Home / Diverse / Catedrala Mantuirii Neamului va avea 14 etaje. De ce ?

Catedrala Mantuirii Neamului va avea 14 etaje. De ce ?

Si două subsoluri, demisol, parter, un turn de 120 de metri inaltime, sali polivalente si de consiliu, apartamente si magazine. Un fel de piramida-mall bisericesc, cu de toate si un mot in frunte.

Intr-o tara in care adolescentii pica pe capete la BAC, conditiile din spitale sunt vai de seringa lor, construim autostrazi cu viteza melcului-camatar, inalt prea sfintitii popi au decis ca e momentul sa ridice un mastrodont de beton, ca sa avem si noi Taj-Mahal-ul nostru, in 2015. Cat costa ditamai cladirea ? 300 de milioane de euro!

Pentru ce ai nevoie de 5000 de persoane, adunate intr-un oval de beton ? Sa nu se mai ingramadeasca ca nebunii sa pupe niste moaste oase putrezite? Sa-si dea in cap cu anafura si apa sfintita ? Sa se pupe icoane en-gros ?

Sali polivalente ? Pentru ce ? Vine Bono cu U2 si nu are sonorizare pe Lia Manoliu? A semnat Anthony Robbins pre-contract cu Patriarhia pentru un prim seminar de motivationale ? Chiar vrea cineva sa adune toate babele din Bucuresti la un loc ?

Se circula prea bine pe Calea 13 septembrie ? Nu mai sunt parcari la Marriot ?

Acoperis din aur ? Langa Rahova ? Ce oameni generosi …

Cripte ? Nu mai bine un crematoriu? Ocupa mai putin loc, te scuteste de cheltuieli cu cosciugele + intretinerea, si in plus, mai face si caldura cand functioneaza …

Turn de 120 de metri ? Pentru ce ? Bungee-jumping de pe turla bisericii ? Turism ecumenic la inaltime cu vedere peste Casa Poporului? E mai aproape Dumnezeu de noi daca intra turla-n nori ? E bun de radar pentru avioane ?

Apartamente de lux ? Au si apartament nuptial ? Au si sistem de all-inclusive ? Menajerele sunt maicute ? Dar fetele de la receptie ? Au si wireless in camere, sau se conecteaza prin Sfantul Duh ?

Magazin de icoane ? Se face si un outlet store de lumanari ? Fabrica de coliva nu e in plan ? Poate si un centru de imbuteliat apa sfintita? Aghiazma are E-uri ?

Librarie cu carti bisericesti ? Poate si un mic #lecturiecumenice ? Toata lumea se face ca citeste versete din Noul Testament si altii le fac poze ! Chiar… ai voie cu ochelari de soare in biserica ? Da bine-n poze…

Oare e in plan si un fashion-store cu imbracaminte de  popi? Se lanseaza colectia toamna-iarna de patrafir cu desene florale si cruci 3D ? Poate si o prezentare de moda by Botezatu …

Se deschide si un McDonalds sau se merge pe sarmale cu mamaliguta si mancare de post de la cantina Patriarhiei ? Pestele va fi adus de la noi sau de la Ierusalim?

Si una buna de pe twitter: Ce formatie va canta la deschiderea Catedralei Mantuirii Neamului ? Tot Marcel Pavel sau au deja trupa in BOR?  Daca da, cum se  cheama? Pomelnik? Powtir ? Aleluia? Cum il cheama pe solistul vocal ? Parfenie/Nicodim/insert-nume-de-popa Gura de Aur ?

18.000 de biserici versus 4700 de scoli generale si 425 de spitale.

“In România, în ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserica nouă la fiecare două zile, nota de plată fiind achitată, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În România, în aceeaşi perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educaţiei, s-au desfiinţat peste 21.000 de unităţi de învăţămînt – echivalent cu dispariţia a patru şcoli în fiecare zi a fiecărui an!” De aici.

Asta e prima petitie pe care as semna-o. Pe bune. In loc sa se mareasca taxele si sa se dea oameni afara, sa se impoziteze si cultele religioase. Impozit pe veniturile obtinute din monopolul din comertul cu lumanari, impozit pe veniturile din turismul ecumenic, impozit pe cladirile bisericii, impozit pe toate taxele pe care le cere un preot chiar si pentru cel mai mic serviciu (?) religios.

Decat inca un kitsch din beton cu spoiala de aur, mai bine un spital sau liceu privat, pentru nevoiasi si credinciosi. Sa umple spitalul de tamaie si sa tapeteze toti peretii cu icoane si lumanari, calendare si citate din Biblie, dar macar sa faca ceva concret, care sa ajute, educe sau sa vindece, nu sa ofere promisiuni de iertarea pacatelor!

