Home / Filme / 7 despre filmul Kyra Kyralina

7 despre filmul Kyra Kyralina

kira kiralinaApare de azi, in peste 35 de cinematografe din Romania, din 21 de orase. Chiar si la Vaslui.

Filmul e inspirat de nuvela “Kira Kiralina”, de Panait Istrati, si nu din amintiri din comunism (uraa!). Totusi, nu se urmaresc/respecta in exactitate toate detaliile din carte, dar se pastreaza acea atmosfera de film de epoca de pe vremurile cand romanii plateau taxa de protectie la Istanbul. In plus, inca o veste proasta pentru adolescentii cinefili, nuvela nu e inclusa in programa de BAC. 

Regizorul filmului este Dan Pița, o personalitate a cinematografiei romanesti, cu zeci de filme la activ, un Urs de Argint de la Festivalul International de la Berlin (1986) si un Leu de Argint la Festivalul de filme de la Venetia (1992) in portofoliu. In ciuda (re)numelui, printre sponsori nu se numara nici o companie  cu produse cu blat pufos.

Rolul fiicei, Kyralina, este jucat de Iulia Cirstea, un fotomodel de top din America, implicata in multe reclame si campanii pentru branduri internationale, care stie sa danseze din buric si sa danseze lasciv la camera, de parca ar fi reclama la Victoria’s Secret.

Ca aproape orice film romanesc, are nenumarate cadre foaaaaarte lungi si cateva zeci de injuraturi, cu variatii pe tema “Fir-ați ai dreacu’ de curve ordinare”. Se putea si mai bine, ca romanul e inventiv cand afla ca-l inseala nevasta.

Principala dilema a filmului e una des intalnita si in zilele noastre, mai ales la stirile de la ora 5: daca sotul Kyrei isi bate nevasta (si copii, din cand in cand) pentru aceasta il inseala cu cate 6-7 derbedei, sau daca Kyra isi inseala barbatul pentru ca acesta o bate, cu pumni si picioare. O intrebare la care eu nu am gasit raspunsul, dar am remarcat machiajul Kyrei, care arata mai ceva ca Bute sau Doroftei, dupa knock-out-uri.

kyra kyralina

Pentru mine, Kyra Kyralina intra la “filme ok si atat”, am rasuflat usurat la gandul ca se pot face si filme artistice decente, cu buget de criza, fara sa se apeleze la cliseele cu comunisti, saracie, drame in familie sau clone tampitele dupa comedii americane de duzina.

Citeste si asta

Mortal Engines. Ca si cand Mad Max ar fi facut un copil cu LOTR in masinaria din Wild Wild West

Mai mult nu prea pot sa zic despre acest carusel de clisee cinematografice, o shaorma …

Comentezi ?