Home / Online / Pro si contra domeniilor cu diacritice

Pro si contra domeniilor cu diacritice

Ceva agitatie ieri pe internet, ROTLD-ul a anuntat ca-si face upgrade la software-ul matusalemic si va permite folosirea de diacritice in numele de domenii .ro, intr-o miscare de a se alinia cu restul tarilor care permit caractere speciale in numele domeniilor. Momentan, doar diacritice, probabil vor mai trece 5-10 ani pana cand le vom putea umple buzunarele cu banii de pe paro#.ro sau tata&fiul.rorotld diacritice

Cautand mai multe informatii pe internet, am organizat informatiile gasite in pro si contra:

PRO: Usor, usor, ne aliniem standardelor internationale. ICANN a dat unda verde in 2010 pentru domeniile cu nume non-latine (ex: مصر.com), la scurt timp dupa anuntul despre  domeniile .eu care permit diacritice din toate cele 23 de limbi oficiale, printre care caractere gresesti, chirilice sau caracterele romanesti ă, â, î, ş ţ (variantele UNICODE, cele cu virgula, nu cu sedila).

Mai jos e o harta din 2011 cu tarile care accepta caractere nationale sau diacritice (cu verde) si cele care accepta doar caractere US-ASCII (in roz). Ceva mai nou n-am gasit, dar puteti sa observati ca si aici ne-au intrecut ungurii, bulgarii si moldovenii. european_registrars

CONTRA:

  • Foarte posibil sa apara confuzii, dupa cum anticipeaza Alex. Mai putin in cazul domeniilor de brand care isi permit oricum sa-si blocheze URL-urile cu diacritice (ex: romanialibera/românialiberă.ro, sâmburești/samburesti) si mai des in cazul domeniilor generice, de tipul cutiacupr[ă/a]jituri.ro, rochiideseară/rochiideseara, asiguraridecalatorie/asigurăridecălătorie.ro.
  • Multa lume are inca tastatura standard, cu care s-au obisnuit deja,  nu au sau nu stiu sa adauge/comute pe limba romana.
  • O sa fie amuzant cand vei pronunta numele domeniului tau si vei fi nevoit sa spui daca e versiunea cu diacritice sau fara. Hoinaru nu are problema asta, dar eu va trebui sa scot bani pentru aurașmihai.ro, doar ca sa pot spune “ma puteti citi si de pe URL-ul cu diacritice, m-a costat doar 200 lei”.
  • Diacriticile de pe mobil si tablete sunt greu de folosit si tastat in URL bar.
  • Atacurile de tip phising pot profita si mai mult de neatentia userului.

Alte observatii:

Eu m-am obisnuit sa tastez rapid, fara diacritice, asa ca o sa continui sa scriu fara diacritice pana cand o sa consider eu ca ma ajuta si la altceva decat gadilarea orgoliului unor pruteni care vor sa adopte “ș-uri”.

Olivian scria acum 2 ani ca scrisul cu diacritice nu are impact asupra SEO. Sunt curios cum va interpreta Google diferenta dintre domeniile cu acelasi nume (cu si fara diacritice) dar continut diferit.

Asa cum ne-a obisnuit ROTLD, nici o veste despre plata anuala a domeniilor .ro sau ce se poate face cu domeniile .ro inactive de ani de zile.

PS: www.mămăligă.ro e liber (din 2 iunie)!

5 comentarii

  1. Mulțumesc frumos de menționare.

    Pe tema domeniilor scrise cu caractere speciale și SEO, o resursă bună e:
    https://moz.com/ugc/internationalized-domains-and-seo

    Problema cu diacriticele (e fără i, nu “diacriticile”, ci “diacriticele”) în limba română e așa – n-am avut la început email / google / word / windows / tastatură fizică în română, și ne-am învățat, vrând-nevrând, cu engleza, cu tastaturi în engleză, cu site-uri în engleză, totul în engleză. Acum, descoperim diacriticele. Problema e că e un hop mai greu de trecut decât pare, și nu ne adaptăm foarte ușor la ele. Tot n-avem diacritice, tot în engleză, etc.

    Așa că cu domeniile astea e o struțo-cămilă, e bine, e un pas necesar, ajută și restul. Doar că tranziția e dificilă.

    “Englezii se hotarasc sa intre cu totul in randul tarilor europene si sa modifice codul rutier pentru a circula si ei pe dreapta. Dar nu prea stiu cum sa abordeze problema, asa ca ii roaga pe francezi (ca sunt aproape de ei) sa ii ajute.
    Raspunsul francezilor:
    – E prea complicat, dupa atatia ani de mers cu masinile pe stanga, sa convingi oamenii sa mearga pe dreapta. Duceti-va la nemti, ca ei sunt cei mai ordonati.
    Raspunsul nemtilor:
    – Aici nu e vorba de o chestie simpla, asta e reforma in toata regula. Va sfatuim sa cereti aportul romanilor, ca in ultimul timp ei s-au specializat in reforme.
    Raspunsul romanilor:
    – Este vorba de o schimbare mult prea mare ca sa poata fi facuta brusc! Va propunem o reforma in trepte; pentru inceput, in primele 6 luni, sa circule doar camioanele pe partea dreapta!”

  2. Se va întâmpla ca şi cu telefoanele mobile. Înainte de iPhone, existau şi alte telefoane cu touch, dar erau folosite mai ales în zona business până să apară ceva “cool”.

    Diacriticele sunt folosite acum cu precădere pe site-urile de jurnalism, deci tot de “specialişti”. Ca să intre pe mainstream ar trebui să existe un motiv destul de bun. Cum ar fi să aibă rating mai bun în Google site-urile care le folosesc; să fie activată pe baza locației/regiunii corectarea cuvintelor direct în română în browsere.

  3. Man, “diacriticilor” şi “diacriticile” nu există. ;)

Comentezi ?