Home / Evenimente / Nimeni n-ar fi crezut

Nimeni n-ar fi crezut

Nimeni n-ar fi crezut ca eu o sa renunt la o duminica de leneveala crunta, ca sa ma duc dis-de-dimineata tocmai la Festivalul de Teatru Tanar IDEO IDEIS de la Alexandria, doar pentru ca Ruxa, Nebuloasa, Hoinaru, Anne m-au facut foarte curios despre ce se intampla acolo.

Nimeni n-ar fi crezut ca niste pusti despre care credeam ca doar se joaca de-a actorii pot fi atat de seriosi si disciplinati atunci cand e vorba de o piesa de teatru. Eu n-am crezut pana n-am fost duminica trecuta acolo.

Nimeni nu si-ar fi imaginat ca in Romania picatilor la BAC sunt atatia adolescenti care chiar vor  sa-si petreaca vacanta de vara repetand scenete de teatru, in loc sa se drogheze prin parcuri sau sa-si toceasca degetele pe joystick. Sau ca vor umple Casa de Cultura din Alexandria pentru a sta la discutii cu actori adevarati sau pentru a asista la Masterclass-uri cu Marcel Iures, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole si Vlad Zamfirescu.

Nimeni n-ar fi crezut ca sunt cativa adolescenti care simt rolurile atat de bine incat nu ai ce sa le reprosezi. Am vazut o fata care juca atat de bine rolul de drogata incat imi venea sa sun la 112 din 5 in 5 minute. Am vazut un pusti care si-a jucat atat de bine rolul de tocilar enervant si lingusitor incat imi venea mie sa-l iau la palme. Am vazut un neastamparat care alerga, tipa, se zbatea, tinea discursuri, muta decoruri, tinea discursuri, oprea conversatii, se misca atat de mult si atat de natural incat aveam impresia ca Shakespeare a creat rolul lui Petruchio special pentru el.

Din fericire, erau doar niste roluri, toti sunt niste adolescenti normali in viata reala :)

Nimeni n-ar fi crezut ca pot exista la un loc oameni atat de tineri si atat de pasionati de ceea ce fac. Am asistat la cateva discutii cu cativa dintre membrii trupei “Noi”, din Constanta, care se chinuie sa-si repete piesele pe holuri sau in sali de scoala, care isi realizeaza singuri costumele si decorul, din lipsa de bani si interes din partea autoritatilor. Si totusi, au facut un spectacol frumos, la care lumea din sala a aplaudat cu drag, nestiind cat de greu le-a fost sa ajunga la nivelul acela.

De 7 ani se intampla Ideo Ideis, cel mai mare festival de “teatru tanar”, cu si pentru liceeni. Pentru mine, asta e descoperirea anului.

La editia a opta vreau sa-mi rezerv cateva zile doar pentru Ideo Ideis, sa ma umplu de energie si sa ma bucur ca mai exista si copii normali, inteligenti si pasionati care fac impreuna evenimente si piese frumoase doar pentru ca si-au gasit “acel ceva” in teatru.

PS: O sa mai auziti de trupa “Brainstorming”.

Organizator: TETA
Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Consiliul Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Directia Judeteana de Sport si Tineret Teleorman, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria, Muzeul Judetean Teleorman, UNATC, Institutul Cultural Roman, BORTUN OLTEANU, NexT, Godot, D’Avent, Catalactica, Societal, Conciato
Sponsori: Coca Cola Hellenic, glade, TELDrum, Euricar, Proinvest SRL, Edelweiss, Eurosiloz
Proiect finantat de AFCN
Campanie: Rusu+Bortun Brand Growers

Citeste si asta

Ideo Ideis ma enerveaza

Pentru cine nu stie, Ideo Ideis este un Festival Național de Teatru, care se desfasoara la …