Home / Filme / Impresii despre filmul Henri IV

Impresii despre filmul Henri IV

Am fost aseara la RO-IFF sa vad filmul asta, pentru ca actiunea se desfasoara in perioada medievala si pentru ca m-au convins articolele lui Make si Andreea. Pe scurt, filmul este o altfel de biografie a Regelui Henric al IV-lea, primul rege al Frantei din dinastia Bourbon. Filmul pare alcatuit din doua parti, una cu multi hateri si sange si una cu multe intrigi ciudate.

In prima parte hughenotii (protestantii) lui Henri se urasc si se taie sau impusca pe unde apuca cu francezii catolici de sub influenta familiei Medici, iar in a doua parte e o telenovela medievala in care se prezinta intr-un mod foarte direct toate intrigile si compromisurile prin care trebuie sa treaca un baiat de la munte, cu cioc si ceva sange albastru ca sa ajunga rege si apoi sa-si pastreze coroana. 

Faze ciudate din film:

  • Fata Caterinei Medici, viitoarea regina Margot e pedepsita de fratele sau, Carol al IX-lea, regele Frantei, cu vreo 3-4 perechi de palme la fundul gol. Dadea in ea ca la tobe. Si pentru ca asta nu era de ajuns, tanti Cati vine si-si musca fiica de fund. Deeee fund! De buca dreapta, ca sa fiu mai exact :p Cum se zice “eat my ass” in franceza ?
  • Armata Frantei castiga o batalie! Repet, cei din armata Frantei castiga o batalie, in fata unor spanioli, de vreo 3 ori mai numerosi

  • Henri al III-lea (un fel de verisor de gradul 14) e preferatul Caterinei Medici, gay si cu cercel intr-o ureche. Asta n-ar fi nimic daca nu ar avea un mic fetis de a-si croi din cand in cand cateva zeci de biciuri pe spinare, ca sa simta durerea.
  • Regina Margot e prezentata ca o curva bruneta care topaia din pat in pat, si nu ca una din cele mai importante femei de pe vremea ei. Rusinica, cineva n-a citit cartea lui Alexandre Dumas!
  • Daca pui un cort langa un camp de lupta, si in apropiere cad proiectile si bombe artizanale, cortul va rezista fara probleme, daca inauntru e amanta blonda a regelui
  • Henri al IV-lea isi schimba religia mai des decat sosetele. Asta daca se purtau sosete pe vremea aia si nu sareau direct in ce-purtau-regii-in-loc-de-conversi. Cand protestant, cand catolic, cand iar protestant, cand iar catolic, pana cand se s-a suparat si a dat “edictul de la Nantes“, cand religia protestanta a primit drepturi egale cu cea catolica
  • Pentru ca tara era in pragul saraciei, se decide sa se investeasca in agricultura, drumuri si educatie. Ce oameni ciudati, sa te bati in atatea razboaie in numele religiei si sa nu construiesti si tu acolo o Catedrala Neamului megalomanica …
Un film lejer, despre un copil care devine barbat si despre un barbat care devine regele care pune interesele Frantei inaintea intereselor si placerilor personale. Si totusi … un rege foarte influentabil de femeile din viata si patul lui :)

Citeste si asta

Mortal Engines. Ca si cand Mad Max ar fi facut un copil cu LOTR in masinaria din Wild Wild West

Mai mult nu prea pot sa zic despre acest carusel de clisee cinematografice, o shaorma …

Comentezi ?