitii minime si profituri maxime.
  Desigur…inca traim in Romania si asta explica tooooooaaata povestea de mai sus, de la protagonistii neaosi si pana la autoritatile corupte, lenese si proaste in definitiv, ca destepte e clar ca nu sunt.

 4. GibrillSounds, unde au fost eclogistii cand a ineput proiectul de la Certej?

Comentezi ?