Home / Diverse / Ce ti-a trecut prin minte ?

Ce ti-a trecut prin minte ?

Am ras, am glumit, am desenat, am pus pariuri legate de “ce ar putea sa fie campania” cetitreceprinminte. N-a fost nici campanie la acuarele, nici la sampon sau matreata. Nici la energizant. Si nici la vreun film-documentar, cum am mai auzit zvonuri.

Astazi, de Ziua Internationala a Autismului, am deconspirat secretul. Cand am aflat prima data la ce era de fapt campania … am inghitit putin in sec. Nu ma asteptam. Pentru ca e un subiect trist, despre oameni cu nevoi speciale care, desi nu par, au nevoie de atentie, ajutor si incredere. Pentru ca sunt sensibili, tacuti si confuzi.

Despre ce era vorba in campanie?  Ce brand era in spate ? Care este mesajul ? 

Fundatia Romanian Angel Appeal a initiat proiectul „Si ei trebuie sa aiba o sansa!” pentru a creste sansele de integrare a persoanelor cu autism in societate si pe piata muncii. Mai mult, exista o petitie (da, petitie online si offline) si un eveniment numit “Zona Gri”, in Piata Unirii, prin care se doreste atragerea atentie asupra nevoii de respectare a drepturilor persoanelor cu autism.

De ce ? 

Pentru ca in Romania sunt peste 3000 de cazuri diagnosticate cu tulburari de spectru autist, dar, in realitate, sunt estimate peste 15.000 de cazuri, conform autism.ro

Uitati-va peste desenele de mai jos si spuneti-mi care dintre ele par desenate de o persoana cu autism si care nu.

[nggallery id=26]

Raspunsul corect este: toate.  Surprinzator sau nu, se pare ca suntem asemanatori si deosebiti în acelasi timp. Si ca deseneaza mai bine ca mine :)

Iar povestile din spatele desenelor sunt mai jos. Cititi cu atentie si comparati imaginile de mai sus cu desenele voastre :)

Bogdan are 9 ani și învață în fiecare dimineață cum să se spele pe dinți. Îl fascinează aparatele foto dar încă nu știe ce e cu oamenii mici din fereastra aparatului. Prima reactie, când l-am întrebat ce-i trece prin minte, a fost să zâmbească larg. După ce a terminat desenul, s-a uitat prin cameră și a spus: mama!
Desen 1 (Smiley Face): Lui Bogdan îi place ca personajele din desenele lui să zâmbească. Desenul lui reprezintă un personaj pus pe șotii și care o să treacă prin niște aventuri fascinante.

Andrei
Andrei va merge în septembrie în clasa I și știe deja să scrie la calculator. I-au căzut toți cei 4 dinți din față, dar râde foarte mult. La un moment dat l-am întrebat de ce râde cu atâta poftă, să râdem și noi cu el. S-a uitat la noi și a zis, ”nici eu nu știu dar voi sunteți amuzanți”. Ne-a făcut să râdem pe toți.
Desen 4: Primul lucru care i-a trecut prin minte când s-a apucat de desenat a fost un soare. Plopii din desen au ramurile până la nori pentru că sunt foarte înalți.
Desen 2: Lui Andrei îi place să râdă. Și personajele din desenele lui zâmbesc în multe culori.

Radu are 7 ani și tocmai s-a mutat în casa nouă cu părinții. Casa încă nu e renovată și el își dorește să o vopsească împreună cu părinții în rachiu (așa spune Radu la portocaliu). Ar vrea să știe cum arată un om pe interior și își scrie numele alintându-se RăduCu. Zâmbește foarte mult și e sâsâit.
Desen 7: Scheletul trebuie să aibă un tub prin care mâncarea se duce în stomac și îi trebuie ochi să vadă lumea și oamenii. Radu este atent la detalii și numără, la fiecare omuleț desenat, câte degete i-a făcut. Trebuie să fie cinci la fiecare mana, că așa a învățat el la școala specială.
Desen 3: Desenul lui reprezintă primăvara pe care o așteaptă. Personajul principal este Răducu, alături de casa pe care și-o dorește și un măr. Culoarea casei în acest desen este rachiu (- portocaliu).

Irina
Irina are 50 de ani, și este pasionată de muzică dintotdeauna. Irina recunoaște orice arie din muzica clasică, de la primele sunete, cântă la pian, compune muzică și este soprană. A urmat liceul de muzică dar nu a intrat la conservator. Din când în când, scrie o recenzie de spectacol care este publicată într-o revistă de cultură.
Desen 5. Fetița desenată de ea are 10 ani. Fața ei trebuie să rămână albă pentru că este pură
Desen 6. Băiatul desenat de ea are 10 ani. Fața lui trebuie să rămână albă pentru că este pură.

Claudiu
Claudiu este un băiat calculat. Îi place să se joace dar îi ascultă cu mult interes pe cei din jurul lui vorbind, chiar dacă uneori nu pare. Ii plac desenele animate „Crăciunul lui Nancy” și… adoră chipsurile. Este foarte organizat și îi place să cunoască fiecare drum pe care merge. În fiecare zi de acasă la școala specială e atent la orice detaliu care poate fi schimbat de pe drumul obișnuit.
Desen 8. Claudiu ne-a spus că viața nu există fără bani și ne-a desenat fiecare ban și bancnotă pe care o știe el.
Desenul 9. Desenul reprezintă harta orașului lui Nancy. În partea dreaptă, a inclus și chioșcul de unde își cumpără chips-uri, preferatele lui.

Citeste si asta

Pauza de publicitate

In ultima perioada am fost invitat (si am acceptat) de cativa prieteni/cunostinte sa scriu pe …