Home / Diverse / 1 iunie la Vizuresti, in imagini

1 iunie la Vizuresti, in imagini

In timp ce altii se jucau cu baloane si creioane colorate prin parcurile din Bucuresti, eu m-am dus pe 1 iunie in comuna Vizuresti, (undeva la 30 de kilometri de Bucuresti), la invitatia celor de la fundatia PACT.

De ce ? Nu sunt foarte sigur, am vrut doar sa ies din Bucuresti.

Eu credeam ca m-au chemat pentru ca n-aveau oameni destui pentru hora (comuna e destul de mica), dar, de fapt … au vrut sa bata recordul la sarbatorirea a patru evenimente intr-o singura zi: Ziua Copilului, Ziua Vecinului European (probabil la oras se sarbatoreste in sunet de bormasina) si prima zi a comunei. Nu pentru ca Vizuresti-ul ar fi cea mai noua comuna din Romania, ci pentru ca pana acum n-au mai sarbatorit asa ceva. Ori fondatorul comunei a fost amnezic, ori sarbatoreau in fiecare zi, asa ca nu a mai fost nevoie de o zi speciala, in care sa se plimbe cu palarii de hartie pe ulita si sa sufle in tortul comunei, la caminul cultural, in aplauzele juriului format din babe si alti consateni.

Ca veni vorba de camin, cel mai important anunt din ziua aceea, pe langa cele 3 evenimente de importanta anuala, a fost anuntul lansarii unui mini proiect de tip Big Build (ceva mai mic ca santierul pe care am muncit anul trecut), un proiect facut de cei de la Habitat pentru Umanitate in parteneriat cu fundatia PACT si  grupul de initiativa din comuna, in cadrul caruia vor construi o casuta de cultura, vor renova scoala (un vechi conac boieresc atacat de igrasie, cu desene pe pereti, o biblioteca inghesuita in holul de la intrare si  cu WC-uri in curte),

gradinita (o casuta cu 2 camere si 2 bai)

si dispensarul din Vizuresti, in pericol de a fi inchis, din cauza problemelor de logistica/dotari.

Cam asa arata acum curtea scolii, unde 60-70% din elevi sunt de etnie rroma. Exista doua topogane si un singur topogan, pe care il impart in liniste, fara sa se inghesuie sau se imbulzeasca unul in fata celuilalt.   Deci se poate.

Roaba e inca functionala

La “festivitati” a fost “ca la tara”. Dupa ce preotul satului a terminat de recitat poezia dintr-o carte cu coperta cu sclipici, a urmat un mini spectacol care ar fi putut fi numit “Vizurenii au talent”. Deocamdata doar la dans si instrumente muzicale (melodiile cred ca au fost scrise de un Marius Moga local, pasionat de cobza),

dar la partea cu cantatul n-ar avea prea mari sanse sa intoarca vreun scaun la “Vocea Comunei”.

Mai au sanse in toamna asta, dupa ce lucrarile de constructie la casuta de cultura se vor termina si vor avea un loc unde sa cante intr-un mod special amenajat, fara sa tulbure linistea vecinilor si sa sperie greierii.

Mai mult, vor avea acces la informatie, calculator si internet toti cei care nu au aceasta posibilitate acasa (intai pe Mirc, pe messenger si apoi pe Facebook), vor beneficia de un program de afterschool copiii cu risc crescut de abandon (tentatia de a deveni antreprenor cersetorial e foarte mare in zona) si  vor avea loc cursuri pentru adulti, pe teme de sanatate si implicare in comunitate.

Pentru Vizuresti, viitorul suna binisor. Au un grup de initiativa cu oameni implicati (in plus, fac niste prajituri foarte bune) in proiectele care pot ajuta comuna, au cativa pusti talentati, vor avea un loc de joaca si invatare non-formala/in afara cursurilor plictisitoare de la scoala, au profesori care sunt pasionati de ceea ce fac, si, in curand, conditii mai bune pentru copiii lor.

In incheiere, o poza cu un viitor arhitect :)

Si toate pozele de la Vizuresti [nggallery id=45]

Citeste si asta

Concidente si intamplari cu “Ana si copiii”

Ai avut vreodata impresia ca sunt prea multe coincidente in jurul tau ? Ca sunt …

Comentezi ?