Home / Diverse / Ce se intampla cu conturile de mail si social media dupa moarte ?

Ce se intampla cu conturile de mail si social media dupa moarte ?

Context: 12 aprilie, Bucharest Mashable Meetups

Bucharest Mashable Meetups inseamna intalniri lunare intre pasionati de Social Media.

Cadrul este unul restrans, de dragul unei comunicari interactive, numarul de participanti fiind de maxim 20. In fiecare luna exista o tema diferita de discutie, punctul comun fiind insa, desigur, Social Media. :)

Temele se aleg  impreuna cu cei din grupul de facebook si se anunta cu cel putin o saptamana inainte pentru ca la intalnire sa venim “documentati”.  Cea care a venit cu ideea intalnirilor in Bucuresti (fondator si viitoare mogula) este nimeni alta decat Oanaaaaaaa Bratila.

Dupa ce am aflat de intalniri, mi-a placut ce se intampla pe acolo si m-am oferit sa ajut la organizare. Si numai bine ca s-au reluat intalnirile lunare, iar Oana n-a putut ajunge (motive obiective) aseara la BMM, asa ca am putut sa ne facem de cap aseara in ceainaria Tabiet.
Intrebarea din titlu ii apartine domnisoarei Daniela Stefan care a venit cu propunerea de tema “Your Digital Afterlife”. Dar cum luna asta e sezon deschis la “confirm pe facebook ca vin, dar de fapt nu vin, a aparut altceva, si oricum … asa au facut si altii la Adbreak38“, a picat magareata pe mine sa fac un scurt research despre ce anume se intampla cu prezenta online a unei persoane, dupa ce trece in offline-ul de dincolo …

Sa trec si la subiect, incercand sa nu para un articol prea morbid …

Facebook. Poti face o cerere prin care contul sa fie sters sau transformat in pagina memoriala. Wall-ul ramane intact pentru ca cei apropiati sa poate posta comentarii.

Facebook will not grant anyone access to a deceased user account, but if the user of the account is deceased, their page will be turned into a memorial page once reqested. By filling out the form to turn an deceased users page into a memorial page, Facebook will remove sensitive information on the account like status updates and will only allow current friends to access the page. Family members will then be allowed to customise the page of the deceased user.
Cea mai populara pagina de artist care acum canta in duet cu ingerasii (sau la cazane, in functie de cantitatea de droguri si nr operatiilor estetice) este cea a lui Michael Jackson (29,943,669 fani)

Gmail. Daca nu stii parola contului in cauza, poti sa faci cerere de recuperare/schimbare parola prin trimitere la o adresa de mail alternativa (daca o stii si/sau ai acces la ea) sau prin sms. Pentru cei atehnici (sau daca n-ai setat mail alternativ sau telefon) exista si varianta oficiala

If an individual has passed away and you need ownership to the content of his or her Gmail account, you have to fax or mail Google some information at the following address
Postal Mail:Google Inc.
Attention: Gmail User Support- Decedents’ Accounts
1600 Amphitheatre Parkway
Mountain View, CA 94043
Fax: 650-644-0358
The following information has to be sent:
1. Your full name, physical mailing address, and verifiable email address.
2. A photocopy of your driving license or any other recognized government issued ID.
3. The Gmail address of the person who has passed away along with a photocopy of his death certificate.
4. An email containing the full headers and the content of an earlier email message that the deceased person emailed you in past.
After you have sent all the information to the above address, Google will need 30 days to validate and process your submission. More information regarding accessing a dead person’s Gmail account is available on this page.

 

Twitter. permit accesul la cont si informatii private pentru backup. Via Twitter Help Center:

If we are notified that a Twitter user has passed away, we can remove their account or assist family members in saving a backup of their public Tweets.

Please contact us with the following information:

  1. Your full name, contact information (including email address), and your relationship to the deceased user.
  2. The username of the Twitter account, or a link to the profile page of the Twitter account.
  3. A link to a public obituary or news article.

You can contact us at privacy@twitter.com, or by mail or fax

Alta firma de apartament care inca foloseste faxul …

Yahoo. Cei mai stricti ca si privacy. Poti sa mori linistit, nimeni nu-ti va citi mailurile.

Asta da slogan si diferentiator fata de Gmail. Bun pentru emokizi, sinucigasi si secretosi :D

Yahoo has a much stricter policy over who can get access to your account. And that is no one. If you want to ensure no one has access to your emails when you die, you would want to choose Yahoo. Yahoo will not grant permission to anyone to access a deceased user’s account. The only permission Yahoo grants is for the account to be deleted. Therefore, Yahoo does not allow anyone to access your emails. The only way someone can do this is if they reset your account password.

Eu tot astept sa-mi expire un cont facut prin clasa a 9-a, la care am uitat parola, si tot blocat e, desi nu l-a mai accesat nimeni de atunci….

