Home / Personal / La scoala de soferi e ca intr-o relatie de proba

La scoala de soferi e ca intr-o relatie de proba

Asta a fost impresia mea dupa prima ora de condus si o discutie lejera, sincera si directa cu Mihai, instructorul de la scoala de soferi. Cu o experienta de vreo 12 ani de “antrenat soferi in devenire”, Mihai a tinut mortis sa-mi explice intai regulile lui, dupa care se vor desfasura cursurile cu el si abia apoi detaliile legate de masina, butoane, beculete si stiluri de condus.

Cititi cu atentie sfaturile de mai jos si incercati sa faceti o paralela intre relatia client-instructor si un cuplu aflat la inceput de relatie. Eu cred ca sunt detalii si reguli care se aplica in ambele cazuri.

“Suntem la inceputul unui drum in care amandoi trebuie sa avem incredere unul in altul. Chiar daca e un singur volan, pedalele de ambreiaj, frana si acceleratie sunt la amandoi. Suntem doi oameni maturi, inteligenti si sanatosi mintal, care au stabilit sa lucreze impreuna la un lucru util si placut. ”

“Sofatul se invata, nimeni nu s-a nascut Schumacher. Treaba mea este sa te ajut cu primii pasi, dupa care tu vei decide daca vrei sa fii mai mult decat un sofer de week-end sau vrei permisul doar pentru palmares”

“As vrea sa nu ajungem sa nu ne certam. Nu m-am certat pana acum cu nimeni, dar iau in considerare si cazul asta. Daca nu ai incredere in mine, daca nu ne intelegem, semnalizam dreapta, ne oprim si discutam despre problema. Daca nu gasim rezolvarea, ne salutam, ne luam la revedere frumos, mergem la secretariat si schimbam partenerul de sofat. Fara scandal, fara orgolii, in mod civilizat. Pana acum n-a fost cazul, dar lumea e plina de nebuni”

“Daca descoperi ca nu-ti place ceva la mine, te rog sa-mi spui direct, fara ocolisuri, iar eu voi renunta la acel obicei cat timp suntem amandoi in masina. Te rog sa-mi permiti sa fac aceleasi sugestii si in cazul tau”

“As vrea sa intelegi din prima ca, daca te corectez sau iti atrag atentia pe parcursul orelor de condus, nu e pentru ca am ceva cu tine. Iti spun doar unde ai gresit si cum puteai sa faci mai bine, din punctul meu de vedere. Nu e interesul meu sa devii un sofer prost”

“Sa nu intarziem prea mult. E un semn de respect reciproc, in orice situatie, nu doar la scoala de soferi. O intarziere de 10, maxim 15 minute, este acceptabila, mai ales in conditiile de trafic din Bucuresti. ”

“Asculta ce-ti spune motorul. Daca il asculti cum trebuie, o sa stii cand e momentul sa schimbi viteza, sa avansezi la treapta a doua. Poate ca n-o sa-ti dai seama din prima, dar dupa cateva ore petrecute in masina asta, o sa va obisnuiti unul cu altul si o sa ajungeti sa va cunoasteti fara sa te uiti la becurile de pe bord”

“Trebuie sa te porti cu o masina ca si cum te-ai purta cu o fata. Usor, gentil, sa ai grija de ea, sa asculti ce-ti spune si sa fii foarte atent la detalii. Nu o brusca prea tare, s-ar putea sa apara probleme”

L-am intrebat eu ce se face in cazul masinilor mai mari, ca sunt si femei carora le place mai violent, dar a evitat elegant raspunsul :))

Citeste si asta

Lectii video pentru scoala de soferi

De astazi, strazile Bucurestiului vor fi ceva mai nesigure, incep  scoala de soferi si inlocuiesc …