Home / Chestii misto gasite pe net / 2 idei despre parada militara

2 idei despre parada militara

Doua texte cu care sunt de acord, despre acelasi subiect al paradei militare, care arata mai degraba a numaratoare a cate tancuri si masini mai avem in armata, decat a exprimare de bucurie pentru sarbatoarea nationala. 9 mai, ziua proclamarii independentei, pare mult mai potrivita pentru o manifestatie de bucurie si mandrie nationala

Un text e aici, al doilea e mai jos, preluat de pe facebook. Bonus: o poza foarte ironica, via Vla Petreanu, cu fesul unei copile si dezastrul numit Ponta. ponta copil

“Am tot respectul pentru țările care nu fac parade militare de ziua națională. Țări ca Suedia, Estonia, Ungaria, Danemarca, Letonia sau Olanda își sărbătoresc identitatea națională nu prin grandomania unor parade militare care amintesc de războaie, conflicte și moarte, ci prin evenimente relaxate, într-o atmosferă reală de sărbătoare cu mâncare bună, ieșiri în parc, evenimente culturale, festivaluri sau focuri de artificii.

Paradele militare de gen francez, rusesc sau chiar românesc mi se par relicve ale secolelor XIX și XX, ale unor vremuri când popoarele se măsurau prin puterea lor militară, prin cine are tancuri mai faine sau rachete mai mari. Această mândrie primitivă a oțelului și a prafului de pușcă mi se pare desuetă, mai mult o manifestare a unei nesiguranțe decât a unei bucurii.

O națiune ar trebuii să își serbeze identitatea nu prin arătarea adolescentină a mușchilor ci prin arătarea a ce a contribuit și contribuie la bunăstarea comună a umanității, a valorilor proprii. Dar mai ales o națiune ar trebuii să își serbeze ziua prin voie bună, în parc, în căldură, nu în frig văzând fier și ascultând discursuri pompoase parcă venite din vremuri apuse.

Am zis astea cu tot respectul tuturor românilor și zilei naționale de 1 Decembrie.”

PS: Trecea fanfara militaraaa, in frunte cu un soldatoi. Plin de omat, cu mustacioara, si cu urechile sloi!

Comentezi ?