Home / Diverse / Dezamagire si speranta

Dezamagire si speranta

2 sentimente care mi-au ramas mie, dupa vot si primele rezultate partiale. 

Dezamagire

  • Cu toate campaniile online si TV (#hailavot, #yeslavot), prezenta la vot a fost undeva pe la 50%, mai mica decat in 2009. Nu stiu daca e o comparatie utila, nici cati dintre romani ar fi iesit daca nu erau campaniile astea doua, dar 50% pare putin.
  • Ponta vorbind despre scarba si presedintele tuturor romanilor, inclusiv al celor care nu au votat. Cat de ironic si ipocrit.
  • Tariceanu declarand ca “trebuie sa se consulte cu consilierii, sa vada pe cine va sustine in continuare”. Un fel de “va zic maine ca o sa tin cu Ponta, ca sa am de ce sa apar doua zile la TV”
  • Mii de romani au stat ore intregi la cozi lungi, la cele cateva sectii de votare din consulate si ambasade din toata lumea (la Paris cei care au vrut sa voteze au rupt usa), pentru a pune stampila pe candidatul preferat la presedentie. Stiind ca diaspora voteaza anti-PSD, guvernul si BEC au facut tot posibilul sa ingreuneze procesul de votare. Mai mult, dupa ce au organizat haosul din diaspora, Ministerul de Externe ignora toate reclamatiile si declara ca “noua nu ne-a ajuns la cunoștință până acum să existe nereguli la secțiile de votare“. Ponta e si mai dus cu pluta la Antena3.

  • Un milion de votanti pe listele suplimentare. Din care cine stie cati s-au plimbat cu autocarul electoral …
  • 4-5%. Procentul Monicai Macovei, sprijinita masiv de voluntari si activisti online, care au incercat sa se grupeze cu entuziasm, cat mai bine, pe Facebook sau site-uri de oameni politicosi. Din pacate, tot efortul lor s-a dus doar in 4-500.000 de voturi contorizate. Cei 300.000 care au semnat initial pentru candidatura + fanii de pe Facebook. Totusi, mai putine decat voturile lui Calin Popescu Tariceanu si (posibil) Elena Udrea. Poate prinde locul 3, cu voturile din strainatate. Din pacate, “Romania online” s-a dovedit, din nou mai mica, decat cealalta Romanie, care voteaza la indemnul primarului, presedintelui de consiliu judetean sau a soferului de autocar. Pacat de atata agitatie online, aplicatii, petitii, schimbari de profile si cover photo, parca oamenii astia meritau macar un 10%. Daca nu ei, macar pisica!

Speranta

  • 58.46%.Procentul prezentei la vot in judetul Sibiu, care au ales sa-si reafirme increderea pentru Johannis. Locul 2 al prezentei pe tara, dupa judetul Ilfov-Vranceanu-Firea.
  • Cele aproape 500.000 de voturi pot fi un punct de pornire pentru un nou partid, care ar putea sa formeze un al treilea pol de votanti, mult mai fideli si pregatiti sa astepte si sa mareasca randurile, pentru alegerile din 2016.
  • Protestul spontan de la Ministerul de Externe, cu oameni scarbiti de situatia celor din diaspora, arata ca inca mai sunt oameni dispusi sa reactioneze si sa iasa in strada si pentru drepturile altora, nu doar ale lor.
  • 40 – 33% pare un scor care se poate rasturna, daca Johannis va avea o campanie mai activa si se va merge, din nou, pe necesitatea votului raului cel mai mic si energia anti-Ponta. Din pacate. Puie Monta si ai lui.

 

Citeste si asta

Cum a castigat PSD 71% din voturile sectiei unde am fost observator

Articolul asta s-ar mai putea numi si “cu ce-a ajutat ca m-am dus observator la …

Comentezi ?