Aceleasi reguli  “nu poti accesa contul, dar putem sa-l stergem, cu tot cu continut” se aplica si la Flickr

Hotmail (pentru cine foloseste)

If Hotmail accounts are left inactive for a period of time, the email account along with all the information will be eventually deleted (within the year) and therefore, you will not be able to access it. If you die, your next of kin will be granted access to your account provided they supply supporting documents such as a death certificate (similar to what Google needs). Hotmail will not reset the password for the deceased person, but you have to fax or mail information to gain access to the account

Linkedin. Mail cu dovada si actele de identitate si primesti acces la cont.

MySpace. Daca nu se inchide intre timp, poate sterge un cont la cerere, daca se primeste dovada pe mail

MySpace deceased user policy is a bit vague, but they state that if you are the next of kin, they will not grant you access to edit, or delete any of the content or settings on the account yourself, but you can request it to be removed if you deem appropriate. You can simply email accountcare@support.myspace.com and attach appropriate documentation such as a death certificate. However, if you have access to their email account, MySpace recommends that you reset the user password.
De hi5, Netlog, TPU(?!) sau Neogen nu stiu, nu ma intereseaza.

In caz de blog self-hosted, apelati  la cei de la hosting, pentru acces la admin, backup sau inactivare (sau blocare acces)

Daca vreti sa va mirati din ce idei pot sa faca unii bani, exista cateva site-uri care fac bani si de la morti si de la vii. Exact ca si biserica, doar ca astia ofera ceva palpabil si dau si chitanta :D

AssetLock.net, LegacyLocker.com şi Deathswitch.com sunt doar 3 din cele cate site-uri care iti “gestioneaza” un fel de cutie de valori. Mai exact, contra unei sume de bani stocheaza informatii legate de conturi si parole, pe care le pot preda mai departe,  dupa deces, rudelor si apropiatilor.

AssetLock.net si YouDeparted.com ofera life-time memebership (ironic, nu? ) pentru stocarea de fisiere private, mailuri post-mortem sau testamente virtuale si informatii secrete. Te verifica daca te-ai dus doar daca majoritatea persoanelor de contact confirma via mail, probabil prin generarea unui link unic.

LegacyLocker.com – similar cu cele doua de mai sus, poti sa stochezi informatii private, pe care sa le atribui doar anumitor persoane. Dupa nefericitul eveniment, se asteapta confirmarea din partea tuturor surselor, plus certificat de deces.

Deathswitch.com – similar cu restul site-urilor (mesaje text/audio/video de dupa, hosting de fisiere), doar ca te mai intreba din cand in cand daca mai traiesti. Mai un “buna, ce mai faci, pe unde mai stai pe net”, mai un “logheaza-te pe site sa stim ca mai misti”, pana cand nu primesc nici un feedback si fac informatiile publice…

Update (via LigiaAdam): Suicide Machine, care iti sterge la comanda conturile de pe  Facebook, Twitter, MySpace si LinkedIn. Au si topul “sinucigasilor” online, sub numele de who’s who so social suiciders

Si filmulet (ce diminutiv dragutel) pe vimeo

Bibliografii si resurse:

Citeste si asta

A inceput “razboiul” live streaming dintre Facebook, Youtube si Twitter

Dupa ce Facebook a introdus optiunea de live direct de pe telefon, care permite oricarui …

7 comentarii

  1. Auras,

    In primul rand, imi pare rau ca „te-am incurcat” si te-am supus unei munci in plus – research-ul pe tema asta, pentru ca nu am reusit sa mai ajung.

    In al doilea rand, tin sa iti spun ca, intr-o prima faza, m-ai descurajat cand am propus prima data tema. Am fost ferm convinsa ca nu va „trece” si ca nu se va vorbi despre ea.

    In al treilea rand, imi pare bine sa vad ca tema propusa a devenit si subiect pe blog…:)

    • Ok, te cred, sa nu se mai intample. Ca pedeapsa, pentru spalarea pacatelor, data viitoare vii cu o prezentare/subiect care sa ne dea pe spate :D

      Deal ? :)

      • :)) Ma crezi si mai tare daca iti zic ca am avut repetitie pentru minunatia asta si asta a fost motivul pentru care am lipsit? :D – http://www.facebook.com/event.php?eid=187589247952825.

        Referitor la intalnirea viitoare nu promit nimic, sa vad cum voi sta cu timpul ca bate licenta la usa, dar o sa se mai tot organizeze intalniri, so, intr-un fel, deal. :)

      • Am aflat si eu, dupa, de repetitiile pentru Acoustic Bloggers. Vin si eu diseara, sa va vad in actiune :P

  2. Pentru cei pe care i-ar putea interesa: conturile blogger (blogspot) ramin active nelimitat sau deocamdata suficient timp dupa decesul autorului. Un exemplu nefericit este acesta http://restituiripitesti.blogspot.com/ care nu mai e updatat din august 2007.
    La fel am observat ca poti trimite mesaje offline catre un cont de Y! Messenger .

Comentezi ?