Si in incheiere, un comentariu idiot, gasit pe interneti. WTF ?

“Biserica Ortodoxa inseamna viata. La spital doctorii incearca sa repare ceva ce mai devreme sau mai tarziu este de nereparat. In biserica se repara suflete – care dureaza o eternitate”

Citeste si asta

Las Fierbinti: “ce mi-e 2 popi…ce mi-e 3…tot un drac”

Nu urmaresc, nu-mi place serialul asta sau personajele prezente in el, dar dialogurile si logica din scena …

15 comentarii

 1. sper ca articolul sa fie abstract, altfel … doamne(le) ajuta …

  dintr-un necredincios am sa ajung sa dispretuiesc cultura asta, in special crestinismul … sictir

 2. Nu chiar, astea cam ar fi planurile cu Catedrala-Mall a Neamului …

 3. what the heck … we’re going down :|

 4. cu valoarea terenului si cu lucrarile de finalizare, bugeul este, de fapt, dublu.

 5. Sunteţi victime ale dezinformării. Ia citiţi aici: http://www.george-damian.ro/remus-cernea-asaltul-minciunii-asupra-catedralei-mantuirii-neamului-1656.html
  Guvernul a alocat 2,5 milioane euro pentru construcţie, atât. Nu se face în detrimentul educaţiei sau sănătăţii. Biserica şi celelalte culte din România nu sunt instituţii, sunt comunităţi formate din oameni care deja dau o grămadă de bani la stat, deci nu e cazul să se mai impună şi alte impozite, că plătim destule.
  Şi încă un lucru pe care poate nu-l ştiţi: a existat o aşa-numită secularizare în secolul al XIX-lea, când au fost confiscate proprietăţile Bisericii Ortodoxe Române, din care se întreţineau singuri călugării şi preoţii. În schimb statul a promis subvenţionări, acelea care există şi în ziua de azi şi care sunt total insuficiente. Sigur că ar fi foarte bine să nu mai fie subvenţionări deloc, dependenţa faţă de stat nu e de dorit. Dar în acest caz ar trebui date înapoi proprietăţile luate cu japca de stat, lucru care nu convine nimănui.

  • ” Biserica şi celelalte culte din România nu sunt instituţii, sunt comunităţi formate din oameni care deja dau o grămadă de bani la stat” ia du-te si informeaza-te cate taxe da biserica la stat si cate scutiri de la taxe si impozite primeste si mai vorbim. Si mai intereseaza-te si de contributia din partea primariilor de sector. Ca poate e un lucru pe care nu-l stiti :)

 6. Cu ce contrazice asta ce am spus? Eu ca individ plătesc taxe şi impozite pentru absolut orice, de ce să mi se impună indirect şi altele? Banii pe care i-ar cere statul trebuie scoşi de undeva. Dacă se fac mai puţini bani din activităţile comerciale, înseamnă că vor fi mai puţini bani pentru construcţii, renovări sau acte caritabile. De exemplu, va fi nevoie de mai multe donaţii ca să fie terminată pictura de pe pereţii parohiei mele. A, e probabil ideea că unii preoţi folosesc în alte scopuri banii, dar nu văd cum taxarea ar împiedica asemenea practici. Tot în defavoarea enoriaşilor ar fi. Aceştia trebuie să protesteze şi să rezolve situaţia altfel.
  Iar scutirile de taxe şi impozite sunt perfect normale, se practică în toate ţările.

 7. Ioana, concentreaza-te pe subiect. Eu vorbeam de impozitarea bisericii, nu taxe in plus pentru tine ;)

 8. Păi eu ce tot încerc să explic aici? Ai prejudecata asta că Biserica e un fel de firmă. Biserica = toţi credincioşii botezaţi. Dacă impozitezi Biserica suferă enoriaşii. Eu sunt enoriaş, dacă statul ia din banii cu care s-ar fi renovat biserica mea înseamnă că dacă vreau să nu rămână lucrările neterminate trebuie să dau mai mulţi bani. O grămadă de oameni nu dau niciodată nimic şi apoi se miră că sunt taxaţi la nuntă. Dar vor să aibă biserica la dispoziţie când au chef şi să arate decent, ca să dea bine în poze. Pictura aia nu se plăteşte singură. Încălzirea la fel. Poate dumneata eşti ateu sau agnostic şi atunci nu te interesează. Dar ateii şi agnosticii sunt o minoritate infimă, ceilalţi vor să folosească bisericile, măcar din când în când. De aceea e de datoria statului să se abţină de la asemenea măsuri distructive.

