Home / Diverse / Abonare la profilul de Facebook: Pro sau Contra ?

Abonare la profilul de Facebook: Pro sau Contra ?

Bun, Facebook a introdus de curand optiune de “subscribe to profiles“. Adica, daca ai optiunea activa, oricine nu-ti este prieten, se poate abona la statusurile tale, si poate vedea ce postezi pe Facebook. Din fericire, nu e vorba de orice status, ci doar de cele pe care ai ales sa le faci publice pentru toata lumea.

Hmmm, oare cu ce seamana asta ? Public circles din Google + sau follow-ul de pe twitter, pentru conturile care nu au private tweets ? Detalii despre ce informatii se pot face publice, pe categorii, aici.

Acum … parerile sunt impartite: Alex saluta initiativa, eu sunt oarecum surprins de aparitia unei optiuni pe care o consider semi-inutila si … cel putin confuzanta, mai ales pentru cei pentru care diferenta dintre pagina si profil este … sa zicem … mai greu inteleasa (incerc sa fiu dragut si sa nu zic alergatori dupa like-uri, spammeri de facebook si stupizenii de conturi de utilizatori cu nume de firma). Pe scurt, noile diferente mari, intre pagini si profil sunt cele de mai jos, la care se adauga modul in care se trimit mesajele private intre userul din spatele paginii/profilului si “prieteni” de pe facebook.

Bazandu-ma pe informatiile de mai sus, m-am gandit sa fac o lista cu argumente pro si contra utilizarii si introducerii noii optiuni. Lista care (bineinteles) nu este valabila in cazul in care optiunea de “subscribe” este dezactivata.

PRO

  • ca profil, nu mai esti limitat la 5000 de prieteni care-ti pot vedea mesajele (si mai ales link-urile catre blogul personal :D). Poti aveam maxim 5000 de prieteni, si abonati nelimitati.
  • e un nou canal e abonare la noutati, contorizabil (poti sa vezi cati si cine e abonat, sau la cine esti abonat), foarte similar cu rezultatul “like-uirii” unei pagini.
  • cine se aboneaza vede tot (tot ce-i permiti tu), dar nu poate comenta. Poate da doar share.
  • poti sa dezactivezi oricand optiunea. Nu stiu insa ce se intampla cu toti “abonatii”
  • poti sa te dezabonezi de la statusurile prietenilor (intri pe profilul lor, stanga jos). Pana acum foloseam “hide all updates from user”, optiunea asta face acelasi lucru. E muuult mai subtila varianta 2 decat “unsubscribe”, stii doar tu :p

CONTRA

  • eu mi-am facut special pagina pentru blog pentru a separa prietenii de cititorii de bloguri care stau mai mult pe facebook decat in google reader sau mail. In special pentru ca e un canal alternativ de abonare la articole noi, si abia aboi pentru accesul la aplicatii si demografice. Nici pe profil nu scap de “abonati” ? :))
  • e mult mai usor pentru stalkeri sa-si faca treaba. mai ales daca victima e mai atehnica si bifeaza tot sa fie public :P
  • care mai e rolul “now now”? Buton care apare la cererile noi de prietenie, cine primeste “not now” vede statusuri/schimbari de poza de profil, dar nu poate comenta  …
  • cei cu care esti deja prieten sunt deja “abonati”, din start. Ca sa nu mai vada ce scrii, nu poti sa-i dezabonezi, trebuie sa le dai unfriend. Lucru care a inceput sa se interpreteze din ce in ce, intr-un mod tot mai grav, si la modul serios (mi-am dat unfriend/unfollow pe social media, gata, nu mai suntem prieteni nici in offline. LOL)
Mai sunt si alte argumente PRO si Contra optiunii de “subscribe to profile” ? Ai activa optiunea ? Da sau Nu? 

 

PS: Pe langa optiuni semi-inutile ca subscribe-ul asta, Facebook a scos regula de minim 25 de fani pentru URL personalizat pe Facebook si afiseaza si cine si cati au dat share la statusurile unei pagini. Daca tot sunt la capitolul asta, ar fi util si o optiune de cedare/renuntare la vanity url (sa vezi aici potential de piata si oferte de vanzare/cumparare vanity URL $$$) si mai ales, permisiunea de a putea schimba numele paginilor, in cazuri de rebranding sau preluare de proiecte online (cazul monden.info->urban.ro)
Alte pareri ?

Citeste si asta

A inceput “razboiul” live streaming dintre Facebook, Youtube si Twitter

Dupa ce Facebook a introdus optiunea de live direct de pe telefon, care permite oricarui …

1 comentariu

  1. Pe mine m-a făcut să-mi placă facebook din ce în ce mai mult :)

Comentezi ?