Home / Diverse / Am fost spectator la un curs de aikido

Am fost spectator la un curs de aikido

A fost bine. N-am facut eu nici un exercitiu, doar am observat atent, in liniste, dintr-un colt de sala, tot ce se intampla intr-o ora si jumatate de aikido pentru incepatori. Mi-am notat cate ceva, mi-am pus semne de intrebare, m-am mirat de cat de simplu si (aparent) usor de facut par miscarile pe care le “preda” sensei Mircea Petrescu. De azi ma prezint si eu saptamanal, in echipament sportiv sau kimono, la primele lectii de aikido in calitate de manuitor de sabie de lemn si incepator in arta auto-apararii. 

Inainte de a continua, cateva cuvinte despre aikido, de la sensei Wiki PediA

Aikidō (合気道?) (sau folosind un kanji vechi: 合氣道), este o artă marțialăjaponeză. Aikidō înseamnă textual „calea armonizării energiei,” fiind artă marțială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă. A fost fondat de maestrul japonez Morihei Ueshiba (18831969) și se bazează pe utilizarea forței adversarului prin aplicare de tehnici articulare și eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc). În aikido se utilizează proiectări, luxări, strangulări și, în mică măsură, lovituri. Aikido își are rădăcinile în jujitsu și tehnicile de luptă cu sabia și sulița utilizate de samurai în Japonia medievală, dar multe dintre tehnicile sale sunt invenția maestrului Ueshiba. Principiile de non-rezistență, utilizarea forței adversarului cât și emblema artei sugerează legături cu alte stiluri interne, de origine chineză: TaijiquanBaguazhang și Xingyiquan.

Si acum gata cu teoria, impresii de observator:

 • toata lumea se saluta cu toata lumea, la intrarea sau iesirea din sala, precum si (uneori) la inceperea fiecarui exercitiu.
 • inainte de exercitiile propriu-zise, se fac alte exercitii de incalzire
 • oricine poate participa la antrenamente, chiar daca sunt fete sau baieti. Vestiarele sunt insa separate :p
 • totul este foarte curat, pe salteaua de lupta nu se intra incaltat. Doar in echipament sport. Si ciorapi
 • aikido e un sport defensiv, in care inveti sa te aperi si sa eviti loviturile. Daca as fi patron la Steaua, i-as trimite pe toti la antrenamente. Mai ales pe Galamaz si Stanca :D

N-am inteles de ce atunci cand uke (atacatorul) cade la podea se loveste zgomotos cu o mana de saltea. Sau ce inseamna toate denumirile si sunetele alea ciudate din timpul antrenamentelor. O sa aflu si asta, in curand.

Poate chiar azi, pentru am obtinut permisiunea de a face un mic interviu cu sensei Mircea Petrescu. Pe langa intrebarile mele legate de aikido in special si de artele martiale in general, pot sa preiau si cateva din intrebarile voastre.

Asa ca, daca ai vreo curiozitate sau intrebare legata de aikido, arte martiale sau auto-aparare, acum e momentul sa intrebi :)

PS: In cazul in care te intrebai cate tipuri de centura exista in artele martiale moderne …

PS2: Nu e nici o campanie, mi-am cumparat un voucher de reducere la cursurile de la dinamicaikido. Dupa ce se termina perioada, imi fac abonament complet.E vreo 100 ron

6 comentarii

 1. Şi eu am mers vreo 3 săptămâni la antrenament, la o sală de Aikido din Cluj. Era foarte plăcut doar că nu puteam să-mi fac programul după cel de la sală şi a trebuit să mă retrag.

 2. @Jteph cam asta e si problema mea, trebuie sa vad cum pot sa-mi modific programul in asa fel incat sa ajung mai des la antrenamente :)

 3. Florinel Chis

  Eu il admir mult pe Ioan Grigorescu (care vad ca acum a ajuns la 9 dan) – http://www.aerotinkiai.ro/

  aikido iti aduce echilibru, imi doresc sa pot organiza programul sa reiau…

 4. Mihai Auras spuneai ca esti incepator dar ai unele cunostinte la nivel de avansat ( gradele si culorile centurilor din AIKIDO, si nivelul de maiestrie atins de mai marii unuia din “curentele” AIKIDO – ROMANIA )
  Iti raspund la nelamurirea referitoare la bataia in saltea. Acesta este unul din modurile in care o cadere dura se poate transforma intr-o “aterizare” lina pentru persoana respectiva. Deci lovitura in saltea are rolul de a atenua duritatea unei caderi actionand ca un arc care preia o parte din viteza de cadere.

Comentezi ?