Home / Diverse / Ce probleme vom avea cu trotinetele electrice in Bucuresti

Ce probleme vom avea cu trotinetele electrice in Bucuresti

S-a umflat internetul de hipsterimea bucuroasa ca au ajuns serviciile de inchiriat trotinete electrice (momentan 3, Wolf-e, Lime si Flow, urmeaza Lyft si Bolt, ex Taxify) si in tara din fundul Europei, dar vestile bune de mobilitate urbana se cam opresc aici.

Si incep vestile proaste, pentru care vina se imparte in mod egal, intre cei care nu voteaza, dar ii lasa in pace pe mafihoti sa fie votati de ai lor, (si sa dea legi cu impact local si national, cu o mana in fondurile publice si cu alta din fonduri europene) si intre gasca de incompetenti din primaria Bucuresti, in frunte cu tovarasa firea, care nu fac nimic pentru planul de mobilitate urbana.

Motive pentru care eu nu cred ca trotinetele electrice vor avea mare succces in urmatorii 2 ani:

  1. N-avem piste. In afara de vestita pista de pe Calea Victoriei si o panglica stramta prin Pantelimon, efectiv nu ai pe unde pedala sau trotineta (exista cuvantul asta?) in siguranta, in Bucuresti. Ceea ce te obliga ori sa te duci pe trotuar, deci ilegal, dar macar esti cat-de-cat sigur, ori sa-ti incerci norocul si dexteritatea pe strada, strecurat printre masini, unde sansele de accident sunt mai mari, dar ai noroc ca tot orasul e blocat, deci mai greu cu viteza bizonilor din trafic.
  2. Comoditate. Uber, care a trimis ieri un mail cu statistici pentru fiecare utilizator, pentru calatoriile din ultimii 4 ani. Din ce am vazut eu, cursa medie e pana in 10 km, deci distante scurte, asa ca viitorii utilizatori vor avea de ales pe ce cheltuie o suma similara (la trotinete e 2 lei pornirea + 0.5 lei/minut): stat comod intr-un uber/taxify sau echilibristica pe 2 roti, printre masini sau pietoni.
  3. Furturi. E vestit cazul preotului care “gazduia” o bicicleta ApeRider in curte, precum si “depozitele” de biciclete din Ferentari. Cum o trotineta e si mai usor de urcat in sacosa de rafie, sper ca firmele de paza la trotinete au echipaje si la depozitele de fiare vechi, care n-au probleme cu lipsa gps-urilor …
  4. Accidentele usoare.  Citez direct din startup-up.ro: “1.545 de accidentări anul trecut în Statele Unite. Datele provin de la spitalele din 47 de de orașe unde activează Bird și Lime. Știrea vine la puțin timp după ce UCLA a publicat un studiu care arată că 249 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după accidente pe trotinete”, plusez cu articolul asta despre accidentele din Elvetia. In conditiile in care ambele tari au piste de biciclete. Altfel spus, vor creste apelurile la 112 si internarile cu rani usoare, fie din cauza neatentiei, fie din cauza infrastructurii (borduri, gropi, cabluri), inclusiv in randul pietonilor, care vor trebui sa se fereasca si de trotinete, si de biciclete, si de rahati de caini cu stapani fara maniere.

In loc de concluzie, mergeti la vot, nu mai lasati prostii sa decida lucruri importante, puneti voi stampila pe oameni care sunt in stare sa construiasca autostrazi si piste de biciclete/trotinete, sau suferiti consecintele.

“Nu votez, nu ma intereseaza, nu ma afecteaza” e o prostie mai mare ca viorica

Degeaba avem trotinete, daca nu avem pe unde sa le consumam bateria.

Bonus1: O parere similara si la Dan Pandrea, care are si un videografic.

Bonus2: nu doar romanul e inventiv: Hacked Lime scooters play offensive voice messages

Comentezi ?