Home / Filme / “Visul lui Adalbert” e un film pentru nostalgici

“Visul lui Adalbert” e un film pentru nostalgici

Primul film vazut la Comedy Cluj este un film romanesc, care se vrea o comedie neagra despre vremurile (pfff, iar? ) comuniste. Toata actiunea se intampla intr-o singura zi: pe 8 mai 1986, la 2 saptamana dupa Cernobal, la o zi dupa ce Steaua a castigat Liga Campionilor si fix in ziua in care se sarbatorea ziua Partidului Comunist Roman. E o comedie bunicica, la care se rade mai mult spre final.

Daca era fictiune, era despre Dinamo in Champions League.

Ce mi-a placut la filmul asta:

  • Atentie maxima la detalii: masini, locatii, costumatii, decor (mileuri, carpete, mobila de apartament), recuzita (radio-uri si televizoare vechi, video recorder pe baza de caseta VHS, instrumentele din uzina, tablourile alb-negru cu Nicolae Ceausescu), jocul si replicile personajelor.
  • Da impresia ca a fost filmat acum 20-25 de ani, atat de realist pare. Nici nu zici ca filmul e realizat in 2011, totul pare ca face parte din “trecutul glorios al patriei noastre socialiste”. Mita, subordonarea si slugareala angajatilor, discursurile semidocte, filmuletul artistic-propagandist sunt prezentate foarte bine.
  • Baba
  • Readucerea in atentie a catorva glume celebre pe vremea lui Ceausescu (pana si eu le-am prins pe cateva). Una din ele: “Rusii se apuca sa vopseasca luna in rosu. Cei de la Nasa dau telefon la Casa Alba “Domn presedinte, astia au vopsit un sfert de luna in rosu. Ce facem? Asteptam. Cei de la Nasa revin cu alt telefon:”Domn presedinte, astia au vopsit jumatate de luna in rosu. Ce facem ? Asteptam! Cei de la Nasa revin cu al treilea telefon:”Domn presedinte, astia au vopsit toata luna in rosu. Ce facem? Trimiteti o racheta si niste oameni cu multa vopsea alba si scrieti deasupra “Coca-Cola!”

Ce nu mi-a placut deloc:  

  • Subtitrarea in engleza. Inteleg decizia si utilitatea ei pentru strainii din sala, dar sa traduci “saru’mana” in “kiss my hand” …
  • Ca vad si eu in sfarsit un film ca lumea despre comunism si producatorii decid sa se agate deampulea aiurea si fortat de legende din trecut. Sunt doua secvente scurte cu Duckadam: la inceput, cu partea cand apara cele 4 penalty-uri si la sfarsit, cand se face referire la o barfa legata de motivul pentru care si-a incheiat cariera. In rest … nimic.

Filmul putea sa ramana fara nici o referire la marele nostru portar si era un film bunicel, facut de romani, pe acelasi subiect plictisitor al comunismului. “Visul lui Adalbert” are legatura cu Duckadam cum are “Liceenii in 53 de ore si ceva” cu Stefan Banica Junior. Singura legatura intre Duckadam si personajele din film e ca si Helmut si cei doi care-si taie mana la polizor au avut “probleme” cu mana dreapta . Atat! Dar na… trebuia sa se atraga atentia suporterilor stelisti :P
PS1: Sunt foarte curios cine a gandit pozitionarea filmului ca un film pentru intreaga familie. Eu nu mi-as aduce copilul la un film despre o perioada de mult apusa, in care niste ingineri neatenti isi taie mana la polizor.
PS2: Daca vor mai face o continuare la filmul asta, le propun sa se lege un pic si de Adi Mutu. Eventual sa schimbe uzina cu un butic de cartier. Sau cu o shaormerie. Sau sa fie ceva cu chelneri intr-un restaurant. Ca sa fie legatura totala.

NOT!

Citeste si asta

„Christopher Robin şi Winnie de Pluş” e de fapt un film pentru adultii care sufera de burnout

L-am vazut saptamana trecuta, mai degraba din nostalgie, curios sa vad daca continuarea animatiei din …