 9. Biserica taie facturi, are angajati, proprietati (cladiri si terenuri) si cere bani pe servicii. Deci se comporta ca o firma. Mi se pare normal sa fie impozitat si taxati, ca toti ceilalti.
  Fix asa cum sunt taxate spitalele (=care,daca as merge logica ta subreda inseamna toti cei care sunt bolnavi) si scolile (care dupa aceeasi logica ar insemna toti copii sub 18 ani).
  Punct

 10. E greu, e TRAGIC pentru oamenii cititi si cu discernamant, ramasi in tara. Biserica romaneasca e unealta ideala prin care mafiotii incearca sa sedeze masele. Enoriasii sunt sfatuiti in biserica sa se multumeasca cu un trai modest, sunt hipnotizati cu tembelisme ca “fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor va fi imparatia cerurilor!” sau “crede si nu cerceta!”. Parerea mea, un roman de 35 de ani plecat de 5 ani din Romania, e ca nu avem sanse, cel putin in urmatoarele decenii. Romania e (din pacate) tara care sfarama visele de mai bine ale tinerilor. E tara in care balanta e mult prea inclinata si asigura un trai indestulat celor care se pricep doar sa manipuleze (avocati, popi, parlamentari, brokeri, bancheri etc) si care-i darama psihic si fizic pe cei care ar putea CONCRET sa ridice o societate: medici, profesori, ingineri, cercetatori, fizicieni, chimisti, constructori, etc etc). Ne mor bunicii si parintii sperand pentru noi o viata mai buna, asa vor muri majoritatea romanilor, cu gandul la copiii lor, si oameni buni, ganditi-va atent daca merita!! O singura viata aveti! Uitati-va ce oameni reusesc sa candideze la presedintie, uitati-va la ce oameni ajung in acel cuib infect, Casa Poporului, uitati-va ca raman din ce in ce mai putini oameni de calitate in Romania! Nu vreau sa comentez nici despre lipsa de reactie si a spiritului civic a celor ramasi in tara, care e o parte din problema, insa nu-mi sta in fire sa arunc cu cenusa in tara in care am copilarit, am iubit si-am cunoscut fericirea adevarata alaturi de familie si prieteni.

 11. “Crede şi nu cerceta” nu este o expresie din învăţătura creştină. De fapt ortodoxia pune accent pe discernământul individului şi cunosc mulţi ortodocşi citiţi.
  Cât de utile sunt sfaturile unui om care a abandonat speranţa că se mai poate face ceva pentru România? Nu de lamentări avem nevoie, ci de acţiuni concrete. E suficientă demoralizare pe aici…

 12. +1 pentru opinia lui Radu, sunt de parere de ne irosim timpul si energia varstei sub indrumarea unor incompetenti care profita de o functie publica pentru a-si mari “averea”.

  -1 pentru fiecare exprimare a Ioanei (scuze Ioana, dar nu asta este si parerea noastra). Dupa cum zicea si Auras, intr-o tara unde promovarea bacului este o legenda, conducerea (presedintele si statul – aka “Compania”) ar trebui sa redirectioneze resursele catre invatamant, educatie si cercetare;

  In plus, sa crezi tu ca inghitim balivernele despre “biserica este o organizatie” unde donatiile sunt asa de nevinovate… praf in ochi… hate u X(

 13. Mai fratilor, se spune ca aceasta cladire ce nu face dacat sa sporeasca averile preafericitilor, cica se ridica in numele a 70% din oamenii care inca mai cred in asa ceva! Mai sunt 70% credinciosi? Cine si cum a ajuns la acest procent? Aaaaa,pentru a manipula in continuare. Ideea conform careia credinciosii devin tot mai putini, o vedem in fiecare zi, ne trebuie un procent specificat? NU. Este de speriat modul in care credinciosii isi apara credinta in momentul in care spui ceva ce nu este pe placul lor! Cand mi se spune ca nu cred in dumnezeul lor, nu am aceste reactii atat de violente (credinciosii devin foarte agresivi in limbaj si de multe ori, in comportament)… Esti crestin? Pastreaza-ti calmul si explica-mi ceva ce eu poate inteleg gresit… dar nu deveni mai violent decat mine (eu, care nu cred)! Inchei cu o maxima, creatie proprie, la care am lasat foooarte multa lume credicioasa cu ochii indreptati catre pamant : “Foarte multi preoti, prin comportamentul si faptele lor, chiar si ei au ajuns la concluzia ca nu exista Dumnezeu”. Semnat, Petre Bontas. Un an nou fericit tuturor oamenilor!

Comentezi ?